Nagyvilág

Elindultak a motorcsónakjukkal, 29 nappal később egy másik ország partjainál mentették meg őket

Getty Images
Getty Images

29 napig vesztegelt a tengeren két Salamon-szigeteki férfi, miután elromlott a GPS-nyomkövetőjük, írja a Guardian.

Végül Pápua Új-Guine partjainál mentették meg őket, 400 kilométerre onnan, ahonnan elindultak.

Livae Nanjikana és Junior Qoloni a Salamon-szigetekhez tartozó Mono szigetről szállt a tengerrel egy mindössze 60 lóerős motorcsónakkal még szeptember 3-án.

200 kilométerre délre akartak eljutni egy másik szigetre. Korábban már megtették ezt az utat, úgyhogy azt hitték, most sem lesz vele gond.

De még a tapasztalt tengerészeket is érik néha meglepetéseket, főleg egy olyan kiszámíthatatlan és vad vizen, mint amilyen a Salamon-tenger.

Alig néhány órával az indulásuk után esni kezdett és feltámadt a szél, emiatt a partot sem látták, amit eredetileg követni akartak. A még ijesztőbb az volt, amikor a GPS-nyomkövetőjük is megadta magát a zord időjárási körülmények miatt.

Nem láttuk, hogy hol vagyunk, ezért úgy döntöttünk, leállítjuk a motort, hogy spóroljunk az üzemanyaggal

– emlékezett vissza Nanjikana.

A 29 tengeren töltött nap alatt narancsot ettek, amit eredetileg még az indulás napján akartak elfogyasztani. Emellett a tenger felszínén úszkáló kókuszdiókkal táplálkoztak, az esővizet pedig okosan összegyűjtötték és ezt itták.

Nanjikana szerint bár tényleg fogalmuk sem volt róla, merre lehetnek, arra azért nem számítottak, hogy egy teljesen más országban kötnek ki.

A két férfi annyira le volt gyengülve, amikor október 2-án megérkeztek Pomio városába, hogy úgy kellett őket levenni a motorcsónakról.

A kalandnak pozitív oldala is van viszont elmondásuk szerint, mert végre elszakadtak a járvány sújtotta világtól egy kicsit.

Ötletünk sem volt, mi történik a nagyvilágban. Végre nem hallottunk semmit a koronavírusról vagy másról. Várom már, hogy hazatérhessünk, de azt hiszem jó kikapcsolódás volt

– magyarázta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik