Nagyvilág

A meggyilkolt szlovák újságíró utolsó cikke: Ficóra vetül a maffia árnyéka

Fegyvercsempészet, zsarolás, adócsalás, jogosulatlanul igényelt támogatások és politikai kapcsolatok – a megölt Ján Kuciak durva dolgokat tárt fel befejezetlen cikkében.

Olasz maffiózók szlovákiai tevékenységével foglalkozik a múlt héten meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak utolsó, befejezetlen cikke, amit szerdán reggel tettek közzé a szlovák lapok, és amely szerda délután óta magyarul is olvasható a Paraméter oldalán. Az olasz maffia Szlovákiában: a csápok a politikáig érnek – vezeti fel a cím a terjedelmes cikk tartalmát.

Kuciak az Aktuality.sk munkatársa volt, munkáját cseh, olasz és nemzetközi tényfeltáró újságírói szervezetekkel együttműködve végezte. Az utolsó cikkében arról ír, hogy

Szlovákia keleti részén négy olasz család tevékenykedik, akik az ’Ndrangheta maffia otthonából, Calabria tartományból érkeztek. Legfőképpen mezőgazdasági vállalkozásokban érdekeltek, több tucat cég van a kezükben, és több ezer hektár föld, ami után – euróban számolva – milliós támogatásokat vesznek fel.

Az első olasz, akit Kuciak bemutat, Carmine Cinnante, aki 14 évvel ezelőtt Olaszországba elindult autóval egy reggel a szlovák és ukrán határ közelében lévő Nagymihályról. A főúthoz érve egy járőrautót vett észre, mire tolatni kezdett olasz rendszámú fehér Fiatjával, csakhogy ezzel felhívta magára a rendőrök figyelmét. Megállították és átvizsgálták az autóját. A hátsó ülésen egy csehszlovák gyártású gépfegyvert találtak lézeres irányzékkal és ötven lőszerrel, a gyári számot lereszelték a fegyverről. Két év próbára bocsátással megúszta. Az ügyész az eljárásban Szlovákiában tevékenykedő mezőgazdasági vállalkozóként hivatkozott az olasz férfira.

Hónapokkal később aztán az olasz rendőrség tartóztatta le Cinnantét, mert fegyvereket csempészett Olaszországba, az ’Ndrangheta egyik klánfőnökének. Az eljárásban kiderült, hogy Cinnante maga is a Belvedere Spinello klán tagja. De – mint a felvezetőből már kiderül – nem ő volt az egyetlen maffiakapcsolatokkal bíró olasz, aki Szlovákiában lelt második otthonra.

Cinnante kapcsolatba került Antonino Vadalával, aki az olasz hatóságok szerint segített megszervezni Domenic Ventura, a Libri-klán tagjának elrejtőzését és szökését, akit egy ellenséges bűnszervezet egyik tagjának brutális meggyilkolásáért ítéltek el. Bár a hatóságok lehallgatták Vadala és a klánfőnök, Francesco Zindato telefonbeszélgetéseit, amiben megvitatták az akció részleteit, 2003-ban mégis bizonyíték hiányában felmentették.

A meggyilkolt Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina háza Nagymácsédban
Fotó: Michal Smrcok / AP / MTI

Azt is feltárták, hogy Vadala és két másik férfi Rómába utazott, hogy „megbüntessenek” egy ismeretlen személyt, aki kárt okozott a klánnak. A bírói indoklásból kiderül, hogy a klánfőnök azokat az embereit bízta meg a feladattal, akikben a legjobban bízott.

Az olaszországi bírósági tárgyalásokon Vadala már nem vett részt, ekkorra letelepedett Kelet-Szlovákiában. Vállalkozásokba fogott, előbb a mezőgazdaság, majd az ingatlanok és az energiaipar területén.

Együtt vállalkozott Mária Troškovával is, aki 2007-ben döntős volt a Miss Universe szépségversenyen, most pedig Robert Fico miniszterelnök főtanácsosa.

Pavol Rusko egykori gazdasági miniszter, akit most gyilkosságra való felbujtással vádolnak, korábban arról nyilatkozott, hogy Trošková évekkel ezelőtt, nagyjából három hónapig nála dolgozott, „de aztán találkozott egy olasz származású vállalkozóval, aki egyebek mellett napelemekkel foglalkozott, és átpárolt hozzá”.

Vadala és Trošková 2011 augusztusában megalapította a Gia Management nevű céget. Egy év után a nő kilépett, majd Viliam Jasaň parlamenti képviselő asszisztenseként dolgozott, aki a kormányzó, Fico-féle Smer politikusa. Arról, hogy miért az egykori modellre esett a választása, Jasaň a Nový Čas napilapnak annyit mondott: „a korábbi asszisztensem távozott, és egy barátom ajánlotta nekem ezt a nőt”. Azt, hogy ez a barát Vadala volt-e, a képviselő nem akarta megerősíteni.

2015 márciusában aztán Trošková nem máshol állt munkába, mint Robert Fico miniszterelnök hivatalában, ahová egy év múltán Jasaň is betette a lábát: a kormányfő őt nevezte ki a nemzetbiztonsági tanácsot felügyelő államtitkárrá. Ebbéli tisztségében Jasaň részt vesz a tanács ülésein, minden dokumentumhoz, információhoz hozzáfér, és beszámolással tartozik Ficónak.

Vagyis Fico két olyan embert is egészen közel emelt magához, akik a maffiakapcsolatokkal bíró Vadalához is közel állnak.

Mindez leginkább üzleti szálon érhető tetten. Jasaň korábban egy Prodest nevű biztonsági cég tulajdonosa volt, amit nemrég Vadala és társai szereztek meg, emellett a politikus fiának, Slavomir Jasaňnak most is van egy AVJ Real nevű közös vállalkozása az olaszokkal. Mindezek tetejébe, amikor nemrég Vadala egyik cége csődbe ment, kiderült, hogy az olasz vállalkozónak egy olyan biztonsági céggel szemben voltak követelései, ami korábban Viliam és Slavomir Jasaň érdekeltségébe tartozott.

Vadala emellett rendkívül lelkes támogatója a Smernek, aminek főleg közösségi oldalain ad hangot, és a „mi pártunknak” nevezi. Azon túl, hogy régi könyvelője, Monika Čorejová a párt színeiben indult korábban az önkormányzati választáson, vehemensen kampányolt Richard Rašinak, aki a kassai kerületi önkormányzat elnöki tisztségéért indult. A választás napján világgá kürtölte: „mi mind a Smerre szavazunk, így biztosak lehetünk abban, hogy Szlovákia jó kezekben lesz”, a kampány alatt pedig közölte, hogy részt vesz a Smer kassai konferenciáján, és nyilvánosan üzente meg Rašinak, hogy ott találkoznak.

Ettől függetlenül Vadalának és olasz barátainak Szlovákiában is meggyűlt a baja a törvénnyel, igaz, eddig sikeresen elkerülték a büntetést.

Mécseseket gyújtanak Ján Kuciak fényképe előtt egy rögtönzött emlékhelyen, Pozsonyban
Fotó: David Duducz / EPA / MTI

2013-ban egy őszi reggelen egy tőketerebesi mezőgazdasági cég dolgozói furcsa csomagot találtak a kerítésen. Gyufákat, tíz éles töltényt és egy halotti koszorút csomagolt valaki papírba, amire azt írta: Jerad. A cég Gerhard keresztnevű vezetőjét hívta így egy olasz, aki magának akarta a vállalkozás közel negyven hektárnyi szántóföldjét.

Jerad először nem törődött a fenyegetéssel, csak azután fordult a rendőrséghez, hogy megfenyegették egy traktorosát.

Két évig tartó nyomozás kellett ahhoz, hogy Antonino Vadala egyik rokonát, Sebastiano Vadalát bíróság elé állítsák zsarolás vádjával.

A vád szerint Sebastiano Vadala a cégvezetőt agyonlövéssel fenyegette meg, és a kezével mutatta, hogy el lesz vágva a torka. A traktorosnak pedig azt mondta, agyonlő mindenkit aki „az ő földjén” dolgozik, és felgyújtja a traktorját. Mindezt azért, mert a cég olyan földet művelt, amit meg akartak szerezni az olaszok.

Bár a kerítésre akasztott csomagot átadták a hatóságnak, sőt, a cég biztonsági kamerája rögzítette Sebastiano Vadala látogatását, amikor a vád szerint szóban megfenyegette a cégvezetőt, a bíróság úgy értékelt, hogy a vádat csak tanúvallomásokra alapozza az ügyészség, és felmentették Sebastiano Vadalát. Az olasz férfi egyebek mellett azzal érvelt, hogy nem is tudta volna megfenyegetni az áldozatot, mert nem tud szlovákul. Ezt azonban több tanú tagadta, ráadásul két év múlva, egy másik eljárásban maga Sebastiano Vadala beszélt arról, hogy régóta érti a nyelvet.

Egy másik ügyben Antonino Vadala személyesen érintett. Ez 2011-re nyúlik vissza, amikor három pozsonyi lakás néhány hónap leforgása alatt többször is gazdát cserélt. Az eredeti tulajdonos az olasz Antonio Palombi tulajdonában lévő, ALTO nevű cég volt. Az ingatlanok előbb a GENNA, majd az AV-REAL nevű cégek tulajdonába kerültek – előbbinek korábban dolgozott Antonino Vadala, a másiknak pedig a tulajdonoscserék idején is vezetője volt.

Antonino Vadala
Fotó: Facebook

Palombi három évvel később fordult a rendőrséghez azzal, hogy Vadala nem fizette ki neki a lakások vételárát. Csakhogy kiderült – és Palombi be is ismerte –, hogy szó sem volt kifizetésről.

Valójában arról állapodtak meg, hogy a fiktív adás-vételek után az AV-REAL visszaigényel 80 ezer eurónyi áfát, amiből Palombi is részesedik, majd a lakások a Kannone nevű céghez kerülnek, amit közösen tulajdonoltak.

Vadala ugyanakkor azt állította a nyomozóknak, hogy ilyen megállapodásról nincs tudomása, és a lakásokat szabályosan vásárolta meg. Az ügyészség aztán megállapította, hogy Palombi kárára nem követtek el csalást, azt pedig nem lehet megállapítani, hogy milyen szándékkal bonyolították az adás-vételeket. Palombi tavaly februárban elállt a pertől, amelyben a lakásokat akarta visszaszerezni, de az nem derült ki, miért gondolta meg magát.

A négy olasz család cégei 2015-ben és 2016-ban több mint nyolcmillió euró támogatást vettek fel a szlovák Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökségtől, és több százezer eurónyi projekttámogatást is zsebre tettek. Kuciakék szerint mindennek a jogossága megkérdőjelezhető, több szabálysértést is feltártak.

Az egyik esetben egy céggel nyolcszor akkora területre igényeltek támogatást, mint amekkorát valójában műveltek. Egy másik esetben pedig olyan terület után vettek volna fel pénzt, aminek a bérleti díját nem fizették, így nem is voltak jogosultak a földhasználatra. Emellett az egyik cég meghamisította a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség határozatát, és ezzel igazolták a banknak, hogy rövidesen hozzájut a pénzhez.

A cikkből kiderül, hogy Diego Roda családjának három cége 2012-től 2017-ig biogáz-erőművek létesítésére kapott 8,3 millió euró támogatást, 2015-ben pedig megbüntette őket a hálózatirányítási hivatal, mert felülbecsülték a megtermelt energiamennyiséget.

Bár arra nincs bizonyíték, hogy az olasz családok pénzmosási céllal végezték üzleti tevékenységüket, kétségek merülnek fel az általuk felhasznált pénzösszegek eredetével kapcsolatban is.

Az újságírók által megszerzett dokumentumokból világossá válik, hogy ezek jelentős része Olaszországból származik.

Kuciak ír olyan eljárásokról, amelyeket Antonino Vadala ellen indítottak olaszok, akik szlovákiai agrárvállalkozásokba vásárolták be magukat. Ők azt állítják, az összegeket készpénzben adták át, mert Vadala így kérte. Miután elmaradt a várt haszon, vissza akarták szerezni a pénzüket, Vadala viszont azt állította a bíróságon, hogy nem tartozik semmivel, az ennek ellenkezőjéről tanúskodó nyilatkozatokat pedig kényszer hatása alatt írta alá.

Marek Maďarič kulturális miniszter már bejelentette lemondását
Fotó: Vladimir Simicek / AFP

A cikkben előkerülnek az olasz Roda testvérek cégei is. Diego Roda az 1990-es években alapította meg a CO.BE.R-t, Antonio Roda pedig a TRA.CE.R-t Szlovákiában. Ezeknek a cégeknek ugyanilyen néven olaszországi testvércégük is van, éves beszámolóikból pedig az derül ki, hogy tartozásaik és követeléseik az olaszországi testvércégekkel szemben álltak fenn, és teljes eredményüket „hazaküldték”.

A családi vállalkozást Olaszországban Pietro Roda képviseli, aki Antonio és Diego testvére. Őt 2013-ban letartóztatta a rendőrség a Gallicianò klán elleni művelet során, maffiához fűződő kapcsolattal és pénzmosással vádolták meg, de 2014-ben a legfelsőbb bíróság felmentette bizonyíték hiányában.

2017-ben pedig Antonino Vadala családjának több tagja is felbukkant abban a letartóztatási parancsban, amit 18 ember ellen adtak ki, akik a gyanú szerint a ’Ndrangheta megbízásából több száz kilogramm kokaint csempésztek Európába.

Eddig tart a cikk, amit Ján Kuciak már nem tudott befejezni, mert menyasszonyával együtt agyonlőtték nagymácsédi otthonukban.

A szervezett bűnözés és korrupció feltárásával foglalkozó újságírószervezet, az OCCRP arról ír honlapján, hogy Kuciak és munkatársai eredetileg azt akarták feltárni, hogyan lett Mária Troškovából, a politikai tapasztalattal nem rendelkező egykori topless-modellből Robert Fico jobbkeze. A miniszterelnöki sajtóiroda megtagadta, hogy kiadja Trošková munkaköri leírását, és azt sem árulták el, hogy átesett-e nemzetbiztonsági átvilágításon.

Az egykori topless-modell Mária Troškova, Robert Fico jobbkeze

Eközben bukkantak rá arra, hogy Trošková korábban közös céget alapított Vadalával. Az olaszról pedig kiderült, hogy több mint egy vállalkozó kedvű bevándorló: felbukkant ugyanis a neve egy olaszországi nyomozásban, amelynek során egy, a ’Ndranghetához tartozó családokból álló drogkartellt derítettek fel. A kartell kokaint csempészett Latin-Amerikából Olaszországba, Vadalát pedig lehetséges új közvetítőként nevezték meg, miután korábban már többeket elfogtak.

Az olasz férfi és a ’Ndrangheta kapcsolata azonban ennél régebbre nyúlik vissza. Szlovákiába települése előtt szülővárosában, Bova Marinában élt, ami a Vadala klán otthona – bírósági iratok szerint a klán legalább 25 gyilkosságért felelős, ellenőrzése alatt tartja a kokainkereskedelmet, és közvetlen kapcsolatban áll egy kolumbiai drogkartellel. A klánfőnököt Domenico Vadalának hívják, de arról nem tudni, hogy Antonino Vadala közeli családi kapcsolatban állna vele.

Antonino Vadala még Bova Marinában került először az olasz rendőrség látókörébe, ugyanis ott, az otthonában rejtegette a Libri-klán tagját. Mindezzel összefüggésben több társát letartóztatták, de ő addigra már Szlovákiában volt.

Az újságírók még további információkat gyűjtöttek Vadaláról, Trošková szerepéről és arról, hogy az olasz férfi és a miniszterelnök hivatala között volt-e valamilyen kapcsolat, amikor Ján Kuciakot meggyilkolták.

A gyilkosság után Robert Fico kiállt bizalmasai, Trošková és Jasaň mellett, azt mondta, „túlmegy minden határon”, hogy „ártatlan embereket kapcsolnak össze egy kétszeres gyilkossággal”.

Arra a kérdésre, hogy Trošková milyen munkát végez a kormányhivatalban, és a titkosszolgálat átvilágította-e őt, a miniszterelnök nem válaszolt, arra pedig, hogy a történteknek lesz-e politikai következménye, azt mondta, a nyomozás eredményétől függően teszi meg a következő lépést.

Lucia Žitňanská igazságügy-miniszter szerdán kijelentette: teljességgel elfogadhatatlan, hogy a kormányhivatalban olyan emberek tevékenykedjenek, akik kapcsolatban állnak a maffiával. Arra a kérdésre viszont nem válaszolt, hogy fontolgatja-e a lemondását.

Marek Maďarič kulturális miniszter viszont már bejelentette lemondását. Kijelentette: nem tud megbékélni azzal a tudattal, hogy az ő minisztersége alatt meggyilkoltak egy újságírót az országban.

Keddi sajtótájékoztatóján Tibor Gašpar rendőrkapitány elmondta, mivel a szálak külföldre nyúlhatnak, együttműködnek a cseh és olasz hatóságokkal, valamint az Europollal is. Antonino Vadalát és Diego Rodát azonban egyelőre nem hallgatták ki. Robert Kaliňák belügyminiszter közölte: a nyomozócsapat tagja lesz valószínűleg az Aktuality.sk portál képviselője is, „hogy ne legyen semmi kétség a nyomozás szándékait illetően”.

Kiemelt képünkön Robert Fico szlovák miniszterelnök áll euró bankjegyek kötegei mögött egy sajtóértekezleten Pozsonyban 2018. február 27-én
Fotó: Vladimir Simicek / AFP 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik