Élő Nagyvilág

Terror Párizsban: fél évet Szíriában töltött a francia támadó

Kétszáz sérültről tudni jelenleg, nyolcvanan életveszélyben vannak.

Merényletsorozat és túszejtés történt Párizs belvárosában pénteken este. Hat külön támadás is történhetett, a tizedik és tizenegyedik kerületben. Itt találhatóak a város főpályaudvarai, a Gare du Nord és a Gare de l’Est is.

  • Tovább nőtt a halálos áldozatok száma.
  • A U2 lemondta a szombati koncertjét, Orbán Viktor is részvétét fejezte ki, egy magyar túlélő pedig elmesélte a 24.hu-nak, hogyan sikerült kimenekülnie a megtámadott klubból.
  • Gyásznapot hirdetett a kormány vasárnapra.
  • Hollande szerint az Iszlám Állam követte el a robbantásokat.
  • Minden másért görgessenek lefelé, élőzzük az eseményeket.

 

Újabb magyartól kaptunk beszámolót

A 24.hu megkeresésére a Sorbonne egy magyar tanulója úgy fogalmazott, hatalmas a pánik a városban.
“Úton voltam, amikor az eset történt, de szerencsére nem azon a környéken jártam. Én a város déli részén lakom, azóta is folyamatosan hallom a szirénákat. Holnap minden iskolában elmarad a tanítás, pedig gyakoriak a szombati órák. Nagy az összetartás, a támadás közelében lakó diáktársaim befogadtak éjszakára másokat, mert a közlekedés romokban van.”

Elindulhatott a támadás

A France24 meg nem erősített információi szerint a rendőrség elindította az akciót a Bataclannál, ez lehet a robbanások és lövések oka

Több lövés és robbanás hallatszott a koncertteremből

Még mindig körülbelül 100 embert tatanak fogva a Bataclanban. A France Inter újságírója szerint az elmúlt negyed órában több lövés és robbanás hallatszott bentről. Az embereket a rendőrség még mindig nem engedi haza a környékről, Párizs körül mozgósították a katonaságot.

Megszólalt a magyar, aki ott volt a koncerten

„Jó hangulatu koncert volt a Bataclanban az Eagles of Death Metal zenekarral.
Mi, amikor megjöttünk, koncertkezdés után érkeztünk és egyből az emeletre mentünk a balconra. A koncert olyan 40 perce ment amikor két dal között hangokat lehetett hallani, elsőre nem tudtuk hogy mi az, nagyjából senki, aki az emelten volt olyan 20-30mp el később már lehetett tudni hogy mi van, hogy lőnek. Eredetileg olyannak tűnt hogy valami a hangcuccal nincs rendben.
Ekkor mindenki próbált kijutni az emeletről is, az egyetlen szerencsénk az volt hogy én turnékkal többször dolgoztam ezen a helyen így tudtam hogy merre lehet menni az erkélyről. Mindenki próbált lassan a backstage ajtó felé kúszni (ami az erkélyről a 3. emeletre a backstage-be vezetett). lassan oda tudtunk kúszni és így kijutottunk. Akkor én két embert láttam lent, gépfegyverekkel, az egyiknél volt még extra töltényes zsák is.
Amikor a backstagebe értünk akkor sokan álltak ott, mindenki tanácstalan volt hogy merre menjen, páran annyira pánikoltak hogy kiugrottak a harmadikról, mi amikor azon a backstage ajtón hallani kezdtük a lövéseket (nem tudom hogy feljött e valaki vagy csak lentről lőtte az ajtót) akkor indultunk meg lefele ahol a színpad mellett van vészkijárat és ott kirohantunk, ott már sokan kijutottak de közel sem mindenki, emberek feküdtek már az után és nagyon sokan véresek is voltak.
Sold out buli volt kb 1000-1200 emberrel és nagyon sokan voltak akik még bent voltak amikor mi kijutottunk, a lenti közönségtéren mindenki a földön feküdt vagy a pánik miatt vagy mert megsérültek.
az egész város le van sokkolva, nem lehetett taxit fogni, senki nem tudott semmit még félórával azután sem hogy mi kijutottunk.”

Ezt írta Horváth Tibor az Indexnek. Ő volt az a magyar férfi, aki a barátnőjével még pont időben jutott ki a koncerteremből.

Legalább háromszor tárat cseréltek a támadók a koncertteremben

Az Europe 1 újságírója ott volt a Bataclanban, a BBC-nek elmesélte, mi történt: “Több fegyveres jött be a koncertterembe. Ketten, hárman voltak, nem viseltek maszkot. Kalasnyikovnak látszó fegyvereik voltak, vakon tüzeltek a tömegbe.

10-15 percig tartott. Pánik tört ki, elképesztően erőszakos volt. A támadóknak elég idejük volt arra, hogy újratöltsék a fegyvereiket, legalább háromszor. Nagyon fiatalok voltak.

Obama: Az egyetemes emberi értékeket támadták meg

Barack Obama amerikai elnök sajtótájékoztatót tartott a rendkívüli helyzetben, és elmondta, ártatlan civileket terrorizálnak, és ez nemcsak párizsiak, nemcsak franciák ellen való tett, hanem az egyetemes emberi értékek ellen is. Készen állnak minden segítséget megadni Franciaországnak, az egyik legrégibb szövetségesüknek. Mellettük állnak a terrorizmus és extrmemizmus elleni küzdelemben.

Azok, akik azt hiszik, terrorizálhatják Franciaországot és népét, azok tévednek – mondta Obama. A Liberté, Égalité, Fraternitét, azaz Szabadság, Egyenlőség, Testvériség értékét ők is osztják, ezt így franciálul mondta az elnök. Szerinte igazságszolgáltatás elé kell állítani a terroristákat. Még nem tudnak minden részletet, kapcsolatban állnak a francia hatóságokkal, és gondolataik az elhunytak családjaival és a sérültekkel vannak. Obama nem hívja még fel Francois Hollande francia elnököt, elég elfoglalt lehet enélkül is szerinte. “Ez egy szívszorító helyzet” – mondta Obama, azzal zárva beszédét, hogy a francia nép mindig számíthat ránk.

Szijjártó Péter megszólalt

Meg vagyunk döbbenve az események láttán, Magyarország határozottan elítéli a terror minden formáját. A kormány elítéli a párizsi cselekményeket. Magyar áldozatról egyelőre nem tudnak, de folyamatos ügyeletet tart a nagykövetség.

Halottak hevernek az utcán

Tommy Pouilly a Twitteren azt írta: egy étterem mellett az utcán hat ember terült el holtan, a helyi lakók lepedőket dobálnak az ablakokból, hogy letakarják az elhunytakat.

Megtámadták Párizst

Legalább száz túszt ejtettek a Bataclan koncertteremben, ahol a kaliforniai Eagles of Death Metal koncertezett telt ház előtt. A BFMTV tájékoztatása szerint koncert közben bement egy vagy két ember, és a levegőbe kezdett lőni. Azt nem tudni egyelőre, hogy a zenekar tagjai a túszok közt vannak-e. Egy francia újságíró, Erwan Desplanques azt írta a Twitteren, hogy egy barátja, aki el tudott menekülni, öt vagy hat fegyveresről beszélt, akik Szíriát emlegették a támadás közben.

Úgy tudni, a támadók AK-47 gépfegyereket használtak.

A Le Figaro információi szerint három robbanás történt a Stade de France közelében, ahol Franciaország Németország csapatával játszott barátságos mérkőzést. Az I-Télé szerint Francois Hollande is ott volt a meccsen, akit a félidőben kimenekítettek. A mérkőzés már véget ért, de a nézőket nem engedik ki az arénából.

A közösségi médiában az Iszlám Állam követői “Párizs lángokban” hashtaggel ünneplik a támadássorozatot.

Egy szemtanú a BBC-nek azt mondta: egy bárban ült a feleségével, amikor lövéseket adtak le, ezután hat-hét embert látott a földön. Nem látta, de azt mondták neki, autóból adták le a lövéseket. „Sok a halott, megmondom őszintén, ez rémisztő. Hátul voltam, nem láttam, csak hallottam, hogy lőnek, az emberek a földre estek, mi egy táblát tartottunk a fejünk elé, hogy védjük magunkat” – mondta. Hozzátette: a bárban kellett maradniuk, mert holttestek vannak előttük.

Olvasói sztorik