Élő Nagyvilág

Brüsszeli robbantás: az Iszlám Állam vállalta a felelősséget

  • Két robbanás történt a Zaventem nemzetközi repülőtéren, kettő a brüsszeli metróban.
  • Összehangolt támadássorozat rázta meg a belga fővárost.
  • Két magyar is megsérült, egyikük kórházban.
  • Hivatalosan is terrortámadás történt.

A repteret, ahol robbantottak, még a nácik alapították

Brüsszel-Zaventem Belgium legnagyobb reptere, amit kedd reggel két robbanás rázott meg. Íme minden, amit a reptérről egyébként tudni kell:

  • 11 kilométerre van Brüsszeltől, négy régió határán.
  • 2015-ben 23 millió ember utazott itt át, amivel Európa 21. legforgalmasabb reptere volt.
  • Húszezer ember dolgozik itt, 260 cégnél.
  • Ez a Brussels Airlines, a Jetairfly és a Thomas Cook Airlines Belgium bázisa, de működik itt, a polgárival párhuzamosan, egy katonai légibázis is.
  • A repteret még a negyvenes években alapították a náci német megszállók. Kisajátítottak hatszáz hektárnyi mezőgazdasági területet, amin három leszállópályát hoztak létre biztonsági repülőtérnek.
  • A Luftwaffe itt alapította meg a Fliegerhorst Melsbroek-t.
  • A három náci leszállópálya máig használatban van.

Szijjártó: nőtt az európai terrorfenyegetettség

Nem kérdéses, hogy nőtt az európai terrorfenyegetettség, jelentette ki a brüsszeli merényletekről szólva a külgazdasági és külügyminiszter egy más témában tartott sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

A jelenlegi információk szerint két magyar sérültje van a kedd reggeli brüsszeli robbantásoknak, állapotuk nem súlyos, mondta Szijjártó Péter.

A belga hatóságok közvetlenül az érintett nemzetek nagykövetségeivel közlik az esetleges sérültekkel kapcsolatos információkat.

Itt tudja megnézni, biztonságban vannak-e a brüsszeli ismerősei

A belga telefon hálózat gyakorlatilag leállt, annyian próbáltak a robbantások után egyszerre telefonálni. A kormány arra kérte az embereket, hogy mostantól inkább interneten keresztül kommunikáljanak, és használják a Facebookot és a WhatsAppot.

A Facebook most bekapcsolta a Safety Check nevű funkcióját, amit kifejezetten hasonló katasztrófahelyzetekre találtak ki. Az emberek itt nyilvánosan beállíthatják, hogy biztonságban vannak. Az én ismerőseim már meg is tették.

Itt lehet megnézni, kik tették meg eddig az ismerőseink közül.

Teljes készültségben a terrorelhárítók

A Magyarország területére ideiglenesen kihirdetett 2-es terrorfokozatnak megfelelően, a belügyminiszter utasítására Hajdu János főigazgató teljes készültségbe helyezte a Terrorelhárítási Központ állományát.

Az utasítás szerint a TEK fokozza felderítési tevékenységét, megerősíti a terrorveszélyezettség szempontjából jelentős, kritikus infrastruktúrák védelmét, és a műveleti egységek megjelennek a legforgalmasabb közterületeken is.

A közterületi jelenlét célja a nagy látogatottságú közlekedési csomópontok és létesítmények biztonságának erősítése.

Szerdán a nemzetbiztonsági bizottság is összeül

A brüsszeli robbantások nyomán szerda délelőttre rendkívüli bizottsági ülést hívott össze az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke.

Molnár Zsolt az MTI-nek azt mondta, az ülésen a Brüsszelben történtekről kérnek tájékoztatást, továbbá a magyarországi vonatkozásokról.

Schiffer: leállították a gépet a kifutón, semmit sem értettünk

Az LMP társelnöke a 444-nek nyilatkozott, Budapestről utazott Brüsszelbe, utolsóként landolhatott a gépe a Zaventem reptéren.

„A kifutón állították le a gépet, amit értetlenkedve fogadtunk. Akkor csak annyit közöltek, hogy a repteret lezárták”, mondta a lapnak.

Az utasok először műszaki hibára gyanakodtak, a gép ajtajának megnyitása után senki sem esett pánikba, nem tűntek fel a terrortámadásra utaló jelek, csak kísérteties csend fogadta az utasokat.

A politikus szerint rengeteg a rendőr a helyszínen.

Belgium a világ dzsihadistáinak keresztútja, nem csoda, hogy pont itt robbantottak

Belgium kiemelt szerepet játszik az európai dzsihádista terroristahálózatokban, az itteni sejtek összekötőként szolgálnak a brit, francia, német csoportok között, mondta Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője a 24-nek.

Ennek Szalai szerint oka egyrészt az ország központi elhelyezkedése, másrészt a szerep, amelyet Brüsszel az Európai Unióban betölt, harmadrészt pedig a muszlim lakosság magas aránya, amelynek tagjai gyakran elégedetlenek az életkörülményeikkel.

Ezen túl az elmúlt évben többen felvetették a belga hatóságok és titkosszolgálatok felkészületlenségének kérdését is, mondja Szalai.

Szalainál arra is rákérdeztük, miért lehet, hogy a brüsszeli robbantásoknak sokkal kevesebb áldozata volt, mint a korábbi nagy terrorcselekményeknek, mint a madridi vagy a londoni metrórobbantások. Szerinte ez utalhat arra is, hogy az elkövetők akkor jobban felkészültek, pontosabban választották ki a robbantás helyszínét. De az is lehet, hogy csak az alkalom szülte így. Lehet szó még a bombák fejlettsége közti különbségről is, de erről majd a nyomozó hatóságok fognak többet mondani

 

Két magyar is megsérült

A korábbi hírekkel ellentétben két magyar is megsérült a keddi brüsszeli robbantásokban, mondta az M1 csatornának Nagy Zoltán brüsszeli nagykövet.

Ugyanakkor hozzátette: magyar halálos áldozatról nincs tudomásuk. Nagy Zoltán hangsúlyozta: a konzuli részlegen keresztül igyekeznek minden szükséges tájékoztatást megadni.

A Brussels Airlines Budapestről indult reggeli járatáról azt mondta: a gép biztonságban földet ért, több magyar utassal is telefonon tartják a kapcsolatot; az utasok nem hagyhatták el a repülőgépet, de mindannyian biztonságban vannak.

A nagykövet arról is beszámolt, hogy a robbantások helyszíneit ők sem tudják megközelíteni, de nem is tanácsos odamenni, a tömegközlekedés leállt, csak gyalog lehet közlekedni.

A Brüsszelben tartózkodóknak azt tanácsolta, maradjanak a szállodájukban akkor is, ha már nincs fizetve a szállásuk.

Legalább huszonegy halottja van a detonációknak

Legalább huszonegy halálos áldozata van a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban történt robbantásoknak, közölte a brüsszeli tűzoltóság szóvivője.

Magyar Vöröskereszt-elnök: az utcán is érzékelhető volt a metróban történt robbanás

Az utcán is lehetett érezni a brüsszeli metróban történt keddi robbanást, nyilatkozta a belga fővárosból az M1-nek Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke, aki az elsők között érkezett a Maelbeek nevű metróállomáson megsérültek ellátására.

Göndöcs Zsigmond – aki egy konferenciára érkezett Brüsszelbe – azt mondta: olyan érzése volt, mintha kicsit megremegne a föld. Tapasztalatairól beszámolva kiemelte: a sérültek között nem volt magyar.

Elmondta: ahol lehetett, vérzést csillapított, munkáját 10-15 laikus is segítette. Arról is beszélt, hogy nagy lehetett a láng a metróban, szinte mindenkinek, aki feljött a felszínre, meg volt pörkölődve a haja.

Kedd reggel robbanások történtek a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és egy metróállomáson. A legfrissebb információk szerint tizenhárom halottja és harmincöt súlyos sebesültje van a detonációknak.

Molnár Csaba (DK) Brüsszelben rekedt

Ma jött volna haza, „de a légiforgalom lezárása miatt itt rekedtem. Bent vagyok az Európai Parlamentben. Nincs nagy mozgás az épületben, mert a belga miniszterelnök reggel vörös szintű, legmagasabb terrorkészültséget jelentett be, amikor arra kérnek mindenkit, hogy maradjon otthon.”

Lezárták Brüsszel alagútjait

Biztonsági okokra hivatkozva lezárták az autóközlekedést segítő alagutakat Brüsszelben, közölte rendőrségi forrásra hivatkozva a La Libre Belgique című, francia nyelvű belga napilap.

A rendőrség a város alatt kialakított, a forgalom gyorsítása érdekében épített valamennyi közlekedési alagutat lezárta.

Olvasói sztorik