Nagyvilág

A francia elnök kizárta a török uniós csatlakozás lehetőségét

Nem lehetséges előrehaladás Törökország európai uniós csatlakozásában a tavaly júliusi államcsínykísérlet utáni nagyszabású megtorlás és az emberi jogok helyzetével kapcsolatos aggodalmak miatt

– mondta Emmanuel Macron francia elnök Párizsban pénteken, miután az Élysée-palotában tárgyalt a török elnökkel.

Vendége, Recep Tayyip Erdogan az európai kapcsolatok újraindítását remélte a párizsi látogatástól, amelyet emberi jogi szervezetek bíráltak a törökországi puccskísérletet követő megtorlás miatt.

Csatlakozás híján Macron uniós partnerséget javasolt Ankara számára, hogy megőrizzék Törökország európai beágyazódását.

A demokratikus országoknak a terrorizmus elleni harcukban is maradéktalanul tiszteletben kell tartaniuk a jogállamot – utalt a Törökországban bebörtönzött diákokra, tanárokra és újságírókra. Hozzátette, hogy tárgyalópartnerével megvitattak egy listát, végigmenve a rajta szereplő összes néven.

Nézetkülönbségek vannak közöttünk az egyéni szabadságjogok tekintetében. (.) A párbeszéd a múltban két esetben gyümölcsöző volt, amikor egy Törökországban bebörtönzött újságíróról és egy újságíró szakos egyetemistáról volt szó

– emlékeztetett Macron Mathias Depardon francia fotós és Loup Bureau újságíróra utalva, akiket tavaly őrizetbe vettek, majd szabadon is engedtek.

Ami a szólásszabadságot illeti, az abszolút, nem lehet megosztani. Ez jellemzi a jogállamot

– mondta Macron.

Recep Tayyip Erdogan az uniós csatlakozási folyamattal kapcsolatban közölte: Törökország belefáradt, hogy egy esetleges uniós tagságra várjon.

Nem lehet állandóan európai uniós csatlakozásért könyörögni

– mondta a török elnök. Ankara EU-csatlakozása évtizedek óta húzódik.

A török elnök több sértő megjegyzést tett a NATO-szövetségesekre, fajgyűlölettel, terroristák védelmezésével és a nácikhoz hasonló viselkedéssel vádolt meg európai vezetőket. A terrorizmussal kapcsolatban Erdogan kijelentette, hogy a terrorizmus nem magától terem, kertészei a vezércikkírók, véleményvezérek.

Ezek a kertészek azok, akiket az emberek gondolkodónak tekintenek. Az újságjaikban megjelenő vezércikkeikkel öntöznek. Egy napon pedig terroristaként jelennek meg az ember előtt

– érvelt Erdogan.

A török államfő idegesen válaszolt egy francia újságíró, a France 2 televízió Különtudósító című magazinműsora munkatársának kérdésére, aki a török titkosszolgálatokhoz tartozó teherautókra kérdezett rá, amelyek 2014 januárjában állítólag fegyvereket szállítottak az Iszlám Állam terrorszervezetnek.

Amikor az ügy Törökországban 2015-ben kipattant, Ankara Fethullah Gülen száműzetésben élő hitszónoknak tulajdonította, aki Erdogan egykori mentora, majd ellenlábasa volt. Erdogan a török kormány által FETO-nak nevezett szervezet (Fethullah Híveinek Terrorszervezete) számlájára írja a 2016. júliusi puccskísérletet is.

Te a FETO szavait ismétled, nem vagy újságíró. Nekem felteszed ezt a kérdést, de miért nem kérdezed meg az Egyesült Államokat, amely 4000 teherautónyi fegyvert küldött Szíriába? (.) “Újságíró vagy, nem? Ott kellett volna neked is nyomozni! Nem olyan valakivel álltok szemben, aki azt egykönnyen lenyeli.

A két vezető megvitatta az izraeli-palesztin konfliktust, a terrorizmus elleni harcot és a szíriai háborút is. A francia elnök stratégiai fontosságúnak és minőséginek nevezte a terrorellenes harc területén Törökországgal folytatott együttműködést.

Franciaország és Törökország több védelmi, banki és kereskedelmi megállapodást is aláírt, egyebek mellett 25 Airbus A330 típusú utasszállító repülőgép tervezett eladásáról a Turkish Airlines légitársaságnak.

(mti, kiemelt kép: mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik