Nagyvilág

Horvát neonácik rendszeres parádéját tiltanák be az osztrákok

GERT EGGENBERGER / APA / AFP
GERT EGGENBERGER / APA / AFP
A világháború végén Bleiburgból deportálták vissza Jugoszláviába az idemenekült usztasákat és civileket, erre emlékeztek meg évente a horvátok. Azonban az osztrák belügyminisztérium szerint neonáci seregszemlévé vált az esemény.

Évente összegyűlnek a dél-ausztriai Bleiburgban azok a horvátok, akik az idemenekülő, később lemészárolt usztasákról (a második világháború alatti horvát állami karhatalmi alakulatairól) akarnak megemlékezni. Azonban a Balkan Insight cikke szerint az osztrák belügyminisztérium szeretné betiltani a megemlékezéseket.

1945-ben, a háború végén a jugoszláv partizánok megtisztították az országot a megszálló csapatoktól, valamint a rivális csetnik (szerb királypárti) és usztasa milíciákat is kiszorították az ország nagy részéről. Ausztriába több ezer horvát menekült, köztük sok usztasa is, akik a britek előtt tették le a fegyvert. A brit csapatok azonban átadták őket a partizánoknak, akik különböző módokon (halálmenetek, táborok, kivégzések) tízezreket öltek meg közülük.

Mivel egyfajta horvát neonáci seregszemlévé vált az esemény az utóbbi évtizedekben, annak módja és formája miatt az osztrák belügy úgy döntött, többé nem szeretné engedélyezni a Počasni Bleiburški vod – Bleiburger Ehrenzug (Tiszteletbeli Bleiburgi Szakasz) május közepi megemlékezéseit.

A Balkan Insight is megemlékezik róla, hogy az évente megrendezett eseményeken rendszeresek voltak az usztasa szimbólumok, miközben az usztasák annak idején több ezer zsidó, szerb és roma haláláért voltak felelősek. Az osztrák belügy szerint sérti az 1955-ös osztrák államszerződést, ha engedélyezik az eseményt, hisz az egyezményben benne van, hogy náci vagy fasiszta szervezetek nem működhetnek az országban.

Karl Nehammer belügyminiszter szerdán tervezi bemutatni a betiltást indokló jelentést a kormánynak, amit aztán a parlament elé is terjeszthetnek (ami egy erre vonatkozó határozatot már meghozott tavaly nyáron). 2019-ben egyébként már betiltották bizonyos usztasa szimbólumok használatát. Idén és tavaly (részben a járvány miatt) egyébként nem tartottak a horvátok megemlékezést Bleiburgban. Pedig több év szünet után a mostani horvát kormány is támogatásáról biztosította azt, dacára a sok ellentmondásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik