Nagyvilág

Párizs és Amszterdam nagyot nyert a Brexiten

Párizs az Európai Bankhatóságot (EBA), Amszterdam az Európai Gyógyszerügynökség örökli meg Londontól.

Párizsba költöztetik majd az Európai Bankhatóságot (EBA) Londonból az Egyesült Királyság európai uniós tagságának tervezett megszűnése után – döntött az EU-tagok kormányait tömörítő tanács hétfőn Brüsszelben. A tagországok európai ügyekkel foglalkozó szakminisztereinek ülésén többfordulós, titkos szavazáson választották ki az új helyszínt.

A jelenleg még Londonban működő, de a Brexit miatt költözni kényszerülő szervezet új székhelyeként eredetileg nyolc tagállam pályázott. A banki szabályokat megszövegező és koordináló EBA befogadására Frankfurtot, Dublint, valamint Bécset tartották a legnagyobb esélyesnek. Utóbbi helyett végül Párizs került be a szavazás második fordulójába, a harmadikba pedig már csak a francia és az ír főváros.

Amszterdamé a gyógyszerügynökség

Hétfőn a minisztereknek az ugyancsak londoni központú Európai Gyógyszerügynökség (EMA) új székhelyéről is szavazniuk kellett, és a voksolást az utolsó fordulóban Amszterdam nyerte. A költözni kényszerülő szervezet új székhelyére eredetileg 19 tagállam pályázott, Horvátország, Írország és Málta azonban később visszalépett.

A fogadóirodák az EU-ban forgalmazható gyógyszerek jóváhagyásáért felelős EMA befogadására Amszterdamot, Milánót és Pozsonyt tartották a legnagyobb esélyesnek, utóbbi helyett azonban Koppenhága került be a voksolás második fordulójába, a harmadikba pedig már csak a holland és az olasz város.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik