Nagyvilág

Nobel-békedíj Trumpnak? Amerika kérte neki

A japán kormányfő valóban jelölte, de a washingtoni kormány kérésére.

Az amerikai elnök pénteken egy fehér házi sajtótájékoztatón azt mondta, a japán miniszterelnök Nobel-békedíjra jelölte a párbeszédért Észak-Koreával. Most kiderült, Abe Sindzó ezt éppen az amerikai kormány kérésére tette.

Donald Trump szerint a japán kormányfő átadta neki a Nobel-bizottsághoz elküldött ajánlólevél másolatát. Azt az elnök a legszebb ötoldalas levélnek nevezte, de bejelentését Tokió nem akarta kommentálni.

Az Aszahi Sinbun című japán napilap vasárnap egy névtelenül nyilatkozó kormányzati forrásra hivatkozva azt írta, az amerikai kormány kereste meg Abe Sindzót a jelölés ötletével, miután Trump Szingapúrban találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

A Reuters hírügynökség megkereste a Fehér Házat, de egyelőre nem kommentálták az értesülést.

A Nobel-békedíjat a norvégiai Nobel-bizottság ítéli oda évente. A testület honlapja szerint 304 embert jelöltek a 2019-es díjra. A korábbi amerikai elnökök közül Barack Obama és Jimmy Carter nyerte el a kitüntetést.

A Nobel-békedíj az egyik legtekintélyesebb nemzetközi kitüntetés. A díjat  – a többi Nobel-díjjal együtt –  Alfred Nobel svéd kémikus, a dinamit feltalálója alapította. Nobel akarata értelmében a békedíjat az kapja, aki előző évben legtöbbet tette a nemzetek közötti testvériségért, a nemzetközi békéért.

A Nobel Alapítvány honlapja szerint bárki ajánlását elfogadják, aki eleget tesz a feltételeknek. A jelenleg érvényes kritériumok szerint az országok vezetői jelölést nyújthatnak be. Az alapítvány szabályzata úgy rendelkezik, hogy ötven évig nem lehet nyilvánosságra hozni a díjat el nem nyerő jelöltek nevét. (mti)

Kiemelt kép: MTI/AP/Evan Vucci

Ajánlott videó

Olvasói sztorik