Nagyvilág

„Ha befogod a szád, nem lesz baj” – Peking bedarálja Hongkong szabadságát

Eleve rémülettel töltötte el a hongkongiakat a Peking által bevezetett új nemzetbiztonsági törvény, de közben kiderült, az sokkal aggasztóbb, mint gondolták.

Az új szabályok rémisztőek. Olyan hatalmat adnak a rendőrségnek, amit normális esetben a bíróságok kapnak

– így reagált Anson Wong Yu-yat hongkongi ügyvéd, miután hétfőn kiderült, milyen új hatalmat kapott a város rendőrsége az előző héten Peking által elfogadott, és Hongkongra erőltetett új nemzetbiztonsági törvény betartatására.

A nyugati országok és jogvédő szervezetek által elítélt jogszabály alapján szeparatizmus, felforgatás és terrorizmus, valamint más országokkal való összejátszás miatt is elítélhetnek hongkongiakat akár életfogytiglani börtönbüntetésre. A törvény lehetőséget ad nem Hongkongban élő külföldiek letartóztatására is. A letartóztatottakat aztán titkos bírósági tárgyalásokon, esküdtszékek nélkül ítélhetik el, sőt akár Kínába is vihetik őket, hogy az ottani, a Kommunista Párt irányítása alatt álló bíróságok döntsenek a sorsukról.

„Ez Hongkong vége, a terror rémuralmának kezdete”
Kína olyan törvényt vezetett be, ami súlyosan korlátozza a városállam autonómiáját, és komoly fenyegetést jelent a demokráciapárti tüntetőkre.

Jogvédők arra hívták fel a figyelmet, hogy a törvény szándékosan homályosan határozza meg, pontosan milyen cselekedetek számítanak a jogszabály megsértésének, és attól tartanak, azt rá lehet húzni bármi, amire Peking akarja. A törvény például terrorizmusként könyveli el a tömegközlekedés akadályozását, amit rendszeresen alkalmaztak szabadságjogokat védelmező, illetve követelő tüntetők a tavaly kirobbant demonstrációk során.

Hétfőn aztán kiderült, hogy a rendőrség

  • bírósági engedély nélkül tarthatnak házkutatásokat,
  • titokban lehallgathat és megfigyelhet embereket, szintén bírósági engedély nélkül.
  • Megtilthatják emberek szabad mozgását, elkobozhatják a vagyonukat.
  • Utasíthatják az internetszolgáltatókat és a felhasználókat a törvénysértőnek ítélt szövegek eltüntetésére az internetről, valamint a felhasználók adatainak átadására.
  • Az új szabályok 100 ezer hongkongi dolláros pénzbüntetést, valamint akár két évig tartó börtönbüntetést helyeznek kilátásba, ha valaki nem működik együtt a hatóságokkal.
Fotó: Az új nemzetbiztonsági törvény elleni tüntetés Hongkongban július 1-jén. Fotó: Dale De La Rey /AFP

A techcégek ellenállnak

Az új jogszabályok alapján például a hongkongi hatóságok megtehetik, hogy letartóztatják a Facebook valamelyik munkatársát Hongkongban, ha a cég nem adja át egy olyan, az Egyesült Államokban élő felhasználó adatait, akit a kínai hatóságok nemzetbiztonsági veszélynek tartanak. Végül az is elképzelhető, hogy a közösségi oldalt betiltják Hongkongban, ha nem működik együtt.

Az új  szabályokra reagálva a TikTok videómegosztó alkalmazás kedden bejelentette, hogy a következő napokban teljesen kivonulnak Hongkongból. Egy nappal korábban a Facebook, a WhatsApp, a Twitter és a Google is közölte, hogy ideiglenesen leállítják az együttműködést a hongkongi hatóságokkal, és nem adnak át semmilyen információit a felhasználóikról a helyi rendőrségnek. Ugyanezt tette kedden a konferencia-beszélgetéseket lehetővé tevő Zoom, valamint a LinkedIn közösségi oldal is.

Elsőként, még vasárnap, a hongkongi tüntetők körében népszerű brit Telegram csetalkalmazás jelentette be, hogy nem ad át adatokat a felhasználókról a hongkongi hatóságoknak. Egyre nagyobb a nyomás alatt van az Apple is, hogy deklarálja ugyanezt a lépést, de cég a Bloomberg cikke szerint egyelőre csak vizsgálja ennek lehetőségét.

Közben a letöltési listák élére került Hongkongban a Signal nevű, titkosított kommunikációt biztosító csevegőalkalmazás. A cég Twitter-oldalán jelezte, ők is szívesen bejelentik, hogy mostantól nem adnak át felhasználói adatok a hongkongi rendőrségnek, de ilyet soha nem csináltak eddig sem, sőt nincsenek is adataik a felhasználókról, amit átadhatnának.

Terjedő félelem és cenzúra

Mike Pompeo egy erős szövegű közleményben reagált Peking lépéseire, kijelentve, hogy „a kínai Kommunista Párt tovább folytatja a szabad Hongkong elpusztítását”. Az amerikai külügyminiszter orwelli lépésnek nevezte, hogy a hatóságok már el is kezdték száműzni a könyvtárakból a pártot kritizáló könyveket, politikai szlogeneket tiltanak be, és iskolákat kényszerítenek cenzúrára. Ezt a kijelentést azután tette, hogy

hongkongi könyvtárak eltávolítottak a polcokról legalább kilenc könyvet, amiket demokráciapárti védő emberek írtak, az iskolákat pedig arra utasították, hogy tüntessenek el minden olyan írást a tananyagokból, ami ellentétes a nemzetbiztonsági törvénnyel.

A hongkongiak igyekeznek kreatív módszerekkel túljárni a hatóságok eszén, hogy tiltakozásuknak hangot adjanak, miután a új törvény betiltott több, az elmúlt években a tüntetők által használt jelmondatot. A kínai írásjelek többféle értelmezéseit használják ki,  angol rövidítéseket és számokat használnak a tiltott szlogenek terjesztésére, vagy éppen Mao-idézeteket helyeznek azokra a színes posztitekre, amiken korábban a tüntetőket támogató szövegek voltak olvashatók.

Egy másik módszer, hogy üres fehér lapokat tartanak fel tiltakozásképpen. Ezt tették egy bevásárlóközpontban tartott tüntetésen, ahol pár százan álltak így csendben. A rohamrendőrök azonban feloszlatták a tüntetést, és nyolc embert letartóztattak. Még egy olyan a graffitit is eltávolították az egyik útról, ami az kínai himnusz első sorát (Felkelni! Kik nem akarnak rabszolgák lenni!) tartalmazta.

Egy kínai-ausztrál disszidens művész, Badiucao a CNN-nek elmondta, mostantól nem mer Hongkong területére lépni, így még olyan repülőútra sem vesz jegyet, aminek a hongkongi repülőtéren van átszállása, mert fél, hogy az új törvény alapján azonnal letartóztatnák. Az új jogszabálynak olyan erős elrettentő hatása van, hogy egy Ausztráliában élő 25 éves hongkongi egyetemista csak álnéven, arcát eltakarva mert nyilatkozni az ausztrál ABC televíziónak.

A nő elmondta, hogy halálos fenyegetéseket kapott kínai emberektől, és gyanús alakok követték, miután részt vett Ausztráliában a demokráciapárti tüntetéseken, ahol levideózták. A Mary álnéven nyilatkozó egyetemista személyes adatait és lakcímét a kínai közösségi oldalakon terjesztették. Mint mondta,

még egy szabad országban sem vagyunk biztonságban.

Külföldiek is veszélyben

Mint említettük, a gumiparagrafusokból álló törvényt külföldiek is megsérthetik, és eljárás indítható ellenük, ha Hongkong területére lépnek. Így akár egy magyar állampolgárt is le lehet tartóztatni Hongkongban, ha Magyarországon olyan kijelentést tesz, ami a magyar jogszabályok szerint belefér a szólásszabadságba, de Peking szerint törvénysértő. Ahogy azt a Kínával szemben erősen kritikus republikánus amerikai szenátor, Marco Rubio közölte Twitter-oldalán:

Azoknak az amerikaiaknak, akik most Hongkongba utaznak üzleti útra, vagy nyaralni, azoknak elment az esze. Kína mostantól letartóztathat bármiért, amit Amerikában mondtál, vagy csináltál, amit ők felforgatónak tartanak.

Egy Kanadában élő hongkongi jogász ezt azzal egészítette ki, hogy a Kínát és a hongkongi vezetést kritizáló emberek jobban teszik, ha nem vesznek jegyet a Cathay Pacific hongkongi légitársaság egyik járatára sem, mert a törvény alapján még ott is őrizetbe lehet őket venni. Ugyanez igaz bármely Hongkongban bejegyzett repülőgépre és hajóra.

Hasonló veszélyre figyelmeztette állampolgárait kedden az ausztrál kormány is, jelezve, hogy önkényes letartóztatás veszélyének tehetik ki magukat Kínában és Hongkongban. Ausztrália az előző héten már frissítette a Hongkongra vonatkozó utazási tanácsait, jelezve polgárainak, hogy az új nemzetbiztonsági törvényt akaratlanul is megsérthetik.

Fotó: EyePress News /AFP

A német külügyminisztérium azt tanácsolta a Hongkongban élő német állampolgároknak, hogy különösen óvatosan posztoljanak Kínával szemben kritikus gondolatokat a közösségi oldalakra, mert nem lehet kizárni, hogy a törvényt rájuk is alkalmazzák.

Justin Trudeau kanadai kormányfő pénteken jelentette be, hogy felfüggesztik a Hongkonggal kötött kiadatási egyezményt, megtiltották a kényes katonai technológiák eladását a területen és jelezte, hogy az elkövetkező napokban és hetekben újabb lépéseket tesznek meg. A kanadai kormány közben arra figyelmeztette a Hongkongba utazó és ott élő kanadaiakat, hogy nőtt a „nemzetbiztonsági indokok miatt végrehajtott önkényes letartóztatás és veszélye”, és akár Kínába is szállíthatják őket.

Kanada jelezte, hogy bevándorlás terén is változtatásokat terveznek a hongkongi nemzetbiztonsági törvény miatt, ami várhatóan azt jelenti, hogy befogadják a Hongkongból a jogszabály miatt elmenekülő embereket. Nagy-Britannia már korábban közölte, hogy kész akár 3 millió hongkongit is befogadni, és hasonló lépéseket tervez Ausztrália és az Egyesült Államok is, Tajvan pedig külön irodát állított fel a hongkongi menekültek számára a jogszabály bevezetésének napján.

Kérdés, mennyien akarják meg elhagyni Hongkongot. A London Egyetemen működő orientalisztikai intézet igazgatója, Steve Tsang, aki a Tienanmen téri mészárlás vértelen verziójaként jellemezte az új törvény, a Washington Postnak elmondta, hogy szerinte legfeljebb pár tízezer ember akarja majd elhagyni a várost.

A legtöbben nem akarnak elmenni. Ha nincs bajod azzal, hogy a gyereked hazafias oktatást kap, ha hajlandó vagy otthon maradni, és befogni a szádat, ha hajlandó vagy nem felszólalni a Kommunista Párt ellen – és a legtöbb hongkongi nem akar – akkor nem lesz semmi bajod.

Kiemelt kép: HW Chan /EyePress News /AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik