Nagyvilág

Meghalt Jacques Chirac, Franciaország korábbi elnöke

A BBC híradása szerint csütörtökön meghalt Jacques Chirac. A volt francia elnök 86 éves volt.

Chirac Párizsban született, politikai pályafutása alatt volt mezőgazdasági miniszter, miniszterelnök és 18 éven át Párizs polgármestere is.  A köztársasági elnökségért folyó küzdelmet két sikertelen próbálkozás után szoros versenyben 1995-ben nyerte meg először a szocialista Lionel Jospinnal szemben, majd 2002-ben másodszor is megválasztották, amikor a baloldal is őt támogatta  a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen egyetlen riválisaként.

A politikus utolsó éveit korrupciós botrányok kísérték. Chirac volt az első elnök az 1958 óta tartó V. francia köztársaság történetében, akinek bíróság előtt kellett felelnie korábbi pártfinanszírozási ügyeiért. Chirac, aki 2007 májusában, az elnöki posztról való távozásával elvesztette mentelmi jogát, tagadta, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna 1977 és 1995 között, polgármesteri megbízatása idején, ennek ellenére 2010-ben sikkasztás és hivatali visszaélés vádjával vádat emeltek ellene.

A bíróság 2011-ben első fokon két év felfüggesztett börtönre és 150 ezer eurós pénzbírságra ítélte közpénzek elsikkasztása és közbizalommal való visszaélés miatt.

Nagy államférfi és európai

“Megindultságáról és kétségbeeséséről” szólt csütörtökön Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, volt luxemburgi kormányfő, aki szerint Európa nemcsak egy kimagasló államférfit, hanem egy igaz barátot is veszített” Jacques Chirac volt francia elnök halálával.

Juncker kijelentette: tisztelegni kíván Chirac egy életen át tartó kitartó munkája előtt, és megjegyezte: “a Franciaországra és az Európai Unióra hagyott öröksége örökre velünk marad”.  Jacques Chirac elkötelezett volt országa iránt, s egyben nagy európai államférfi volt. Hosszú munkásságával a békét, a demokráciát, Európa alapító értékeit támogatta – méltatta a volt francia elnököt David Sassoli, az Európai Parlament elnöke.

86 éves korában elhuny elnökre emlékezve Romano Prodi, az Európai Bizottság volt elnöke kiemelte, hogy közösen dolgoztak Franciaország és Olaszország kapcsolatainak szorosabbra fűzése érdekében.

“A németek kiváló partnerétől és barátjától” búcsúzott csütörtökön Angela Merkel kancellár a német kormányszóvivő Twitter-üzenete szerint. Külügyminiszteréhez, Heiko Maashoz hasonlóan Merkel is fejet hajtott “a nagy államférfi és európai előtt”. Twitter-üzenetében Maas külön kiemelte, hogy Chirac nemet mondott a 2003. évi iraki háborúra, és következetesen bírálóan nyilatkozott a Vichy-rendszer felelősségével és a náci bűnökkel kollaboráló franciákkal kapcsolatban.

Gerard Schröder volt német kancellár (1998-2005) a francia államfőnek a német-francia megbékélés érdekében tett jelképes gesztusára emlékezett vissza, amikor “Németország képviselőjeként” Chirac meghívta őt 2004-ben a normandiai partraszállás 60. évfordulójára rendezett ünnepségekre.

Részvétét fejezte ki Chirac elhunyta miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök is. A volt francia elnök özvegyének, Bernadette-nek küldött levelében Putyin nagyrabecsülését fejezte ki a “bölcs és nagy képzelőerővel rendelkező” államfő intellektusa és a nehéz helyzetekben tanúsított döntési képessége miatt. “Oroszország egy olyan nagy személyiségre emlékezik, aki hozzájárult az országaink között baráti kapcsolatok kialakulásához és a kölcsönösen előnyös kétoldalú együttműködéshez” – áll a levélben, amelynek rövidített változatát a Kreml tette közzé.

Kiemelt kép: Patrick Kovarik / APF

Ajánlott videó

Olvasói sztorik