Nagyvilág

Meghalt Erich Lessing

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

újságíró. 2018. 08. 29. 16:07

Kilencvenöt éves korában szerdára virradó éjjel elhunyt Erich Lessing osztrák fotográfus, aki olyan történelmi pillanatokat örökített meg pályája során, mint az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc eseményei vagy az osztrák államszerződés aláírása 1955-ben.

A Bécsi Zsidó Hitközség (IKG) közlése szerint

Erich Lessinggel nemcsak egy kiemelkedő és sokoldalú művészt veszít a világ, hanem egy rendkívüli embert, egy kortárs szemtanút, egy élesszemű megfigyelőt.

Lessing 1923-ban született Bécsben. 1939-ben emigrált Palesztinába, Haifában rádiótechnikát tanult, majd pontytenyésztőként dolgozott egy kibucban.

Első kameráját 13 évesen kapta, majd amikor felnőttként is visszatért hobbijához, óvodai és strandfotósként keresett pénzt. A második világháború idején a brit hadsereg alkalmazta fotográfusként.

Lessing megörökítette a II. világháború utáni Európa politikai eseményeit. Különösen sokat dolgozott a volt szocialista országokban, és végigfényképezte az 1956-os magyar forradalmat is.

Az 1956-ban Magyarországon készített felvételei közül többet később megvásárolt a Magyar Távirati Iroda. Ezek a fotók hiánypótló képek, hiszen a hírügynökség archívumából az 56-os képanyag egy részét a Belügyminisztérium annak idején elvitte. A 2007-ben megvásárolt 25 felvétel között számos különleges darab van: az egyik fotón például Nagy Imre az unokájával látható. Hiánypótló képnek számít az a Corvin-közben készült felvétel, amelyen Kossuth-címert fest egy férfi egy teherautó oldalára, és kuriózum az a felvétel is, amelyen szovjet zászlókat égetnek.

Erich Lessing az 1956-os forradalom és szabadságharc idején végzett munkájáért megkapta az amerikai művészeti szerkesztők díját, 1996-ban pedig Nagy Imre Emlékplakettel is kitüntették.

A háborút követően az Associated Press amerikai hírügynökségnek és a legendás Magnum ügynökségnek is dolgozott. Képein megörökítette Charles de Gaulle francia köztársasági elnök algériai látogatását, az osztrák államszerződés aláírását a bécsi Belvedere balkonján. Később elsősorban zenészeket, költőket és más ismert személyeket fotózott. Világhírűvé váltak politikusokról, például Eisenhowerről és Hruscsovról, valamint művészekről, például Herbert von Karajanról készített portréi.

A digitális fotózással sohasem tudott megbarátkozni. „Mindig visszatérek az analóghoz” – mondta egy interjújában.

A digitális kamerával dolgozó fotós azt emeli ki, amire neki vagy főnökének abban a pillanatban szüksége van. A tárhely drága, a legtöbbet kitörlik. Kezdünk a dokumentációs szükségállapot idejében élni

– mondta.

Ezért is nyitotta meg 89 éves korában, 2012-ben bécsi belvárosi galériáját, amely tematikus kiállításokon mutatta be 70 évnyi munkájának felvételeit. A galériát néhány hónapja zárták be.  Lessing több tízezer felvételt készített, amelyeket több mint 60 könyvben és számtalan kiállításon láthatott és láthat a közönség.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.