Nagyvilág

Orbán fegyveréhez nyúl Fico Szlovákia legsúlyosabb politikai válságában

Szlovákiában csütörtökre eszkalálódni kezdett a politikai válság a február végi újságíró-gyilkosság után. Egy speciális ügyész súlyos vádakkal állt elő, bukhat a belügyminiszter, Robert Fico pedig kezdi elveszteni a realitásérzékét.

A február végén meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová halálát követően kiderült, hogy a fiatal tényfeltáró újságíró, az Aktuality.sk munkatársa olyan ügyeken dolgozott, amelyek a szlovák politikai élet legmagasabb köreivel is összefüggésbe hozhatók. Ennek ellenére hosszú napokig úgy tűnt, hogy a szlovák kormánykoalíció és annak vezető ereje, a Robert Fico miniszterelnök vezette Smer túléli a gyilkosság okozta érzelmi és politikai sokkot.

A Smer együtt kormányoz a magyar-szlovák együttműködést hirdető, Bugár Béla vezette Most–Híd nevű párttal. Csütörtökön azonban a rendkívüli fejlemények miatt Bugár Béla bejelentette, hogy megszakítja szabadságát, és azt mondta: pénteken visszaérkezik Pozsonyba, hogy a kialakult helyzetről tárgyaljon.

Csütörtökön közben egy bombafenyegetés miatt kiürítették a pozsonyi parlament épületét, de nem találtak semmilyen veszélyes eszközt – minderről a legtekintélyesebb szlovák napilapok egyike, a SME internetes oldala számolt be. A SME immár percről percre közvetíti a válság fejleményeit, gyakorlatilag egész csütörtökön.

Nemcsak Szlovákia, hanem az egész világ megrökönyödött azokon az ügyeken, amelyeken Kuciak dolgozott, és amelyek az olasz ’Ndrangheta bűnszervezet és politikai kapcsolataira és a szlovák közélettel való összefonódásaira vetettek furcsa fényt.

A meggyilkolt szlovák újságíró utolsó cikke: Ficóra vetül a maffia árnyéka
Fegyvercsempészet, zsarolás, adócsalás, jogosulatlanul igényelt támogatások és politikai kapcsolatok – a megölt Ján Kuciak durva dolgokat tárt fel befejezetlen cikkében.

A maffiaügyek hamarosan ráterelték a figyelmet a szlovák bűnüldözés problémáira is. A szlovák köztársasági elnök, Andrej Kiska – a hatalmon lévő kormányfő, Robert Fico egyik legfőbb politikai riválisa – szerdán arról nyilatkozott, hogy

a pozsonyi titkosszolgálatok informáltak egyes minisztereket az olasz maffiózók tevékenységéről, mégsem történt semmi különös az ügyekben.

Fotó: AFP/Vladimir Simicek

Kiska nem nevezett meg egyetlen minisztert sem ekkor még. Ugyanakkor Fico kormányfő „sorosozni” kezdett, szerinte az amerikai üzletember áll azok mögött, akik kormányát meg akarják buktatni. Emiatt az Európai Parlament (EP) küldöttsége el is halasztotta egy nappal a Szlovákiába tervezett útját szerdán. A német zöldpárti Sven Giegold, az EP átláthatóságért (transzparenciáért) felelős jelentéstevője szerint ez ugyanolyan tolerálhatatlan dolog, mint az újságírók inzultálása.

Fico Szlovákia Orbánjává válik

– tette hozzá.

A Washington Post viszont arra figyelmeztet, hogy Fico nemcsak Sorosra próbálja ráterelni a figyelmet, hanem fő politikai ellenfelét, Kiskát is összeesküvés-elméletek részesévé teszi. A WP szerint ezt nem túlzottan reménykeltő a Kuciak-gyilkosság nyomozásakor. Pontosabban abban, hogy mennyire ásnak majd mélyre olyan ügyekben, amely Mária Troškovát érintik, aki üzleti partnere volt egy kétes hírű olasznak, és egyben tanácsadója annak a Viliam Jasannak, aki Fico kormányzópártjának tagja, illetve az ország nemzetbiztonsági tanácsának elnöke volt. Az újságíró-gyilkosság után Trosková, aki topless-modellként is feltűnt, Jasannal együtt lemondott tisztségeiről.

Már korábban, közvetlenül a gyilkosság után lemondott az ország kulturális minisztere, Marek Maďarič is, de ő inkább csak jelképes gesztust tett. Hozzá a sajtóügyek tartoztak ugyanis, és inkább erkölcsi kötelességből távozott, mivel egy újságírót megöltek minisztersége idején.

Csütörtökön viszont újabb elképesztő fejlemények történtek. A pozsonyi Új Szó online kiadása szerint Vasiľ Špirko speciális ügyész „élőben magyarázta el, hogyan üzletel Kaliňák az állami megrendelésekkel”.

Špirko súlyos vádakat fogalmazott meg a belügyminiszterrel és a volt pénzügyminiszterrel, a szintén smeres Ján Počiatekkel szemben. A speciális ügyész szerint Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány Kaliňákkal együtt akadályozta őt abban, hogy kivizsgálja több százezer euró kenőpénz sorsát.

Kaliňák azonban tagadja a vádakat. Pártja, a Smer pedig nem erősítette meg az értesülést, hogy a belügyminiszter lemondana pénteken – írja a SME.sk. A 8teraz.sk viszont már a lehetséges utódokról is írt: így esetleg átmeneti utódként Denisa Saková belügyi államtitkár is szóba jöhet, míg a parlamenti alelnök, Martin Glváč azt mondta, ő maradna a törvényhozásban, nem akar belügyminiszter lenni.

Az ügyet mindenesetre a Smer még meg akarja tárgyalni koalíciós partnerével, ez is kiderült a csütörtöki hírekből, nem véletlenül szakítja meg tehát a Most–Híd vezetője, Bugár Béla a szabadságát.

A rendőrfőkapitány, Gašpar egyébként elsősorban eljárási hibákat talált Špirko vizsgálódásaiban. Špirko állítólag 2010-ben vett fel egy jegyzőkönyvet, amely az állami megbízások kenőpénzeiről szólt.

Elszabadulhat a pokol Szlovákiában
A délolasz maffia gyilkolhatta meg a fiatal újságírót, az egész országot megrázó ügy szálai Robert Fico rejtélyes, egykor aktmodellként dolgozó asszisztenséig érnek.

Špirko azt is állítja, hogy az ügyet elvették tőle, és egy olyan szervhez tették át a nyomozást, amelynek nem volt hatásköre a köztisztviselők korrupciós ügyeinek és az uniós forrásokkal való visszaéléseknek a kinyomozására. A speciális ügyész szerint az utóbbi két évben fegyelmi eljárások sorozata indult ellene (ezek alól azonban frissen felmentették). Az országos rendőrfőkapitányt is összefüggésbe hozta mindezzel Špirko.

Igor Matovičot, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) pártát is idézte az Új Szó, aki szerint „Špirko vallomása az elmúlt 25 év legfontosabb bizonyságtétele az elkövetők leleplezésére”. Az OLaNO honlapján  egy petícióra lehet ráklikkelni, ami Kaliňák belügyminiszter lemondását követeli.

Fotó: AFP/Vladimir Simicek

A német Spiegel is Szlovákia legsúlyosabb politikai válságáról ír a fokozódó hangulat miatt. A lap szerint

Robert Fico miniszterelnök kezdi elveszteni realitásérzékét, amikor például kiállt a kamerák elé, és egy pénzzel megrakott asztal mellett egymillió eurót ajánlott fel a gyilkosság ügyében nyomravezetőnek.

A svájci Basler Zeitung online kiadása arról ír a meggyilkolt újságíró főnökével készült interjúban, hogy Kuciak több ügyön is dolgozott, így nem feltétlenül csak az olasz maffia tevékenységét feltárni próbáló írása lehet a kiindulópontja a nyomozásnak.

Kiemelt kép:AFP/Vladimir Simicek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik