Nagyvilág

Orbán és Putyin hergelte Ukrajna ellen Trumpot

Erről George Kent, amerikai külügyi helyettes államtitkár beszélt egy csütörtökön nyilvánosságra hozott tanúvallomásban – még a trianoni béke is előkerült.

Az amerikai képviselőházban folyamatosan zajlanak azok a meghallgatások, amelyek a Donald Trump amerikai elnök elleni alkotmányos vádeljáráshoz (impeachment) kapcsolódnak. Az ügy kiindulópontja az, hogy a demokrata képviselők szerint Trump személyes célokra használhatta fel az elnöki hatalmát: arra akarta kényszeríteni az ukrán kormányt, hogy vizsgálják ki politikai ellenfele, Joe Biden fiának állítólagos korrupciós ügyeit.

Orbán is befolyásolhatta Trumpot Ukrajna ügyében
Az impeachment eljárással összefüggésben került elő a magyar miniszterelnök neve.

Az ügy akkor vett Magyarország számára váratlan fordulatot, amikor az amerikai sajtó arról írt, hogy George Kent amerikai külügyi helyettes államtitkárt idézve, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök befolyásolhatta Trumpot egy, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélést megelőzően. Ez volt az a beszélgetés, amely az egész vádeljárást elindította, ebben ugyanis arra utal az amerikai elnök, hogy ha nem indítják el a nyomozást Bidenék ellen, akkor Ukrajnától megvonják az amerikai segélyeket.

Magyar idő szerint csütörtökön késő este az amerikai kongresszus illetékes bizottsága nyilvánosságra hozta Kent meghallgatásának szövegét, amelyben egyértelműen azt mondja a helyettes államtitkár, hogy

Mindkét vezető, Putyin és Orbán is, határozottan rossz színben tüntette fel Ukrajnát, arról beszéltek, hogy mennyire korrupt ország és hogy Zelenszkij az oligarchák kezében van. Egy oligarchát ki is emeltek, Kolomojszkijt, aki rossz színben tünteti fel Ukrajnát és magát Zelenszkij elnököt is.

Azt Kent nem tudta megerősíteni, hogy Donald Trump hallgatott Orbánra vagy Putyinra, de egy pont csütörtökön megjelent interjú szerint, amelyet a HVG készített David Cornstein amerikai nagykövettel, az amerikai elnök odafigyel a magyar miniszterelnökre.

Arra a kérdésre, hogy vajon mi motiválhatta Putyint és Orbánt, Kent azt válaszolta, hogy az orosz elnök célja egyértelmű: nem hajlandó tudomást venni Ukrajnáról mint nemzetről és mint országról. Erről már 2008-ban beszélt az akkori elnöknek, George Bushnak.

Putyinnak az a célja, hogy létrehozza Nagy-Oroszországot és megakadályozza azt, hogy Ukrajna független maradjon. Orbán Viktor szeme előtt pedig, legalábbis szerintem, a Nagy-Magyarország képe lebeg, mivel a Kárpátalján mintegy 130 ezer magyar nemzetiségű lakos él. És mivel jövőre lesz a trianoni béke 100. évfordulója, amelynek eredményeképpen több magyar került az országhatárokon kívülre, mint belülre (bár ez így nem igaz – a szerk.), a Nagy-Magyarország különösen fontos Orbán számára.

Kent szerint ez az oka annak, hogy a magyar miniszterelnök blokkolta az Ukrajnával kapcsolatos, miniszteri szintű NATO-megbeszéléseket.

Orbán Ukrajna-ellenessége jól ismert, jól dokumentált és legalább két éve tart.

A helyettes államtitkár kérdésre hozzátette: Putyinnak valószínűleg az a célja, hogy az USA ne támogassa tovább a független Ukrajnát, míg Orbán szimplán csak oda akar szúrni az ukránoknak.

A Külgazdaság és Külügyminisztérium szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében cikkünkre reagálva azt írja, ez egy fake news. Rövid közleményük így folytatódik:

Megtisztelő, hogy ekkora jelentőséget tulajdonítanak a magyar miniszterelnök véleményének, ám Orbán Viktor ilyen megbeszélést nem folytatott az amerikai elnökkel.

 

 

Kiemelt kép: Europress/Kisbenedek Attila/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik