Közélet

Aggasztó műholdképek érkeztek Észak-Koreáról, mindenkit becsaptak

Donald Trump hiába állítja, hogy Észak-Korea nem jelent már nukleáris fenyegetést, friss műholdképek tanúsága szerint a rezsim 16 eltitkolt bázison folytatja a rakétaprogramját, írja a New York Times.

A felvételek arról árulkodnak, hogy Észak-Korea rendesen becsapott mindenkit. Bár megígérték, hogy lebontják az egyik legjelentősebb rakétatelepüket, közben tucatnyi másik létesítmény fejlesztésébe kezdtek.

Nem kell sietnünk. A szankciók érvényben vannak. A rakéták már nem repülnek. A túszokat hazahoztuk

– mondta múlt szerdai sajtótájékoztatóján Donald Trump, de csak részben mondott igazat.

Az amerikai elnök arra utalhatott, hogy immár fél éve nem hajtott végre rakétakísérletet Észak-Korea, ugyanakkor a hírszerzők szerint az ország nem állt le a nukleáris anyagok gyártásával a hegyvidéki rejtett bázisokon.

Az Egyesült Államok egy évvel ezelőtt azt a célt tűzte ki, hogy új generációs műholdakat bocsát fel, amivel nyomon követheti az észak-koreai rakétafejlesztéseket, de a Pentagon programját még el sem kezdték.

Europress/AFP/Saul Loeb

A titkos bázisokat egy hétfőn közzétett jelentésben azonosította a Center for Strategic and International Studies washingtoni agytröszt.

A lap megkereste az amerikai kormányt, hogy mit szólnak a fejleményekhez, és a következő választ kapták:

Trump elnök világosan kijelentette, hogy Kim elnöknek tartania kell magát a kötelezettségeihez, beleértve a teljes atommentesítést és a ballisztikus rakétaprogram felszámolását. Egy szebb jövő áll Észak-Korea és az emberei előtt.

Donald Trump és Kim Dzsongun június 12-i csúcstalálkozója óta az észak-koreai rezsim még a legalapvetőbb lépést sem tette meg Amerika irányába, hiszen a megállapodás szerint ki kellett volna adniuk az összes nukleáris telephely és rakétaállomás listáját, csakhogy szerintük ezzel céltáblát adnának az amerikaiak kezébe.

Az amerikai kormány erre úgy reagált, hogy évtizedek óta részletes céltábla áll rendelkezésükre, az észak-koreaiak felsorolására csupán azért lenne szükségük, hogy biztosak legyenek benne, megbízhatnak a másik félben.

Mindazonáltal az új műholdképek ennek az ellenkezőjére világítanak rá.

Nem úgy tűnik, mintha ezeket a bázisokat befagyasztották volna. A munka folytatódik. Attól tart mindenki, hogy Trump belemegy egy rossz üzletbe: lebontanak néhány kísérleti telepet, és cserébe békeszerződést ajánlunk nekik, amivel formálisan is lezárulna a Koreai-háború. Trump erre győzelmet kiáltana, mondván minden korábbi amerikai elnöknél többet ért el, de a fenyegetés továbbra is megmaradna

– nyilatkozott Victor Cha, az agytröszt munkatársa, akinek Trump beiktatása után komoly esélye volt arra is, hogy dél-koreai nagykövetnek nevezik ki.

Trump szerint nélküle már háború lenne
Szerinte nélküle háború lenne Észak-Koreával, és ő akadályozta meg az Idlíb elleni offenzívát is.

A Sakkanmol névre keresztelt, most felfedezett bázis a demilitarizált zónától 50 mérföldre található. Ez az egyik legközelebbi telep Dél-Koreához, Szöul mindössze 80 mérföld onnan.

A jelentés szerint a nyolc négyzetkilométere elterülő telepen ellenőrzőpontok, központi épületek, laktanyák, raktárak és föld alatti alagutak is vannak, ezekben rejtik el a rakétákat és a hordozóeszközöket. A bázison összesen hét hosszabb alagutat ástak, amelyekben 18 hordozó fér el.

Ha a helyzet feszültté válna, a rakétákat egy közeli kilövőállomásra szállítanák. A rakétaindítókat könnyű mozgatni, és egy óra alatt üzemképes állapotba tudják helyezni őket.

A műholdképeket tanulmányozó szakértők szerint Észak-Korea megpróbál mindent kihozni a telepekből, és az itt gyártott rakéták mindegyikébe képesek lehetnek nukleáris robbanófejet tölteni. A rendelkezésre álló információk szerint jelenleg 40-60 nukleáris robbanófeje lehet a rezsimnek.

Ünnepelt Észak-Korea, és valami szembetűnően hiányzott a katonai parádéról
Fennállásának 70. évfordulóját ünnepelt Észak-Korea, szakértők szerint meglepetéssel.

Kiemelt kép: Europress/AFP/KCNA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik