Élő Nagyvilág

Brüsszeli robbantás: az Iszlám Állam vállalta a felelősséget

  • Két robbanás történt a Zaventem nemzetközi repülőtéren, kettő a brüsszeli metróban.
  • Összehangolt támadássorozat rázta meg a belga fővárost.
  • Két magyar is megsérült, egyikük kórházban.
  • Hivatalosan is terrortámadás történt.

Áder János is részvétét fejezte ki

Áder János köztársasági elnök részvétét fejezte ki Fülöp belga királynak a halálos áldozatokat követelő kedd reggeli brüsszeli robbantások miatt.

Az államfő részvéttáviratában – amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal juttatott el az MTI-hez – azt írta: mély megrendüléssel értesült a keddi brüsszeli robbantásokról, amelyek számos ártatlan ember életét követelték.

“Magyarország népe és a magam nevében ezúton fejezem ki őszinte részvétemet az áldozatok hozzátartozóinak, és mielőbbi felgyógyulást kívánok a brutális merényletek sebesültjeinek” – közölte.

A köztársasági elnök hangsúlyozta: a kedd reggel elkövetett “kegyetlen gaztettek” ismételten felhívják a figyelmet a terrorizmus elleni következetes fellépés és az ezt célzó nemzetközi összefogás szükségességére.

Áder János arról biztosította a belga királyt, hogy az értelmetlen és embertelen pusztítás ellen, az emberi értékek védelmében fellépő erők a továbbiakban is számíthatnak Magyarország elkötelezett támogatására.

Egy szlovén diplomata is megsebesült

A szlovéniai külügyminisztérium közlése szerint a meg nem nevezett diplomatát kórházba vitték, állapota nem súlyos. Sajtóértesülések szerint a férfi az uniós intézmények közelében lévő Maelbeek metrómegállóban történt robbanásban sebesült meg.

 

Sokan még mindig ott fekszenek a reptér valamelyik pultjánál

Brüsszel teljesen megbénult a robbanásoktól, az M1 szerint az autópálya szélén húzzák az emberek a város felé a bőröndjeiket. Leállt a tömegközeledés, nincs vasút és a mobilhálózat is túlterhelt.

Totális zűrzavar volt. Vér, por mindenhol, sikoltozó emberek rohangáltak.

Mondta Rob Verreykken, a repülőtéri robbantás egyik túlélője a Russia Todaynek. Elmesélte, hogy pillanatok alatt káosz tört ki a repülőtéren.

A férfi körülbelül 100 méterre állt a reptér bejáratától, mikor egy óriási robbanást hallott, és pillanatokon belül ellepte a kiáramló porfelhő. Azonnal tudta mindenki, hogy terrortámadás történt. Az emberek sikoltozni kezdtek, majd megpróbáltak kirohanni a repülőtér épületéből, írja a Hírado.hu

A lap szerint egy becsekkolásra váró nő mellett robbant fel az első bomba a brüsszeli reptéren. A nő a BFMTV nevű helyi tévécsatornának mesélt a reptéri traumáról, elmondása szerint a robbanás után sűrű füst terjengett a reptér területén, és az összes utas rohanni kezdett a kijárat felé. Még magukhoz sem tértek az első detonáció után, máris robbant a második bomba – körülbelül 15 másodperc elteltével. Ez már sokkal közelebb volt a nőhöz, körülbelül 20 méterre.

Ekkor lett totális káosz a reptéren. A csarnok álmennyezete leszakadt, a csekkolásra váró utasok csomagjaikat eldobálva próbáltak kirohanni az épületből, egymást taposták igyekezetükben, az álmennyezet darabjai sokukra ráestek.

Éppen elhagytuk a becsekkoló pultot. Sok katonát láttam, izgatottnak tűnő kutyákkal. (…) Rossz előérzetem támadt

idézi a 444 Veronique-ot, aki a Europe 1-nek nyilatkozott.

Ajtócsapódást halottunk magunk mögött, egy szaladó kutya hangját, aztán jött a robbanás. Mind futásnak eredtünk, átrohantunk a biztonsági kapukon, el a poggyászellenőrző gépek mellett, aztán a vészkijáraton át jutottunk ki. A plafon leszakadt, az összes üveg kitört a beszállókapuk környékén. (…) Általános pánik tört ki, mindenki ordított és zokogott.

David Cunel a repülőtéri borzalmakról nyilatkozott az RBTF tévének.

Az emberek még mindig ott fekszenek az Amerikába induló járatok pultjának környékén. Sokan fekszenek, közülük sokan meg is sebesültek. Az első robbanás után mindenki szaladgálni kezdett, ekkor jött a második.

Ankara elítélte a merényleteket

Törökország elítéli a Brüsszelben történt robbantásos merényleteket, mondta Ahmet Davutoglu török miniszterelnök kedden Ankarában.

Davutoglu részvétét fejezte ki Belgium kormánynak és az áldozatok családjainak.

A miniszterelnök arra emlékeztetett, hogy múlt pénteken az Európai Unió és Törökország közötti migrációs csúcstalálkozó kapcsán a török küldöttséggel a belga fővárosban járt.

Hangsúlyozta: a terrorizmus globális problémává vált. Törökországban nagy a feszültség, miután az elmúlt hónapokban több robbantásos merényletet is elkövettek az ország nagyvárosaiban.

Múlt szombaton egy öngyilkos merénylő támadást hajtott végre Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, a város európai részében található Függetlenség sugárúton (Istiklal Caddesi). A tettes négy ember életét oltotta ki, köztük három izraeli állampolgárét. A robbantásban 36-an sebesültek meg. Az elkövető a belügyminisztérium szerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettel állt kapcsolatban.

Az incidenst megelőző hetekben Ankarában is követtek el merényleteket. Mindkettőért az illegális Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik fiókszervezete vállalta a felelősséget. Február közepén katonákat szállító autóbuszok mellett robbantottak a merénylők, 29 ember halálát okozva. Múlt vasárnap egy zsúfolt autóbusz ellen követtek el robbantást a török főváros legforgalmasabb utcájában, akkor a két támadóval együtt 38 ember vesztette életét.

Azelőtt januárban Isztambul egy turisták által szintén gyakran látogatott részében, a Sultanahmet téren robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő. A robbantásban tíz ember meghalt – mind német állampolgárok -, tizenheten pedig megsebesültek. A támadásért Törökország az IÁ-t tette felelőssé.

Két embert letartóztattak a belgák

Fegyveresek csaptak le két emberre Brüsszel belvárosában, letartóztatták őket. A belga biztonsági erők állítják, megvan nekik a reptéri biztonsági kamera felvétele, amin láthatóak az elkövetők.

A Daily Mailnek fotói is vannak.

Az RTBF közben folyamatos brüsszeli házkutatásokról ír.

(Daily Mail)

Még mindig vannak emberek a metróban

A belga egészségügyi miniszter, Maggie de Block közlése szerint emberek rekedtek a metróban. A robbantás sérültjeit a közeli Thon Hotel előterében ápolják – írja a Focus.

A királyi családot is evakuálták

A belga királyi családot is evakuálták a palotából egy gyanús csomag miatt, miközben az embereket arra kérik, adjanak vért, mert abból meg kevés van a kórházakban.

Kiürítettek egy amszterdami pályaudvart

Lezárták a Hoofddorp pályaudvart, tűzoltók és rendőrök érkeztek a helyszínre. Egyelőre nem tudni, mi történt.

A nem hivatalos infók szerint itt letartóztattak egy embert, illetve egy másik amszterdami reptérről is.

(444)

Spanyolország felülvizsgálja terrorvédelmi készültségi szintjét

A spanyol belügyminisztérium rendkívüli ülést hívott össze kedd délutánra, hogy értékelje, kell-e emelni az ország terrorvédelmi készültségén, mondta el Mariano Rajoy, ügyvezető spanyol miniszterelnök a TVE közszolgálati televízió délelőtti műsorában telefonon nyilatkozva.

“Amikor terror lesújt, lesújt mindannyiunkra” – fogalmazott a kormányfő, kifejezve Spanyolország szolidaritását és részvétét Belgium iránt a reggel végrehajtott brüsszeli robbantásos támadások miatt, amelyekben az eddig ismerté vált hivatalos adatok szerint 15 ember vesztette életét.

A spanyol kormány eddigi információi szerint a halálos és sebesült áldozatok között nincsenek spanyolok.

Spanyolországban a jelenleg érvényes terrorvédelmi készültségi szintnél már csak egy magasabb fokozat létezik, vagyis a nemzetbiztonsági és rendőrségi szakemberek részvételével zajló délutáni ülésen arról döntenek, hogy indokolt-e a legmagasabb készültségi szintet aktivizálni a dél-európai országban.

A spanyol kormány tavaly júniusban emelt utoljára a védelmi fokozaton, amikor Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban ugyanazon a napon követtek el támadásokat.

A brüsszeli robbantásokkal kapcsolatban José Manuel García-Margallo, spanyol külügyminiszter a Cadena Cope nevű rádióadó reggeli műsorában az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezetet tette felelőssé a történtekért, noha ezt a belga hatóságok nem erősítették meg, és még egyetlen szervezet sem jelentkezett elkövetőként. “Egyfajta terroristarák terjed az egész világon” – fogalmazott a spanyol diplomácia vezetője.

A spanyol politikai pártok vezetői mind elítélték a történteket, és együttérzésüket fejezték ki a belga nép felé.

“Megdöbbentett bennünket a támadás Európa fővárosában, Brüsszelben. Szolidaritásunk és támogatásunk Belgiumnak, intézményeiknek és a belga népnek” írta Twitter-üzenetében a spanyol királyi pár.

NATO-főtikár: a terrorizmus nem győzheti le a demokráciát és a szabadságot

A terrorizmus nem győzheti le a demokráciát és a szabadságot, közölte Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a brüsszeli robbantásokat követően kiadott nyilatkozatában kedden.

A főtitkár gyáva, “közös értékeink és nyitott társadalmuk” elleni támadásként értékelte a kedd reggel elkövetett merényleteket. Hozzátette: együtt érez az áldozatok hozzátartozóival, és kiáll a nehézségekkel küzdő Belgium mellett.

Eddig 26 halottról és 136 sebesültről tudni hivatalosan

Az eddigi összesítés szerint 26 halottja és 136 sebesültje van a Brüsszelben kedd reggel két helyszínen elkövetett robbantás-sorozatnak, derült ki a hivatalos közleményekből. A sebesültek között két magyar is van.

Maggie De Block belga egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy tizenegyen vesztették életüket és 81-en sebesültek meg a Zaventem nemzetközi repülőtéren reggel 8 óra körül végrehajtott kettős robbantásban, amelyet nem sokkal később egy harmadik detonáció követett az európai uniós intézményekhez közeli Maelbeek metróállomásánál. A brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) közlése szerinte az utóbbi támadásnak legalább tizenöt halottja és 55 sebesültje van.

Nagy Zoltán, Magyarország brüsszeli nagykövete az M1 csatornának azt mondta, hogy a robbantások során két magyar is megsebesült. Hozzátette, hogy magyar halálos áldozatról nincs tudomásuk.

Hollande: egész Európát támadás érte

A francia elnök szolidaritásáról biztosította a belga népet, azt mondta, a brüsszeli robbantásokkal egész Európát támadás érte.

Közben az Európai Bizottság épülete előtt félárbocra engedték a zászlókat.

eu zászló

Kép: innen

Az Iszlám Állam hívei már örülnek

Eddig még senki nem vállalta a terrortámadást, de az IÁ hívei már ünnepelnek, angol és arab nyelven írják ki mindenhová, hogy „lángol Brüsszel”, ugyanúgy, ahogy a párizsi terrortámadás után írták, hogy „lángol Párizs.”

Az al-Kaida hívei nem ünnepelnek, ez arra enged következtetni, hogy nem ők állnak a támadás mögött.

(BBC)

Federica Mogherini elsírta magát sajtótájékoztatóján

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke élesen elítélte a kedd reggeli brüsszeli terrortámadásokat és őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Az uniós állam-, illetve kormányfőket tömörítő tanács elnöke közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy megrendítették a számos ártatlan ember életét követelő robbantások.

Donald Tusk hangsúlyozta, az unió elkötelezett a terrorfenyegetettség elleni küzdelem iránt.

Ammán, 2016. március 22. Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje könnyeivel küzd a jordán külügyminiszterrel közösen tartott ammáni sajtótájékoztatón, 2016. március 22-én, miután tudomást szerzett a brüsszeli a Zaventem nemzetközi repülõtéren és a Maelbeek metróállomáson történt reggeli robbantásokról, amelyeknek legkevesebb huszonegy halálos áldozata van. (MTI/EPA/Dzsamal Nászrallah)
Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője sajtótájékoztatóján kijelentette: ez egy rendkívül szomorú nap Európa számára.

Belga kormányfő: "megtörtént, amitől tartottunk"

“Megtörtént, amitől tartottunk, fekete nap ez Belgium számára”, jelentette ki sajtótájékoztatóján Charles Michel belga kormányfő a kedd reggeli brüsszeli terrortámadásokra utalva.

A miniszterelnök arról számolt be, tisztában vannak vele, hogy “sok a halott, és sokan megsebesültek” a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomásnál történt robbantásokban. Mindemellett leszögezte, hogy higgadtságra és szolidaritásra van szükség.

Charles Michel közölte, hogy megerősítik a katonai jelenlétet a belga főváros utcáin.

Korábbi hírek szerint 225 katonával erősítették meg Brüsszel védelmét.

A helyi sajtó hírei szerint fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a nukleáris létesítményeknél is.

Jan Jambon belga belügyminiszter délelőtt bejelentette, hogy az országban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget.

Magyar Iszlám Közösség: „nem lehet hívő muszlim az, aki ártatlan embereket gyilkol”

„Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy nem lehet hívő muszlim az, aki ártatlan embereket gyilkol. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a terrorizmusnak terror a vallása. Az iszlám vallás soha sem engedett meg terrorcselekményeket, az ilyen bűnök elkövetőit a seriá halállal bünteti. A Magyar Iszlám Közösség, mint eddig mindenkor, mélységesen elítél minden terrorcselekményt, legyen az Isztanbulban, vagy éppen Brüsszelben. Reménykedünk ezen Európában működő terrorista sejtek mihamarabbi felszámolásában és példás megbüntetésükben. Őszinte részvétünket fejezzük ki Belgium népének, és szolidaritásunkat nyilvánítjuk ki minden terror sújtotta országgal. Támogatjuk, hogy Európa végre vesse ki magából a szélsőséges eszméket követő embereket, mert ez a hosszú távú biztonság záloga. Az ilyen merényletek ártanak az Európában élő több millió békés muszlim vallású embernek is, és az iszlamofóbiát erősítik!”, írta közleményében a Magyar Iszlám Közösség.

Putyin elítélte a "barbár támadásokat"

Részvétét és az oroszok szolidaritását fejezte ki Belgium uralkodójának és népének kedden Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnök, és egyúttal elítélte a “barbár” brüsszeli merényleteket.

A Kreml sajtószóvivője szerint Putyin rámutatott, hogy a terrorizmus elleni harc “megköveteli a legaktívabb nemzetközi együttműködést”. Az orosz elnök kifejezte meggyőződését, hogy az elkövetők elnyerik büntetésüket.

Hasonlóképpen fejezte ki az orosz kormány együttérzését Dmitrij Medvegyev miniszterelnök Charles Michel belga kormányfőnek küldött üzenetében.

Oroszországban megerősítették a repülőterek őrizetét. Moszkvában helyi lakosok virágot vittek a belga nagykövetséghez.

Olvasói sztorik