Nagyvilág

Körbeudvarolta egymást Trump és Kim Dzsongun a csúcstalálkozó nyitányán

Magyar idő szerint nem sokkal délután fél egy előtt érkezett meg a vietnami csúcstalálkozó helyszínre Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai diktátor.

A két államfő a hanoi Metropole Hotelben üdvözölte egymást. Miután mosolyogva kezet ráztak, Trump azt mondta tárgyalópartnerének,

megtiszteltetés, hogy újra együtt vagyunk. Vietnam már kiterítette a vörös szőnyeget, és számukra is megtiszteltetés, hogy fogadhattak minket. Az első csúcs nagyon sikeres volt, és azt hiszem, hogy ez legalább annyira az lesz.

SAUL LOEB / AFP

Az amerikai elnök ezután nagyon szűkszavúan válaszolt két kérdésre az újságíróknak.

Arra a kérdésre, hogy meghátrált-e a denuklearizációt illetően, nemmel felelt, arra pedig, hogy békenyilatkozatot írnak-e majd alá a csúcson Trump azt nyilatkozta,

majd meglátjuk.

Kim Dzsongun nem sokat beszélt, a felvételek alapján mintha kicsit meg lett volna illetődve.

Az ünnepélyes találkozás után Trump a sajtószobában még intézett néhány szót az újságírókhoz. Mint fogalmazott, az első csúcson azt ígérte Kim Dzsongunnak, hogy ha rajtuk múlik, Észak-Korea előtt hatalmas jövő áll.

Úgy gondolom, hogy az országodban óriási gazdasági potenciál rejlik. Nagyon szép jövő áll előttetek, te egy jó vezető vagy. Segítünk, hogy ez sikerülhessen

– mondta a diktátornak.

A hivatalos program szerint ezután egy húszperces négyszemközti megbeszélést tartottak a felek, amelyen Kim Dzsongun elmondása szerint nagyon sok érdekes történetet osztottak meg egymással.

Ezt követően a két államfő közös vacsorán vett részt.

Amerikai részről Trump mellett Mike Pompeo külügyminiszter, Mick Mulvaney kabinetfőnök és egy tolmács, Észak-Koreától pedig a rezsim vezetője mellett Kim Jong Csol, az állampárt központi bizottságának alelnöke, Ri Yong-ho külügyminiszter és szintén egy tolmács volt ott a kerekasztalnál.

A vacsoráról a Fehér Ház közlése szerint több amerikai újságírót is kitiltottak a bekiabálások miatt.

Érdekesség, hogy a reggeli órákban a séfek még mindig azon törték a fejüket, hogyan állítsanak össze egy olyan menüt, amit az USA és Észak-Korea is elfogad. Mindkét fél arra törekedett, hogy a legegyszerűbb ételsort szolgálják fel Trumpnak és Kim Dzsongunnak, a Fehér Ház különösen szerette volna elkerülni, hogy fényűző legyen a vacsora. Hogy végül mit ettek, arról nincs konkrét információ.

A másfél órás vacsora végén Trump és Kim Dzsongun is visszatért a szálláshelyére. A csúcs csütörtökön folytatódik, ekkor várhatók bejelentések és egy nagyobb volumenű sajtótájékoztató is.

Vietnamban is ott futkos Kim Dzsongun autója mellett a 12 testőre
Lassacskán megszokottá válik a látvány.
Fotó: Mandel Ngan / AFP

Miről lesz szó?

A kétnapos csúcstalálkozó legvalószínűbb forgatókönyve az, hogy Amerika és Észak-Korea békenyilatkozatot ír alá, amivel jelképesen véget vetnének az 1953-ban fegyverszünettel zárult koreai-háborúnak. Azért csak jelképesen, mert az amerikai szenátus, Kína és Dél-Korea beleegyezésére is szükség lenne rá, hogy hivatalossá váljon.

Ez a lépés Trumpnak és Kim Dzsongunnak is előnyös lenne: míg előbbinek akár Nobel-békedíjat érhet, utóbbi elérhetné vele, hogy a világ vezető nagyhatalmai feloldják az országával szemben érvényben lévő szankciókat, ami gazdasági fellendülést hozna magával. Sőt, állítólag már a diktátor is a Nobel-díjra hajt, ugyanis egy neve elhallgatását kérő magas rangú észak-koreai tisztviselő arról beszélt egy dél-koreai rádiónak, hogy hazájukban aktívan elkezdték terjeszteni, hogy ki kaphat ilyen elismerést.

Szintén kulcskérdés lesz a félsziget atommentesítése is, de ebben leginkább azért nem várhatók fejlemények, mert a legutóbbi, Szingapúrban megtartott csúcs óta Észak-Korea egy tapodtat nem lépett előre az ügyben, mert ez az egyetlen aduja. Ráadásul a két fél között tavaly aláírt dokumentumban a denuklearizáció kifejezés nincs pontosítva, nem esett szó annak részleteiről, az ellenőrzés módjáról és a menetrendjéről sem.

Trump-Kim csúcs: itt vannak a történelmi dokumentum részletei
Tartós béke, atomfegyver-mentesítés és a családok újraegyesítése a legfőbb cél.

Trump ezzel kapcsolatban az elmúlt napokban többször is próbált nyugtatgatni, mondván nem kell kapkodniuk, mert Észak-Korea már rég nem tesztelt atomfegyvert, csak azt felejtette el, hogy az első és a második nukleáris kísérletük között is évek teltek el, és megfigyelők szerint mostanáig nem hagytak fel a programmal.

Szakértők arra is rámutattak, a helyszínválasztás egy kidolgozott terv része amerikai oldalról, ugyanis azt próbálják meg szemléltetni Kim Dzsongunnak, hogy Észak-Korea legalább olyan virágzó állam lehetne, mint Vietnam.

Trump már csütörtökön, Kim Dzsongun majd csak szombaton utazik haza. Utóbbi vonattal érkezett Hanoiba, a 4000 kilométeres utat 70 óra alatt tette meg.

Egyetlen cél lebeg majd Trump szeme előtt, amikor Kim Dzsongunnal találkozik
Az amerikai elnök február 27-én és 28-án másodszor találkozik az észak-koreai diktátorral, ezúttal Vietnam fővárosában. Mit lehet várni ettől?

Kiemelt kép: Saul LOEB / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik