Élő Nagyvilág

Terror Párizsban: fél évet Szíriában töltött a francia támadó

Kétszáz sérültről tudni jelenleg, nyolcvanan életveszélyben vannak.

Merényletsorozat és túszejtés történt Párizs belvárosában pénteken este. Hat külön támadás is történhetett, a tizedik és tizenegyedik kerületben. Itt találhatóak a város főpályaudvarai, a Gare du Nord és a Gare de l’Est is.

  • Tovább nőtt a halálos áldozatok száma.
  • A U2 lemondta a szombati koncertjét, Orbán Viktor is részvétét fejezte ki, egy magyar túlélő pedig elmesélte a 24.hu-nak, hogyan sikerült kimenekülnie a megtámadott klubból.
  • Gyásznapot hirdetett a kormány vasárnapra.
  • Hollande szerint az Iszlám Állam követte el a robbantásokat.
  • Minden másért görgessenek lefelé, élőzzük az eseményeket.

 

Lengyelország fokozott ellenőrzésnek vet alá egyes repülőjáratokat

Lengyelország fokozott ellenőrzésnek veti alá a “potenciálisan veszélyeztetett irányokból” érkező, valamint oda induló repülőjáratokat – értesítette a sajtót szombat délelőtt a lengyel belügyminisztérium. A lengyel biztonsági szolgálatok ugyanakkor közölték, hogy az országban jelenleg nem áll fenn fokozott terrorveszély.

Marek Biernacki távozó miniszter, a lengyel biztonsági szolgálatok koordinátora úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy a párizsi terrortámadásokat követően folyamatosan ellenőrzik a belbiztonsági helyzetet, nincs ok fokozott terrorveszély meghirdetésére.

A belügyminisztérium szombat délelőtti közleménye szerint a lengyel rendőrség és határőrség, valamint más hazai szolgálatok francia kollégáikkal együttműködve figyelemmel követik a biztonsági helyzet alakulását.

A merényletek miatt a vezető lengyel politikusok részvétüket fejezték ki Franciaországnak. Andrzej Duda elnök a Francois Hollande francia államfőnek címzett gyásztáviratban annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a “barbarizmus példátlan aktusával” a terroristáknak nem sikerül megtörni a francia nemzet lelkét, és arról biztosította francia kollégáját, hogy számíthat a lengyel hatóságok és a lengyel nemzet segítségére.

Franciaország varsói nagykövetsége előtt a lengyelek – köztük Ewa Kopacz távozó kormányfő, Tomasz Siemoniak távozó nemzetvédelmi miniszter – mécseseket gyújtanak a párizsi terrortámadások áldozatainak emlékére. Az új lengyel kormány megalakításával megbízott Beata Szydlo várhatóan a délutáni órákban Krakkóban hajt fejet az áldozatok emléke előtt.

"A terroristák nem győznek le bennünket"

“A terroristák okozhatnak ugyan veszteségeket nekünk, de legyőzni nem tudnak bennünket” – hangsúlyozta a spanyol miniszterelnök a párizsi merényleteket követően szombaton Madridban.

A Moncloa kormánypalotában elhangzott nyilatkozatában Mariano Rajoy több más európai vezetőhöz hasonlóan kijelentette: “Ma mindnyájan franciák vagyunk.”

A miniszterelnök Spanyolország támogatásáról és szolidaritásáról biztosította Franciaországot. Beszédében emlékeztetett arra, hogy az utóbbi hónapokban a terroristák Spanyolországra is több csapást mértek. Egyedül ebben az évben Spanyolországban csaknem 70 feltételezett dzsihadistát vettek őrizetbe.

Ennél több letartóztatásra csak 2005-ben került sor, egy évvel azt követően, hogy 2004. március 11-én terroristák több madridi vonaton támadást hajtottak végre, 191 ember halálát okozva,

Madridban bejelentették, hogy még a nap folyamán ülést tart a nemzetbiztonsági tanács, és minden bizonnyal arról dönt, hogy a terrorkészültséget a legmagasabb szintre emelik.

(El País, El Mundo)

A határok lezárása és a drótkerítés nem akadályozza meg a terrorcselekményeket

A határok lezárása és a drótkerítés nem akadályozza meg a párizsihoz hasonló terrorcselekményeket – mondta Zoran Milanovic horvát ügyvezető miniszterelnök szombaton zágrábi rendkívüli sajtótájékoztatóján.

“A párizsi merénylet csapás az emberi értékekre” – jelentette ki Milanovic, aki együttérzését és támogatását fejezte ki a francia nép iránt.

Közölte: Zágráb a legmagasabb készültségi fokozatot rendelte el, hogy megvédje állampolgárai biztonságát. Hozzátette: ez nem rutinhelyzet, a hatóságok készenlétben állnak, és erről tájékoztatta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfőt is telefonon.

A kormányfő mindazonáltal úgy véli, hogy a terrorcselekményeknek nincs köze a migrációs válsághoz, és reméli, hogy Horvátországnak nem kell változtatnia az utóbbi két hónapban folytatott politikáján. Utóbbival Milanovic valószínűleg Horvátország nyitott kapuk migránspolitikájára utalt.

“Nem kapcsolnám össze a párizsi merényleteket a menekültválsággal, mert egy évvel korábban, még a migrációs válság előtt is történtek hasonló tragédiák Párizsban” – hangsúlyozta, majd hozzáfűzte, hogy továbbra is úgy látja, “a krízist Görögországban kell megoldani”.

“Mindent megteszünk, hogy megvédjük állampolgárainkat, mert a nemzet biztonsága az első helyen áll” – szögezte le.

Milanovic szerint Horvátország a kevésbé veszélyeztetett országok közé tartozik.

“Kis ország vagyunk, megválogatjuk szavainkat, pozitív üzeneteket küldtünk, és a muszlimokat testvéreinknek tartjuk” – húzta alá.

A horvát külügyminisztérium értesülései szerint nincs horvát áldozata a párizsi merényleteknek.

A török is elítélték a terrortámadást

A török államfő és a miniszterelnök egyaránt mélységesen elítélte szombaton a párizsi terrormerényleteket, és mindketten részvétüket fejezték az áldozatok iránt.

Recep Tayyip Erdogan elnök a világ főbb gazdasági hatalmait tömörítő G-20-as országcsoport antalyai csúcstalálkozója előtt nyilatkozva nemzetközi konszenzust sürgetett a terrorizmus elleni küzdelemben – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A nemzetközi terrorizmus kérdése az egyik fő napirendi pont – a szíriai polgárháború és a nemzetközi biztonság mellett – a vasárnap és hétfőn a legszigorúbb biztonsági óvintézkedések mellett tartandó G-20-as csúcsértekezleten, amelyen mások között az Egyesült Államok, Kína, Japán, Oroszország, Kanada, Ausztrália és Brazília vezetői is jelen lesznek. Francois Hollande francia államfő a párizsi merényletek miatt lemondta részvételét. A mintegy 13 ezer résztvevő biztonságára 12 ezer fős erő vigyáz.

Erdogan szavai szerint Törökország saját tapasztalataiból ismeri a terrorizmust és annak következményeit. “Osztozunk (Francois) Hollande elnök és a francia nép fájdalmában” – jelentette ki. Követelte a terrorizmus egyetemes elítélését. “Nem lehet érvényes ezután az a logika, hogy az én terroristám jó, a tiéd rossz. A terrorizmusnak nincs vallása, nincs nemzete, nincs faja, nincs hazája” – szögezte le a török államfő.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök nyilatkozatában azt írta, hogy “ezek a támadások nemcsak a francia nép ellen, hanem az egész emberiség, a demokrácia, szabadság és egyetemes értékek ellen irányulnak”. “Törökország teljes mértékben együttműködik Franciaországgal és más szövetséges országokkal a terrorizmus ellen, és teljes elszántsággal fogunk harcolni” – írta a török kormányfő.

Betiltották a demonstrációkat Párizsban

A párizsi rendőrség ideiglenes tilalmat vezetett be a tüntetésekre a francia főváros területén a terrortámadások miatt. A hatóságok azzal magyarázták a lépést, hogy nem tudnák garantálni a résztvevők biztonságát. A tilalom csütörtökig lesz érvényben.

Egyben arra kérték a magánrendezvények szervezőit is, hogy halasszák el az összejöveteleket, vagy erősítsék meg a biztonsági intézkedéseket.

Scotland Yard-parancsnokhelyettes: folyamatos felülvizsgálat alatt a brit terrorkészültség

Folyamatos felülvizsgálat alatt van a nagy-britanniai terrorkészültségi szint – mondta szombaton a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese.

Mark Rowley a BBC-nek nyilatkozva hangsúlyozta: a brit elhárító szolgálatok jelenlegi hivatalos útmutatása szerint is “nagyon valószínű”, hogy Nagy-Britanniát terrortámadás éri. Rowley szerint ezt tükrözi, hogy Nagy-Britanniában a második legmagasabb terrorkészültségi szint van érvényben, amelynek meghatározása “súlyos fenyegetettség”.

A Scotland Yard főparancsnok-helyettese elmondta azt is, hogy a rendőrség és az elhárító szolgálatok a nyáron nagyszabású gyakorlatot hajtottak végre, amely pontosan olyan terrortámadást modellezett, amilyen péntek éjjel Párizsban történt.

Külügy: aki teheti, halassza el az útját

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) azt javasolja, hogy aki teheti, halassza párizsi utazását későbbi időpontra a terrorcselekmények miatt.

A szaktárca szombati, MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a Franciaországba, Párizsba utazók figyelmét, hogy az ország egész területére rendkívüli állapotot vezettek be és visszaállították a szigorú határellenőrzést, de a határokat nem zárták le.

Párizsban a közösségi helyek egyelőre nem nyithatnak ki, minden közösségi felvonulást betiltottak, a lakosságot arra kérték, hogy maradjanak otthon, ha lehet, ne hagyják el lakásukat, a városban pedig a lehető legnagyobb elővigyázatossággal közlekedjenek.

A KKM ezért azt javasolja, hogy aki teheti, halassza el párizsi utazását, akik elindulnak a francia fővárosba azt tanácsolták, hogy regisztrálják magukat a Konzuli Szolgálat oldalán az “Online adatlap konzuli védelemre” elektronikus nyomtatvány kitöltésével.

Berlin is fejet hajt

Virágot helyez el egy férfi Franciaország berlini nagykövetsége előtt 2015. november 14-én.

MERKEL, Angela

(MTI/EPA/Gregor Fischer)

Egyiptomi elnökség: a terrorizmus nem ismer se határokat, se vallásokat

Egyiptom párizsi nagykövetén keresztül fejezte ki “legmélyebb részvétét a baráti francia köztársaság politikai vezetőinek, kormányának és polgárainak a brutális terrortámadások áldozatai miatt” – áll az egyiptomi elnökség szombatra virradóra kiadott közleményében.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő irodája szolidaritásáról biztosította Párizst, és megerősítette, hogy támogatja a terrorizmus elleni nemzetközi erőfeszítéseket. “A terrorizmus nem ismer se határokat, se vallásokat; áruló kezét kinyújtja, hogy ártatlan emberek életét kioltsa, és a világ országai közti különbségtétel nélkül pusztítson” – áll a közleményben.

“Mindez megköveteli, hogy a nemzetközi közösség egyesítse erőit, és közösen lépjen fel a terror mérgével szemben, amelynek célja a világ különböző részein a stabilitás és a biztonság megingatása” – idézi Szíszit a dokumentum.

A szunnita világ szellemi központjának számító kairói al-Azhar mecset és egyetem vezető imámja, Ahmed et-Tajjeb is elítélte a történteket mondván: “eljött az ideje, hogy az egész világ közös erővel szembeszálljon az őrült szörnyeteggel”.

Tajjeb – aki az iszlám prédikáció megújításáért rendezett luxori konferencián szombaton szólalt fel – arra emlékeztetett, hogy egyes szélsőséges hitszónokok a nyugati civilizáció minden újítását a vallásjoggal szembemenő bűnnek tartanak. Arra szólította fel az iszlám világközösség azon hittudósait, “akik nem engedtek a politikai ambícióknak, a presztízsnek és a pénznek,” hogy egyesítsék erőiket a probléma megoldásának érdekében.

A nagyimám a demokrácia, az emberi jogok, az alkotmányos egyenlőség és a nők jogainak megerősítése mellett foglalt állást, valamint amellett, hogy a muzulmánok köszöntsék a más vallásúakat ünnepeik alkalmával.

Sárközy: háborúban állunk

A volt francia elnök is megszólalt, azt mondja, a francia külpolitikának úgy kell reagálni az eseményekre, hogy „Franciaország háborúban van.”

„Alkalmazkodnunk kell, Franciaország biztonsága érdekében.”

Pártja támogatja a kormány által hozott biztonsági intézkedéseket, mert szerinte most egységesen kell fellépnie a nemzetnek.

(Guardian)

Belga rendszámú autó szállíthatta a robbanószereket

Egy belga rendszámú autó szállíthatta a robbanószereket a párizsi merényletekhez – hangzott el a La Une nevű belga televízió híradójának különkiadásában szombaton.

A híradó titkosszolgálati információkra hivatkozva jelentette, hogy erős összefonódás lehet a belga és francia szélsőséges csoportok között, ahogy ezt az év elején Belgiumban meghiúsított támadások francia szálai is bizonyítják.

A francia hatóságok tovább kutatnak a belga rendszámú autó tulajdonosa és vezetője után – hangzott el a műsorban.

A merénylők egyik feltételezett cinkosát foghatták el a napokban Bajorországban

Valószínűleg a párizsi merényletek elkövetőinek egyik cinkosát vették őrizetbe a napokban Bajorországban, jelentette a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság.

A BR értesülése szerint egy montenegrói férfit vettek őrizetbe. Az ausztriai Salzburg és a bajor tartományi főváros, München közötti autópályán állították meg néhány napja a határellenőrzéshez kapcsolódó mélységi ellenőrzés során.

Autójában találtak több lőfegyvert, lőszert és több kilogramm robbanóanyagot, valamint dokumentumokat, amelyek erősen arra utalnak, hogy Párizsba tartott.

A bajor tartományi bűnügyi rendőrség közvetlenül a férfi őrizetbe vétele után tájékoztatta az ügyről a francia hatóságokat.

Félárbocra engedték az Európai Unió zászlaját

Az Európai Bizottság épületénél félárbocra engedték szombat délelőtt az Európai Unió zászlaját a Párizst ért terrortámadás miatt, írta a testület egyik szóvivője. Európa szolidáris Franciaországgal – így Natasha Bertaud.

Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület vezetője még hajnalban részvétét fejezte ki a francia elnöknek. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pedig azt írta: a Franciaország elleni támadás merénylet egész Európa ellen.

“Franciaország a terrorizmus elleni harc frontvonalába került, de Franciaország nincs egyedül. Ez a harc egész Európa harca, és mindenkié a szabad világban” – fogalmazott a lengyel politikus. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szombaton közleményben ítélte el a támadásokat.

“Párizst egy éven belül ismét brutális támadás érte. A terroristák a nyugati civilizáció szívébe akartak kést döfni. Rettegést, félelmet és megosztottságot akarnak, de Európa egységes a terrorizmussal szemben… Elszántságunk, hogy megvédjük a szabadságot, az egyenlőséget és a demokráciát, erősebb, mint valaha” – szögezi le a német politikus.

Putyin elnök összefogást sürgetett

A Párizsban történt terrortámadások megkövetelik az egész nemzetközi közösség valódi összefogását a szélsőségesség elleni hatékony küzdelemben, jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Szavait a Kreml sajtószolgálata ismertette. A tájékoztatás szerint Putyin francia kollégájához, Francois Hollande-hoz intézett részvéttáviratában együttérzéséről biztosította a francia népet, miután békés állampolgárok haltak meg nagy számban a példátlan terrormerényletek sorozatában Párizsban.

Az üzenetben az orosz elnök kiemelte, hogy “a tragédia újabb bizonyíték a terrorizmus barbár lényegére, amely kihívást intéz a civilizációhoz. Nyilvánvaló, hogy a gonosz elleni hatékony küzdelem megköveteli az egész nemzetközi közösség együttes erőfeszítéseit”.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök szombaton táviratban biztosította együttérzéséről Manuel Valls francia kormányfőt. Azt írta, “a terrorista bűncselekményekre nincs magyarázat. A párizsi tragédia megköveteli mindenki összefogását a szélsőségességgel való harcban, kemény és határozott választ kell adni a terroristák támadásaira”.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik