Nagyvilág

Orbán elmondta, miért vétózta meg az uniós költségvetést

A kormányfő szerint Brüsszel csak azt tekinti jogállamnak, ahol beengedik a migránsokat.

A magyar kormány a 2020. júliusi európai uniós csúcson megelőlegezett álláspontjának megfelelően, élve az uniós Szerződésekben garantált vétójogával megvétózta a költségvetési jogalkotási csomagot – olvasható abban a nyilatkozatban, amelyet Orbán Viktor juttatott el az MTI-hez.

Ma Brüsszelben csak azt az országot tekintik jogállamnak, aki beengedi a migránsokat a hazájába. Aki megvédi a határait és megvédi országát a migrációtól, Brüsszelben már nem minősülhet jogállamnak,

írta a kormányfő, hozzátéve, hogy szerinte a jelenlegi javaslat elfogadása után pedig nem lenne akadálya annak, hogy a tagországoknak járó pénzeket a bevándorlás támogatásához kössék, és a migrációt ellenző országokat költségvetési eszközökkel megzsarolják.

Magyarország a vita során a lojális együttműködés, a kiszámíthatóság és a transzparencia elveit követve járt el, mindvégig kompromisszumkészséget mutatott. Annak ellenére, hogy a gazdasági válság közös hitelfelvétellel történő kezelését sosem tartotta megfelelőnek. A 2020 júliusában született kompromisszumot csak azért fogadtuk el, mert elkötelezettek vagyunk az európai szolidaritás mellett és támogatjuk, hogy a pénzügyi segítségre szoruló államok a lehető leggyorsabban forrásokhoz jussanak.

A miniszterelnök hozzátette, hogy Magyarország elkötelezett híve a jogállamiságnak és „ a mai kormánypárt vezetői azok, akik Magyarországon kiharcolták a jogállamot a kommunista diktatúrával szemben”.

Az elmúlt évek bevándorlási vitái során a jogállamra hivatkozás jogi helyett politikai és ideológiai eszközzé vált. Objektív kritériumok hiányában és a jogorvoslat lehetősége nélkül erre tagállamot büntető eljárást alapozni nem lehet,

jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint „Európa egységét aláásó súlyos hiba lenne a pénzügyi, gazdasági kérdések politikai vitákkal való összekapcsolása. Bármely új tagállamokat büntető mechanizmus bevezetése csak a Szerződések egyhangú módosításával lehetséges”.

Cikkünk megjelenése után a kormány is kiadott egy közleményt, amelyben azt írták, hogy

Nem kérünk Brüsszel bevándorláspárti politikájából, és nem kérünk a Soros-tervből sem.

Hozzátették, hogy „ a járvány egyes európai tagállamokban gazdasági válsággal fenyeget. Az egész kontinens érdeke lenne ezen országok azonnali megsegítése. Magyarország ezért bármikor készen áll arra, hogy megszavazza a rászoruló tagállamokat segítő gazdasági tervet, pénzügyi csomagot és a költségvetést is”, de azt elfogadhatatlannak tartják, hogy ezt a kérdést a jogállamisággal kössék össze.

Orbán képes nekimenni egész Európának, hogy ne születhessen ellene egy veszélyes uniós fegyver?
Orbán Viktor a teljes kontinenst magára haragíthatja, ha megvétózza az uniós költségvetést. Kérdés, megteszi-e, de a frontok eléggé megmerevedtek.

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik