Nagyvilág

Ezrek gyűltek össze Minszkben ott, ahol néhány napja lelőttek egy tüntetőt

Mintha egy fociőrült ország váratlanul, történetében először kijutott volna a focivébére – a Guardian tudósítója így jellemzi a jelenlegi hangulatot Minszkben, ahol ma is több ezren vonultak utcára.

Ezúttal a tömeg a Pushkinskaya metróállomásnál gyűlt össze, ahol néhány nappal ezelőtt lelőttek egy tüntetőt.

A helyszínen ezrek skandálják Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt nevét, és virágot helyeznek el az állomáshoz.

Fehéroroszországban a múlt vasárnapi választás óta minden nap az utcára vonulnak az emberek, tüntetéseket jelentettek az ország több részéről is: Minszkből, Grodnóból, Bresztből és más városokból is. A hatóságok országszerte több ezer ember vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg. Pénteken is több ezren vonultak a hivatalos végeredmény közzétételét követően a minszki Függetlenség terére, a fehérorosz kormány székházához, hogy tiltakozzanak Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő elnök választási győzelme ellen. A demonstráció békésen zajlott, a kormányépületet néhány rendőr védte leengedett pajzsokkal.

Disznótelepről az elnökségig: Lukasenka Putyinnak kell, nem a belaruszoknak
A rendszerváltáskor az egyetlen fehérorosz parlamenti képviselő volt, aki a Szovjetunió felbomlása ellen szavazott. Kicsoda Aljakszandr Lukasenka, és miért függ állama ma is Moszkva kegyétől?

Kiemelt kép: Twitter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik