Nagyvilág

Ismét könnygázgránátot robbantottak a koszovói parlamentben

Nem hagy fel a koszovói ellenzék a tiltakozással, a csütörtöki pristinai parlamenti ülést ismét könnygázhasználat miatt kellett későbbre halasztani – jelentette internetes oldalán a Koha Ditore című koszovói napilap. Még el sem kezdődött a 10 órára tervezett ülés, egy ellenzéki képviselő máris aktivált egy, a parlamentbe becsempészett könnygázgránátot, és emiatt el kellett halasztani az ülés kezdetét. A pristinai törvényhozás épületét nagyszámú rendőr biztosítja, az ülés folytatódni tudott.

Az ellenzék szeptember óta tojásdobálással, fütyüléssel és könnygázzal akadályozza a parlament munkáját azt követelve, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával tavaly augusztusban Brüsszelben kötött megállapodásról – amely szerintük túl széles körű jogokat biztosít a koszovói szerb kisebbségnek -, és bejelentették: mindaddig akadályozzák a munkát, amíg követelésük nem teljesül.

Legutóbb február 26-án tartottak nagyszabású tiltakozó megmozdulást, akkor a parlament előtt is tüntettek. Két héttel ezelőtt Hashim Thaci köztársasági elnökké választása ellen léptek fel az ellenzékiek.

Képünk illusztráció, egy decemberi könnygázbombás ellenzéki akció alkalmával készült. 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik