Élő Nagyvilág

Terror Párizsban: fél évet Szíriában töltött a francia támadó

Kétszáz sérültről tudni jelenleg, nyolcvanan életveszélyben vannak.

Merényletsorozat és túszejtés történt Párizs belvárosában pénteken este. Hat külön támadás is történhetett, a tizedik és tizenegyedik kerületben. Itt találhatóak a város főpályaudvarai, a Gare du Nord és a Gare de l’Est is.

  • Tovább nőtt a halálos áldozatok száma.
  • A U2 lemondta a szombati koncertjét, Orbán Viktor is részvétét fejezte ki, egy magyar túlélő pedig elmesélte a 24.hu-nak, hogyan sikerült kimenekülnie a megtámadott klubból.
  • Gyásznapot hirdetett a kormány vasárnapra.
  • Hollande szerint az Iszlám Állam követte el a robbantásokat.
  • Minden másért görgessenek lefelé, élőzzük az eseményeket.

 

Cameron és Kína is kész segíteni

Felajánlotta Nagy-Britannia segítségét a francia kormánynak a brit miniszterelnök. Szombat hajnali értesülések szerint a nap folyamán értekezletet tart a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja (COBRA), hogy áttekintse a párizsi merénylet nyomán kialakult helyzetet. A COBRA jogkörében áll javasolni a terrorkészültségi szint emelését.

David Cameron brit miniszterelnök a Twitter üzenőportálon és személyes Facebook-oldalán egyaránt közzétett rövid nyilatkozatában megdöbbenésének adott kifejezést a péntek éjjeli párizsi terrortámadások miatt, és közölte, hogy Nagy-Britannia minden tőle telhető segítséget megad Franciaországnak.

Cameron bejegyzése után a kormányfő Twitter-oldalát gúnyos, esetenként dühödt válaszbeírások lepték el. Ezekben visszatérő elemként bukkant fel az a követelés, hogy azonnal le kell zárni Európa, és különösen Nagy-Britannia határait a Közel-Keletről érkező bevándorlók előtt. A brit kormányfő Twitter-oldalára beírt számos üzenetben volt olvasható az baljós jóslat, hogy a pénteki párizsi vérengzés után “London következik”.

Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága Twitter-üzenetében mélységes tragédiának, kétségbeejtő hírnek nevezte a párizsi merényleteket.

Együtt sírunk az érintettekkel, tette hozzá az egyházi vezető.

A brit külügyminisztérium sürgősséggel vizsgálatot kezdett annak kiderítésére, hogy az áldozatok között vannak-e brit állampolgárok. A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap szombati kommentárja szerint a párizsi merénylet után várható az európai közvélemény jobbratolódásának felgyorsulása.

Európában a bevándorlási hullámmal szembeni növekvő lakossági ellenségesség nyomán máris polarizálódásnak indult a politika, és a választók még a hagyományosan liberális skandináv országokban is mind nagyobb számban fordulnak a jobboldal felé – áll a brit lap írásában.

A The Times szerint a francia határok lezárásáról hozott kormányzati döntés nyomán várhatóan felerősödik azoknak a hangja, akik az Európai Unió belső határellenőrzését lebontó schengeni rendszer egészének újragondolását szorgalmazzák.

Kína kész csatlakozni a közös küzdelemhez a terror ellen

Kína kész csatlakozni Franciaországhoz és a nemzetközi közösséghez a biztonsági együttműködés erősítése és a terrorizmus elleni harc érdekében – mondta az ország elnöke telefonon francia kollégájának szombaton, a párizsi merényletek után.

Hszi Csin-ping hívta fel Francois Hollande-ot, és “a leghatározottabban” elítélte a péntek éjjeli támadásokat, majd részvétét fejezte ki az áldozatok családjának – közölte a kínai külügyminisztérium internetes oldalán.

“Kína mindig is ellenezte a terrorizmus minden formáját, és együtt akar működni Franciaországgal és a nemzetközi közösséggel, hogy fokozzák a biztonsági együttműködést, küzdjenek a terrorizmus ellen, és garantálják minden ország népének a biztonságát” – hangsúlyozta az elnök.

Orbán Viktor is részvétét fejezte ki

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt a péntek este Párizsban történt merényletekről – közölte a külügyi tárca szombaton kora hajnalban az MTI-vel.

Tudatták: Szijjártó Péter folyamatosan kapcsolatban áll Pintér Sándor belügyminiszterrel, akivel abban állapodtak meg, hogy a budapesti francia nagykövetség rendőri biztosítását haladéktalanul megerősítik.

Párizs, 2015. november 14. Rendõrök menekítik ki az embereket a párizsi Bataclan koncertterembõl 2015. november 13-án. A francia fõvárosban késõ este összehangoltan több merényletet követtek el. A lövöldözésekben és robbanásokban legalább 140 ember meghalt, sokan megsebesültek. Francois Hollande francia elnök egész Franciaország területére rendkívüli állapotot hirdetett és bejelentette a határok lezárását. (MTI/EPA/Etienne Laurent)

Orbán Viktor miniszterelnök őszinte részvétét fejezte ki a párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok hozzátartozóinak és Franciaország valamennyi polgárának.

Magyarország a szolidaritásáról biztosítja Franciaországot, a magyar emberek a franciák mellett állnak ezekben a rendkívüli órákban.

A U2 lemondta párizsi koncertjét

Szombaton léptek volna fel a francia fővárosban. Lemondták. “Teljesen összetörtünk.”

A közlemény szerint a U2 tagjai lesújtva, hitetlenkedve figyelték a párizsi eseményeket, és feldúlták őket az Eagles of Death Metal koncertjén és a város más pontjain elkövetett terrorcselekmények.

Reméljük és imádkozunk érte, hogy valamennyi rajongónk biztonságban legyen Párizsban.

A zenekar összes tagja életben van

Az Eagles of Death Metal zenekar, akik épp koncerteztek az egyik támadás helyszínén, bejelentette,  az összes tag és segítő életben van.

#PrayForParis

Élő közvetítésünk a végéhez ért, de csak ideiglenesen. Reggel folytatjuk.

A rendőrség legfrissebb információi szerint legalább száz halottja van a terrortámadásnak. A hatóságok tovább keresik a merénylőket. A Bataclan színházból kiszabadították a túszokat.

Nyolc metróállomást lezártak

Párizs tizedik és tizenegyedik kerületében a Temple, a Parmentier, a Jacques-Bonsergent, az Oberkampf, a Filles-du-Calvaire, a Strasbourg Saint-Denis és Goncourt et Arts-et-métiers megállókat rohamrendőrök őrzik.

Vége az élő közvetítésnek a tévékben

A rendőrök háromnegyed egykor értesítették a televíziós csatornákat, hogy innentől nem közvetíthetik élőben az eseményeket a Bataclantól. Létrát támasztottak a Bataclan oldalához. Az emberek egyesével másznak le, ez evakuálásra emlékeztet.

Több tucat túsz kiszabadítottak

A Figaro szerint tényleg elkezdődött a rendőrségi akció és több tucat túszt sikerült is kiszabadítani a koncertteremből. A bentragadt túszok korábban arról posztoltak, hogy egyenként végzik őket ki a terroristák.

Hatvan halott, ugyanennyi súlyos sérült

A Guardian szerint legalább annyian sérültek meg, mint ahányan meghaltak. Erről hivatalos adatokat még nem tudni, de körülbelül hatvanan halhattak meg eddig. A legtöbben, negyven fő körül, a koncertteremnél.

Ingyen van a taxi

A metró nem jár, majdnem minden út zárva, de ahol lehet közlekedni, ott a taxisok ingyen szállítják az utasokat.

Olvasói sztorik