Nagyvilág

Trump barátjának tartja Kim Dzsong Unt

Az amerikai elnök a Twitteren minősítette így az észak-koreai diktátort.

Donald Trump barátjának nevezte Kim Dzsong Unt egy Twitter-bejegyzésében, hozzátéve, hogy hatalmas lehetőség előtt áll Észak-Korea, ha végrehajtja a nukleáris leszerelést.

Az amerikai elnök az észak-vietnami Hanoiból, az újabb amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó helyszínéről írta bejegyzését, amely szerint Vietnam virágzik és Észak-Korea rövid időn belül ugyanezt élhetné meg, ha végrehajtaná a nukleáris leszerelést.

A  történelemben szinte páratlan lehetőség előtt áll Észak-Korea és barátja, Kim Dzsong Un – tette hozzá.

A Reuters brit hírügynökség szerint az a legnagyobb kérdés, hogy a vietnami csúcson a kedélyeskedésen és bókoláson túl sikerül-e előrelépést elérni az észak-koreai atommentesítésben, amelynek folyamata tavaly nyáron megakadt.

Megfigyelők szerint a tavalyi szingapúri csúcson Kim megvezette Trumpot az atommentesítésről szóló ígéretével, valójában az amerikai szankciók feloldását akarta kiédesgetni az elnöktől.

Több magas rangú amerikai tisztviselő arra jutott az utóbbi időben, hogy Phenjannak esze ágában sincs megválnia atomfegyverétől.

Kim Dzsong Un nagyon átverte Trumpot
Amerikai tábornokok szerint Észak-Korea változatlanul komoly  fenyegetést jelent, ígérete dacára, nem állította le atomprogramját.

Az az egyetlen aduja tárgyalásain a nemzetközi közösséggel és az Egyesült Államokkal. A szingapúri találkozón nem esett szó az atomfegyver-mentesítés részleteiről, az ellenőrzés módjáról és a menetrendjéről sem.

A Fehér Ház azt közölte, hogy Trump és Kim helyi idő szerint kora este (közép-európai idő szerint fél tizenkettőkor) folytat egy rövid, húszperces megbeszélést négyszemközt, amit díszvacsora követ.

Egyetlen cél lebeg majd Trump szeme előtt, amikor Kim Dzsongunnal találkozik
Az amerikai elnök február 27-én és 28-án másodszor találkozik az észak-koreai diktátorral, ezúttal Vietnam fővárosában. Mit lehet várni ettől?

Kiemelt kép: MTI / EPA /Luong Thai Linh

Ajánlott videó

Olvasói sztorik