Nagyvilág

„Sosem szégyelltem magam ennyire” – szétvertek egy tüntetést, hogy Trump kelléknek használja a Bibliát

Amikor megláttam a Bibliát, azt hittem, hogy talán elmond egy imát. De aztán rádöbbentem, hogy ez csak egy fotózás volt

– mondta a washingtoni Szent János templom plébánosa, Robert Fisher, amikor a Fox News épületében ülve meglátta Donald Trump amerikai elnököt, ahogy az épület előtt áll hétfőn kora este, kezében a Bibliával, amit lánya, Ivanka Trump a Max Mara táskájából vett elő, hogy odaadja neki.

Fotó: Chip Somodevilla /Getty Images /AFP

Mariann Edgar Budde, a washingtoni episzkopális egyházmegye püspöke szintén felháborodva nézte a jelenetet. Az elnök nem imádkozott, amikor felkereste a Szent János-templomot, és nem tett említést országunk gyötrő problémáiról – mondta a püspök, aki szerint Trump politikai célokra használta fel a templomot, és kellékként a Bibliát.

Az elnök nem akart mást a nagy felháborodást kiváltó hétfői akcióval, csak egy szimbolikus tettel jelezni, hogy ura a helyzetnek, miután az előző napokban azzal cikizték a sajtóban és a közösségi oldalakon, hogy a magát határozott vezetőként beállító elnök a Fehér Ház bunkerében bújt el, miközben az épület körül tüntetők demonstrálnak a rendőri erőszak ellen.

A tervet, hogy Trump meglátogatja az amerikai elnökök templomaként ismert Szent Jánost, igyekeztek titokban tartani. Sajtóbeszámolók szerint Trump a lányával együtt találta ki, hogy ellátogatnak az egy nappal korábban egy tűzben megsérült épülethez. Egy gond volt csak: az odavezető utat tüntetők zárták el.

A sajtót este hat óra után pár perccel értesítették arról, hogy Trump beszédet fog mondani a Fehér Ház kertjében. És miközben az elnök kemény fellépést ígért a tüntetőkkel szemben, és felvetette, hogy kész akár a hadsereg is bevetni ellenük, a szövetségi rendfenntartó erők könnygáz- és füstgránátokkal, és pajzsos rohamokkal elkezdték megtisztítani a demonstrálóktól a templomhoz vezető utat. Erre William Barr igazságügyi miniszter adott utasítást.

Trump a beszéde után azonnal elindult a testi épségéért felelős titkosszolgák gyűrűjében a templomhoz, ahol megállt a lányától kapott Bibliával, és kicsit megforgatta, hogy le tudják fényképezni az épület előtt. Közben egy újságírói kérdésre, hogy az az ő Bibliája-e, közölte, hogy

Ez egy Biblia.

Miközben a fél ország azon volt felháborodva, hogy csak azért szétvertek egy békés tüntetést, hogy jól kinéző fényképek készülhessenek az elnökről, Trump hívei sikerként könyvelték el az akciót, ami egy tanácsadója szerint azt célozta, hogy uralják az aznapi hírversenyt. A jobboldali, fehér evangelista keresztények büszkén nézték az elnök akcióját, stábja pedig pár óra múlva a közösségi oldalakon terjesztette az arról készült videókat és fotókat.

Egy Fehér Ház-i tisztségviselő viszont az Axios című lapnak azt mondta:

Még soha életemben nem szégyelltem ennyire magam. Őszintén undorítónak érzem. Felfordult tőle a gyomrom. És ők közben mind ünneplik. Nagyon-nagyon büszkék magukra.

A kongresszus republikánus politikusai másnap igyekeztek mindent megtenni, hogy ne kelljen reagálniuk a történtekre, és menekültek az újságírói kérdések elől, azzal magyarázva hallgatásukat, hogy sietnek, vagy nem látták az esetet.

 

A kivételek közé tartozott Ben Sasse, Nebraska republikánus szenátora, aki kijelentette:

Elítélem a békés tüntetők eltávolítását egy fotózási alkalom kedvéért, ami kellékként használja Isten szavát.

Hasonlóan nyilatkozott Tim Scott republikánus szenátor, szerinte nem lenne szabad könnygázzal megtisztítani az utat, hogy elnöknek legyen lehetősége fotózkodni, míg Lisa Murkowski alaszkai republikánus szenátor a hétfői eseményekre reagálva közölte, hogy „ez nem az az Amerika”, amit ismer. A Trump egyik legfőbb támogatójának számító Lindsey Graham szenátor is értetlenségének adott hangot, közölve, nem tudja mi értelme volt az akciónak, de azt igen, hogy „rossz este volt”.

Az akciótól igyekezett eltávolítani magát Mark Esper védelmi miniszter is, aki az amerikai vezérkari főnökök egyesített tanácsának elnökével együtt részt vett Trump templomlátogatásán. Esper elmondta, azt hitte, hogy a Nemzeti Gárda egységeivel fognak találkozni, és megnézik a demonstrációk által okozott károkat. Az NBC cikke szerint a miniszter nem tudta, Trump egy fotózkodásra fogja felhasználni a sétát, és azt sem, hogy előtte füst- és könnygázgránátokkal oszlatták fel az ott tüntető tömeget.

A kemény fellépés sem tántorította el azonban a demonstrálókat. A helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint másnap minden eddiginél nagyobb tömeg verődött össze a Fehér Ház környékén.

Kiemelt kép: Brendan Smialowski /AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik