Élő Nagyvilág

Terror Párizsban: fél évet Szíriában töltött a francia támadó

Kétszáz sérültről tudni jelenleg, nyolcvanan életveszélyben vannak.

Merényletsorozat és túszejtés történt Párizs belvárosában pénteken este. Hat külön támadás is történhetett, a tizedik és tizenegyedik kerületben. Itt találhatóak a város főpályaudvarai, a Gare du Nord és a Gare de l’Est is.

  • Tovább nőtt a halálos áldozatok száma.
  • A U2 lemondta a szombati koncertjét, Orbán Viktor is részvétét fejezte ki, egy magyar túlélő pedig elmesélte a 24.hu-nak, hogyan sikerült kimenekülnie a megtámadott klubból.
  • Gyásznapot hirdetett a kormány vasárnapra.
  • Hollande szerint az Iszlám Állam követte el a robbantásokat.
  • Minden másért görgessenek lefelé, élőzzük az eseményeket.

 

A karácsonyi vásár is zárva

Nicola Clark, a New York Times riportere azt írja a Twitterén, hogy Champs Elysées karácsonyi vására is zárva, a bódékon lakat, a hatóságok engedélyét várja mindenki, hogy kinyithassanak.

De Párizsban ma szinte minden zárva, a múzeumok, a piacok, még Disneyland is.

Nőtt a halálos áldozatok száma

Francia ügyészségi források szerint legalább 128 áldozata, és 99 súlyos sérültje van a támadásoknak.

Rendőrségi források nem sokkal korábban még legalább 127 halottról, és összesen 180 sérültről beszéltek, akik közül 80-an voltak súlyos állapotban.

A párizsi Disneyland sem nyit ki

A hatóságok arra kérték a párizsiakat, hogy lehetőleg maradjanak otthon, amíg biztosan meg nem erősítik, hogy minden pénteki támadó meghalt. Többen ennek ellenére is elindultak például a piacra, írja. De Disneyland nem nyit ki, ahogy például az iskolák és a múzeumok sem.

(via)

Belgium megerősítette az ellenőrzést a Franciaországgal közös határon

Belgium megerősítette az ellenőrzést a Franciaországgal közös határon a Párizsban elkövetett terrortámadásokat követően – közölte szombaton a külügyminisztérium.

“Döntés született arról, hogy megerősítik az ellenőrzést a belga-francia határon, a pályaudvarokon, valamint a reptereken. A közúti közlekedés zavartalan” – tudatta a külügyi tárca.

A Thalys és az Eurostar nagysebességű vonatok üzemeltetője ezzel egy időben bejelentette, hogy szerelvényeik rendben közlekednek.

Belgium idén augusztusban bevezette a szúrópróbaszerű határellenőrzést a belga-francia határszakaszon azt követően, hogy az Amszterdam és Párizs között közlekedő szuperexpresszen egy radikális iszlamista lövöldözni kezdett.

Belgiumban változatlan, utolsó előtti szinten maradt a terrortámadások elleni készültség szintje.

Hazaindult a német válogatott

Hazarepült a német válogatott, miután az éjszakát a stadionban töltötték. A képen a csapat busza a stadion mellett.

HOLLANDE, Francois

Franciaország közben törölt minden sporteseményt a hétvégére.

Assad: mi ebben élünk

Franciaország tegnap megismerte azt, amiben mi Szíriában öt éve benne élünk, mondta Bassár el-Aszad az Europe1 újságírójának.

Áder: határozottan elítéljük a terrorizmust

Határozottan elítéljük a terrorizmust, és megvetéssel fordulunk el az erőszak valamennyi megszállottjától – írta Áder János köztársasági elnök a Francois Hollande francia elnöknek szombaton küldött részvéttáviratában.

A magyar elnök azt írta, mély megrendüléssel értesült a merényletekről, amelyekben több mint százan életüket vesztették Párizsban, és az egész magyar nép nevében részvétét fejezte ki az ártatlan áldozatok rokonainak, hozzátartozóinak. “Osztozunk fájdalmukban, és szívből együtt érzünk az aljas támadások sebesültjeivel is, akiknek mielőbbi teljes felgyógyulást kívánunk” – olvasható a levélben.

Áder János közölte: “hiszünk abban, hogy az emberi értékek, békés európai civilizációnk védelmében együtt síkra szállva sikerül majd megfékeznünk azokat, akik csak a pusztítást hirdetik, és világszerte oly sok szenvedést okoznak.” Hozzátette: lélekben valamennyien Francois Hollande-dal és a baráti Franciaország népével vagyunk, amely az értelmetlen és embertelen terror elleni harcát folytatva a továbbiakban is számíthat Magyarország elkötelezettségére és támogatására.

MSZP: Mély megdöbbenéssel értesültünk a Párizst ért szörnyű terrortámadásról. Őszinte részvétünket fejezzük ki az áldozatok hozzátartozóinak, a több száz sebesültnek pedig mielőbbi felépülést kívánunk.

Az ilyen és ehhez hasonló gaztettek megelőzéséhez a világ polgárainak összefogására van szükség, a döntéshozóknak pedig – politikai és vallási nézeteiktől függetlenül – sürgősen cselekedniük kell, hogy megállíthassuk a fanatikusokat, az őrült gyilkosokat.

A terrorizmus elleni mind intenzívebb és hatékonyabb küzdelem az Európai Unió közös feladata is, mindannyiunk közös érdeke, és egyik tagállam sincs egyedül ebben a küzdelemben.

KDNP: A KDNP őszinte együttérzését fejezi ki a párizsi merényletben elhunytak hozzátartozóinak – olvasható a kisebbik kormánypártnak az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében.

A véres események egyértelműen mutatják, hogy közös európai fellépés szükséges a terroristák megfékezésére. A KDNP csatlakozik a Tranzit közösség felhívásához, és szombat este 6 órakor gyertyagyújtással emlékezik meg az áldozatokról a budapesti Szent István-bazilikánál.

A magyar pártok is fejet hajtanak

Fidesz: Párizs gyásza és félelme ma minden európaié. Magyarország kormányzó pártja a magyar emberekkel együtt osztozik az áldozatok hozzátartozóinak és az egész francia nemzet fájdalmában. A terror és a tömeges gyilkosságok nem maradhatnak következmények nélkül.

Gyurcsány Ferenc: Egyszerre megrendítő és felháborító a tegnap éjszaka elkövetett párizsi terrortámadás. A legkevesebb, hogy a gyászban osztozunk az áldozatok hozzátartozóival, barátaival, a francia néppel. Szinte lehetetlen nem gyűlölettel válaszolni a gyűlöletre, de mégis meg kellene próbálni, hogy emberek maradjunk.

2015. november 13-ája Európa szeptember 11-éje lesz. Szinte minden meg fog változni. Csak rajtunk múlik, hogy az elkerülhetetlenül bekövetkező változások emberibbé, jobbá teszik-e Európát, vagy mi is a gyűlölet martalékaivá válunk. A döntés is, a felelősség is a miénk.

Arra kérjük honfitársainkat, hogy a gyász és a részvét kifejezéseként a budapesti francia nagykövetség előtt (1062 Budapest, Lendvay utca 27.) gyújtsanak gyertyát, mécsest az áldozatok előtti tisztelgés jeleként, hajtsanak fejet az ártatlanul meggyilkoltak előtt.

Szabó Tímea (PM): Nincsenek szavak a párizsi támadásra. Nincs a világon gyalázatosabb dolog a terrorizmusnál, ártatlan életek kioltásánál. Most gyászoljuk az áldozatokat, imádkozzunk a franciákért, és hajtsunk fejet az előtt a bátorság, segítségnyújtás és szolidaritás előtt, amit a franciák mutattak egymást iránt a “nyitott ajtók”, azaz a #porteouverte mozgalommal.

Mert soha nem adhatjuk át magunkat a gyűlöletnek és a félelemnek. Sem a rohadt ISIS, sem más alávaló szervezet nem tántoríthat minket el attól, hogy higgyünk a békében, az egymásnak nyújtott segítségben. Martin Luther King jutott eszembe, aki azt mondta: “Úgy döntöttem, hogy ragaszkodom a szeretethez. A gyűlöletet túl nagy teher elviselni”.

Vona Gábor: A Jobbik osztja a francia nemzet gyászát. A Jobbik együttérez a francia nemzet fájdalmával. Sajnos bekövetkezett az, amitől hónapok óta tartottunk. Ugyan még keveset tudunk a merényletek konkrét hátteréről, de a döbbenet és a gyász érzése után Európának több dolgot újra kell gondolnia.

Lemondta európai körútját az iráni elnök

Az emberiség elleni gaztettnek minősítette a francia fővárosban, Párizsban történt terrortámadásokat Haszan Róháni iráni elnök, ahogy azt már korábban írtuk, majd lemondta Olaszországot, a Vatikánt és Franciaországot érintő európai körútját, amelyre szombaton indult volna.

Francois Hollande francia államfőhöz írt üzenetében kifejtette: “Az iráni nép nevében, amely ugyancsak áldozata a terrorizmusnak, határozottan elítélem ezeket az emberiség ellen elkövetett bűncselekményeket, egyben részvétemet nyilvánítom a francia népnek és kormányának gyászában”. Szavait az IRNA hivatalos hírügynökség idézte.

Nem sokkal korábban Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter bejelentette, hogy az iráni elnök elhalasztotta szombattól esedékes európai körútját.

A külügyminiszter hozzátette ugyanakkor, hogy ő szombaton elutazik az osztrák fővárosba, Bécsbe, hogy részt vegyen a szíriai konfliktus rendezésének lehetőségeiről tartandó nemzetközi tanácskozáson. Az iráni külügyminiszter útja nem volt tervbe véve.

Zarif hangoztatta, a párizsi események ismét megmutatták, hogy a terrorizmus és a szélsőségesség veszélyezteti a nemzetközi közösséget, és e veszély ellen nemzetközi szinten együttműködve kell küzdeni. Azt mondta: “Elítélendő a terrorista akciók minden formája, ez a veszély nem csupán a mi (közel-keleti) térségünkre korlátozódik, és éppen ezért nem is kell, hogy az ellene folyó küzdelem csupán erre a térségre összpontosuljon”.

Amerika megerősített biztonsági intézkedéseket vezet be

Az intézkedések elsősorban New Yorkra, Bostonra, Miamira, Chicagóra, Los Angelesre terjednek ki.

Bill de Blasio, New York polgármestere pótlólagos erőket irányított Franciaország állandó ENSZ-képviseletéhez, főkonzulátusához és számos más francia érdekeltség irodájához.

Fokozott készültségbe helyezték a New York-i terrorelhárítás rendőrségi irányítóközpontját, valamint más, hasonló feladatú különleges egységeket. New York belvárosában, Manhattanben megerősítették a rendőrjárőröket, a híres Times Square-en is nagy a rendőri jelenlét.

Hasonló biztonsági és elővigyázatossági intézkedéseket vezettek be Bostonban, Miamiban, Chicagóban és Los Angelesben. Ez utóbbi városban tucatnyi közösségi rendezvényt megerősített rendőri felügyelet mellett tartottak meg.

A legfrissebb francia jelentések szerint: 128 halálos áldozat

A francia hatóságok legfrissebb összesítése szerint legalább 128 halottja volt a péntek esti, összehangolt párizsi merényletsorozatnak.

A Guardian szerint a különböző helyszíneken így:

  • a Bataclan koncertteremben 87-en vesztették életüket
  • a Rue de Charonne-on elkövetett támadásban 18-an
  • a Rue Alibert-en elkövetett támadásban 14-en
  • a Rue de la fontaine au roi-n 5-en
  • a Stade de France stadionnál a párizsi ügyész, Francois Molins szerint “néhányan”, minden bizonnyal 3-an – ez esetben nem tisztázott, hogy a legalább két öngyilkos merénylőt is a halottak közé számolták-e
  • a Boulvard Voltaire-en 1 halálos áldozat volt.

„Mindenfelé emberek hevertek” – szemtanúk beszámolója a támadásokról

Egy kisírt szemű nő a Le Petit Cambodge étterem közelében azt mondta, hogy egy barátjával robogóval érkezett a helyszínre, ahol emberek feküdtek a földön, és azt hitte, autóbaleset történt, és egy kocsi rohant bele az étterembe.

“Nem értettem, mi történik. Mindenfelé emberek hevertek” – magyarázta a szemtanú, aki szerint mintegy negyvenen lehettek a földön, és legfeljebb négy-öt ember állt az utcán. Elmondta ugyanakkor, hogy nem látott vért, a tűzoltók pedig nagyon gyorsan megérkeztek, és minden megdöbbentően nyugodtnak tűnt.

 

“Amikor lőni kezdtek, mindenki a földre vetette magát, és egymáson kezdtek átmászni az emberek” – mesélte egy másik szemtanú, aki határozottan három támadóról számolt be, akik találomra lőttek a bent lévő emberekre.

“Gépfegyvereket láttam. Testeken kellett átlépkednem. Vér volt mindenütt, az utcán pedig halottak” – mondta a Le Monde-nak az egyik túlélő.

HOLLANDE, Francois

A lap arról adott hírt, hogy a Bataclanban hajnali egykor ért véget a túszejtés, és a rendőrség az összes környező vendéglátóhelyet kiüríttette. Párizs polgármestere, Anne Hidalgo a helyszínen segíti a mentés megszervezését.

 

A lap emellett azt tudatta, hogy a hatóságok a belvárosban nyolc metróállomást zártak le.

A francia-német meccsen történtekről

Először 21 óra 20 perckor, majd egy perccel később rövid és éles robbanást hallottak a francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés szurkolói péntek este Párizsban.

A nézők nem estek pánikba, de a meccs lefújása után több száz rajongó özönlött a pályára, hogy biztonságos helyet keressen.

“Biztonságosabbnak éreztük a pálya közepén, mert nem volt világos, hogy mi történhet odakint” – magyarázta egy szurkoló a hírügynökségi jelentések szerint. Egy másik azt mondta: hallották a két nagy durranást, de eleinte azt hitték, petárdáznak a stadionon kívül.

 

HOLLANDE, Francois

A Bataclan koncertteremben, ahol az amerikai Eagles of Death Metal játszott, az egyik néző két embert látott, akik automata fegyverekkel kezdtek lőni.

“Nem értettük mi ez, csak lövéseket hallottunk” – mondta egy másik szemtanú, aki rögtön a földre vetette magát a lövések hangjára.

Az Eiffel-toronnyal emlékeznek az áldozatokkal

A terrortámadás után idén másodjára is lekapcsolták a világítást az Eiffel-tornyon, először a Charlie Hebdo elleni merénylet idején.

Közben a Twitteren és más csatornákon a #PrayersForParis hashtag mellett (imák Párizsért) ezt a képet is egyre többen osztják.

Összehívták a nemzetvédelmi tanácsot

A francia államelnökség 1500 katonát mozgósított az éjszaka a további terrortámadások megelőzésére.

Reggelre összehívták a nemzetvédelmi tanácsot, de már most megtörtént 1500 katonai mozgósítása – közölte az elnöki hivatal, amely hivatalosan is kihirdette a rendkívüli állapotot.

Egy korábbi jelentés szerint Párizsban mindenütt fokozták a közintézmények és más fontos épületek rendőri védelmét, és a metró tucatnyi megállóját lezárták.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik