Nagyvilág

Fájdalmas tockost kapott barátaitól Theresa May

Jelentős csapás érte a Nagy-Britannia és az Európai Unió között zajló Brexit-tárgyalásokat hétfőn, amikor Theresa May egyik legfőbb szövetségese, egy keményvonalas északír párt az utolsó pillanatokban úgy döntött, kihátrál az Egyesült Királyság és Írország elszakadás utáni határáról szóló egyezség mögül.

A váratlan lépés alaposan megkavarta a kártyákat, mert emiatt a britek és az EU között nem is született meg a megállapodási tervezet, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a tárgyalások a következő szakaszba léphessenek.

Az előrelépéshez három feltételről kellett egyeztetniük

  • Nagy-Britannia pénzügyi kötelezettségvállalásáról a blokk másik 27 országa számára;
  • az Egyesült Királyságban élő európai polgárok jogairól;
  • és az ír-északír határ jövőjéről, Írország ugyanis marad az EU tagja.

May két kérdésben komoly engedményeket tett.

A britek múlt héten beleegyeztek, hogy 47 és 53 milliárd dollár közötti kiválási csekket írnak alá, amely immár több mint kétszerese a kezdeti ajánlatnak. Emellett azt is elfogadták, hogy az Európai Bíróság szerepet játszhat majd a Nagy-Britanniában élő európai uniós állampolgárok jogairól történő döntésekben.

Aztán felmerült az ír kérdés.

Sokáig úgy tűnt, hogy May kormánya olyan kompromisszumot kötött, amelynek értelmében Észak-Írországra a Brexit után is vonatkoznának az EU egységes piacának egyes szabályozási elemei.

A megállapodás célja az lett volna, hogy megakadályozzák a vámellenőrzést az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti szárazföldi határon. Csakhogy hétfőn Észak-Írország legnagyobb britpárti protestáns politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) megmakacsolta magát és nemet mondott az ajánlatra.

Fotó: Eurorpess/AFP/John Thys

Arlene Foster, a DUP vezetője sajtótájékoztatóján közölte, hogy a párt egyértelmű álláspontja szerint Észak-Írországnak ugyanolyan feltételek alapján kell kilépnie az Európai Unióból, mint az Egyesült Királyság többi országrészének.

May állítólag többször is konzultált a párttal, de rosszul mérte fel, hogy mennyire lehet kompromisszumra bírni őket. A brit miniszterelnök egy alkalommal félbeszakította a tárgyalását Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, mert Foster hívta őt, ez is mutatja, hogy mekkora a bizonytalanság a témában.

London azért is van bajban, mert a kormányzó brit Konzervatív Párt a június 8-án tartott előrehozott választásokon elvesztette addigi csekély alsóházi többségét is, és azóta kisebbségben, éppen a Demokratikus Unionista Párt külső eseti támogatásával tud csak kormányozni. Ha pedig a DUP nem támogatja tovább May konzervatívait, akkor a Munkáspárt kerülhet hatalomra. Ez újabb parlamenti választást szülhet egy olyan országban, ahol az elmúlt három évben három voksolást is lebonyolítottak.

Leo Varadkar ír miniszterelnök meglepetten és csalódottan nyilatkozott az eseményeket követő dublini sajtóértekezletén. Mint fogalmazott, egy nappal korábban még biztosítékokat kapott Theresa Maytől, hogy a brit kormány elfogadta a határkérdésről szóló, Írország aggályait eloszlató megállapodási szövegtervezetet.

Hogy mi lesz ezután, csak találgatni lehet

May megpróbálta a lehető legtöbbet kihozni a helyzetből, és bejelentette, hogy a héten folytatódnak a tárgyalások, amelyeket reményei szerint pozitívan sikerül majd lezárni.

A brit miniszterelnök most imádkozhat, hogy a Demokratikus Unionista Pártot valahogy sikerül megenyhíteni, mivel az ír kormány kizárólag akkor járul hozzá a Brexit-tárgyalások második szakaszának elkezdéséhez, ha szilárd garanciákat kap arra, hogy a brit EU-tagság megszűnése után sem lesz fizikai határellenőrzés Írország és Észak-Írország között.

Ha nincs meg a kompromisszum a Brexit-tárgyalások folytatásához, akkor gyakorlatilag lehetetlen küldetés, hogy a 2019. márciusi határidőig kereskedelmi megállapodást írjanak alá a felek.

A tárgyalások újabb botlása nagy felháborodást váltott ki Skóciában és Londonban, ahol a szavazók túlnyomó többsége az EU-ban maradás mellett szavazott.

Fotó: Europress/AFP/Tolga Akmen

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök az északírekéhez hasonló bánásmódot követelt Maytől, míg Sadiq Khan, Londoni polgármestere kiemelte, hogy egy hasonló megállapodással több ezer munkahelyet menthetnének meg a fővárosban.

A referendumon Észak-Írország épphogy az unióban maradás mellett voksolt, de földrajzilag nagyon megosztottak voltak a szavazatok. A protestánsok lakta területeken favorizálták a leginkább a Brexitet, a katolikus régióban pedig inkább az EU tagjai maradtak volna az emberek.

A fejetlenség legnagyobb nyertese egyértelműen a legnagyobb ellenzéki párt, a Munkáspárt lehet. Jeremy Corbyn szélsőbaloldali vezető – aki miniszterelnöki szék várományosaként titulálta magát a közelmúltban – úgy fogalmazott, hogy a megállapodástervezet összeomlása újabb bizonyíték, hogy Theresa May kormánya képtelen egy, az ország jövőjét tekintve sikeres tárgyalássorozatot végigvinni az EU-val.

Fotó: Europress/AFP/SOOC/Alexandros Michailidis

Ajánlott videó

Olvasói sztorik