Élő Nagyvilág

Terror Párizsban: fél évet Szíriában töltött a francia támadó

Kétszáz sérültről tudni jelenleg, nyolcvanan életveszélyben vannak.

Merényletsorozat és túszejtés történt Párizs belvárosában pénteken este. Hat külön támadás is történhetett, a tizedik és tizenegyedik kerületben. Itt találhatóak a város főpályaudvarai, a Gare du Nord és a Gare de l’Est is.

  • Tovább nőtt a halálos áldozatok száma.
  • A U2 lemondta a szombati koncertjét, Orbán Viktor is részvétét fejezte ki, egy magyar túlélő pedig elmesélte a 24.hu-nak, hogyan sikerült kimenekülnie a megtámadott klubból.
  • Gyásznapot hirdetett a kormány vasárnapra.
  • Hollande szerint az Iszlám Állam követte el a robbantásokat.
  • Minden másért görgessenek lefelé, élőzzük az eseményeket.

 

Brüsszelben lecsapott a rendőrség

Rendőri akció kezdődött szombat délután Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében, amelynek során a hatóságok egy embert őrizetbe vettek – értesült a francia nyelvű belga közszolgálati rádió és televízió, az RTBF.

Korábban a televízió arról számolt be, hogy a párizsi merénylők által használt egyik autóban a kerületből származó parkolójegyet találtak. Hatósági forrásra hivatkozva az RTBF azt írja: két-három házkutatást hajtottak végre, és bár ezt hivatalos forrásból nem erősítették meg, az akció a párizsi vérengzéssel összefüggésben indult.

 

Önálló sejt tagjai lehettek a támadók

A párizsi támadás elkövetői önálló sajt tagjai lehettek, akik Szíriába utazhattak, és onnan térhettek vissza – írja a BBC kormányzati információkra hivatkozva.

Visszatér amerikába az Eagles of Death Metal

A Bataclan párizsi rendezvényközpontban fellépő zenekar felfüggeszti európai koncertturnéját, amelynek utolsó koncertjét december 10-én tartották volna Portugáliában. Szombat este az észak-franciaországi Tourcoing-ban, majd vasárnap Belgiumban, ezt követően Németországban, Svájcban és Hollandiában léptek volna fel.

 

Lezárták az Eiffel-tornyot

Párizs legfőbb turistalátványosságát lezárták a látogatók elől a terrortámadások miatt – közölte az Eiffel-torony üzemeltetője. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az átlagosan napi húszezer embert fogadó torony mikortól lesz újra látogatható.

"Fejbe lőtték egy étteremben. Ez egyszerűen rémálom"

A Guardian egyik újságírója a londoni St. Pancras pályaudvaron beszélgetett Párizsból érkezett emberekkel. Egyikük, egy neve elhallgatását kérő nő sírva mondta el, hogyan halt meg egyik barátnője az egyik péntek esti támadásban. “Fejbe lőtték egy étteremben. 23 éves volt, Justine-nek hívták. Ez egyszerűen rémálom” – mondta el a nő.

Közben egy párizsi kiránduláson lévő középiskolás csoport érkezett a tervezettnél korábban vissza Londonba. Soumick Dey iskolaigazgató a Guardiannek elmondta: a diákok a metróban voltak, amikor a támadások elkezdődtek. “Visszatértek a hostelbe és egész éjszaka ott voltak.” . közölte. Elmondása szerint a tanulók közel voltak a támadás helyszíneihez, “de biztonságban voltak együtt a hostelben”.

Megható zongorajátékkal emlékezett egy férfi

Megérintő jelenet szem- és fültanúi lehettek a párizsi után az egyik támadás helyszínéhez közel, a  Bataclannál, ahol spontán megemlékezést tartottak. Az ismeretlen férfi John Lennon szerzeményét az Imagine-t adta elő.

300 sérültet szállítottak kórházba

Az áldozatok közül 80 állapota súlyos, 177 relatíve sürgős, míg 53 személyt már elengedtek. A kórházban még 43 hozzátartozó és szemtanú is tartózkodik – jelentette a BBC.

Nem fogadnak be menekülteket a lengyelek a támadás miatt

Lengyelország nem hajlandó menekülteket befogadni az Európai Unió kvótarendszere alapján, azok után, ami Párizsban történt – közölte az új lengyel kormány európaügyi minisztere. Konrad Szymanski a jobboldali wPolityce camű lapban kijelentette: “A tragikus párizsi események után” politikailag kivitelezhetetlennek tartják a kvótarendszer betartását.

Az EU terve alapján – amit a távozó lengyel kormány elfogadott – Lengyelországnak 4 500 menekültet kellene befogadnia.

Londonban elfogtak egy gyanús utast

Őrizetbe vettek szombaton egy gyanúsan viselkedő embert a második legnagyobb londoni repülőtéren, a brit fővárostól délre fekvő Gatwicken, amelynek egyik terminálját teljesen kiürítették és a környező utakat is lezárták. A rendőrségi beszámoló szerint az őrizetbe vett személy “gyanús tárgyat hagyott hátra” az északi terminálon. A tárgyat a hadsereg tűzszerészei vizsgálják.

Az intézkedés az easyJet légitársaság Budapestről Gatwickre tartó szombat délutáni járatát is érinti, amely a menetrend szerint az északi terminálra érkezne.

Francia, szíriai és egyiptomi útlevelük is volt a támadóknak

A francia Libération újság szerint a Bataclannál történt lövöldözésnél az egyik fegyveres esetében megerősítették, hogy a francia rendőrség szélsőségesként ismerte a támadót. Arról is beszámoltak, hogy az egyiküknél egyiptomi útlevelet találtak, ahogyan francia és a szíriait is.

Azonosították az egyik támadót

Ujjlenyomat alapján azonosították a péntek éjjeli párizsi merényletek egyik elkövetőjét, egy fiatal francia férfit, aki az Europe 1 rádió szombati jelentése szerint a Párizstól mintegy 35 kilométerre lévő Courcouronnes-ba való.

 

Katonák védik a főváros főbb csomópontjait

A Magyar Honvédség megerősített, fegyveres rendész járőrei Budapest kiemelt pontjain, fő közlekedési csomópontjain, tömegeket vonzó helyszínein is megjelennek a magyar emberek biztonságának növelése érdekében – áll az MTI-nek elküldött közleményben.

A pénteki franciaországi terrortámadások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök úgy döntött, hogy Magyarország védelmét meg kell erősíteni. Ennek érdekében a miniszterelnök vezetésével összeült a Nemzetbiztonsági Munkacsoport. A megerősített biztonsági intézkedések bevezetése nyomán a Magyar Honvédség megerősítette objektumainak védelmét, valamint rendész szolgálatával fokozta jelenlétét az ország különböző pontjain.

Aszad a francia politikát hibáztatja

Bassár el-Aszad egy francia delegációnak fejtette ki véleményét. Bár elítélte az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet által vállalt párizsi véres cselekményeket, úgy fogalmazott: “A nyugati államoknak, különösen Franciaországnak a (közel-keleti) térséggel kapcsolatos elhibázott politikája hozzájárult a terrorizmus terjedéséhez”.

Belga szálakat találtak a támadásban

Egy belga rendszámú autó szállíthatta a robbanószereket a párizsi merényletekhez – hangzott el a La Une nevű belga televízió híradójának különkiadásában szombaton. A francia nyelvű belga közszolgálat televízió, az RTBF rendkívüli kiadásának élő adásában az az információ is elhangzott, hogy az egyik támadó autójában a francia rendőrök Brüsszel egyik kerületéből, a jelentős muszlim közösséggel rendelkező Molenbeek-Saint-Jeanból származó parkolójegyet találtak. Így a támadásnak további Belgiumhoz köthető vonatkozásai is lehetnek.

A La Une híradója titkosszolgálati információkra hivatkozva jelentette, hogy erős összefonódás lehet a belga és francia szélsőséges csoportok között, ahogy ezt az év elején Belgiumban meghiúsított támadások francia szálai is bizonyítják.

A francia hatóságok tovább kutatnak a belga rendszámú autó tulajdonosa és vezetője után – hangzott el a műsorban.

Párizsi terror: Rendkívüli intézkedések Olaszországban

Olaszország készen áll minden eshetőségre – jelentette ki az olasz belügyminiszter. Az olasz belügyminisztérium a legmagasabb szint alatti, második szintű biztonsági készültséget rendelte el, amely során bevethetik az olasz fegyveres erők terrorizmusellenes különleges egységeit is.

Hangsúlyozta, hogy megerősítették a határellenőrzést, elsősorban a Franciaországgal közös határszakaszokon, de ugyanígy rendkívüli ellenőrzést vezettek be az olaszországi repülőtereken és kikötőkben is. A december 8-án kezdődő szentév miatt további 700 olasz katonát vezényelnek az olasz fővárosba, ahol már eddig is mintegy háromezer katona, rendőr, csendőr felügyelte a biztonságot.

Román állampolgárok is meghaltak

Két román állampolgár is van a pénteki párizsi terrortámadások áldozatai között. A román külügyi tárca hozzátette: a párizsi román nagykövetség illetékesei már felvették a kapcsolatot a támadás román áldozatainak családjaival. A külügyminisztérium közlése szerint egy harmadik román állampolgár könnyebb sérülést szenvedett, őt ki is engedték szombat reggel a kórházból.

Sorin Cimpeanu ideiglenes román kormányfő a belügy- és a külügyminisztérium illetékeseivel tartott szombati tanácskozás után kijelentette, nem kell szigorítani a romániai terrorvédelmi készültségen. Továbbra is a kék színű, elővigyázatossági szintű készültség van érvényben Romániában.

Az ideiglenes miniszterelnök Franciaország bukaresti nagykövetségén rótta le a kegyeletét a párizsi terrorakciók áldozatai előtt. Klaus Iohannis államfő szombaton hivatalos üzenetben fejezte ki a román nép szolidaritását a francia hatóságokkal és a francia nemzettel. Kijelentette: az ilyen “barbár támadások” nyomán a nemzetközi közösségnek “még több határozottságot kell tanúsítania a terrorizmus elleni küzdelemben és az emberiesség értékeinek a védelmében” – írj az MTI.

 

Egy fekete Seatot keres a rendőrség

A párizsi rendőrség körözést adott ki egy fekete Seat ellen, amelynek külföldi rendszáma (GUT 18053), és ötküllős könnyűfém felnije van. Az gépkocsi kapcsolatba hozható a támadással, és arra kérik a polgárokat, hogy ne közelítsék meg a járművet – írja a BBC.

ORFK: megkezdte működését az operatív törzs

A párizsi merényletek nyomán Papp Károly országos rendőrfőkapitány azonnal intézkedett az operatív törzs felállításáról, amely megkezdte működését – közölte honlapján a rendőrég szombaton. Kiemelték: a rendőrség folyamatosan értékeli és elemzi a beérkező információkat, amelyek függvényében dönt a további szükséges intézkedések elrendeléséről.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának közleménye szerint Pintér Sándor belügyminiszter utasítására a rendőrség tovább növeli a 2015. január óta bevezetett “B” készenléti fokozat biztonsági intézkedéseit az ország egész területén.

Az intézkedéssorozat alapján a rendőrség fokozott közterületi jelentétet biztosít a főbb vasúti és autóbusz pályaudvarokon, a nemzetközi személyszállító vonatokon, aluljárókban, nagyobb forgalmú nyilvános helyeken. Megerősíti a nemzetközi repülőterek utasforgalmi és üzemi területeink őrzését, továbbá visszatérően ellenőrzi a főbb közlekedési csomópontokat és a jelentősebb forgalmat lebonyolító szállodákat. A rendőrség intézkedett a határátkelőhelyek személy- és járműellenőrzésének fokozására – közölték.

A szlovén kormány a leghatározottabban elítéli a párizsi terrortámadásokat

A szlovén kormányt megdöbbentette és a leghatározottabban elítéli az ártatlan állampolgárok ellen péntek este elkövetett párizsi merényleteket – közölte Miro Cerar szlovén miniszterelnök.

Szombati sajtóközleményében a kormányfő a szlovén nép nevében kifejezte legmélyebb együttérzését az áldozatok családjai iránt, és szolidaritásáról biztosította a francia népet.

“A szélsőségesek civil lakosság elleni támadásai óriási fenyegetést jelentenek a közbiztonság számára, és szélesebb körű koordinált nemzetközi fellépést igényelnek mindazok ellen, akik megszervezték és véghezvitték ezeket a rettenetes terrorcselekményeket” – áll a közleményben.

Szlovénia más országok biztonsági szolgálataival együttműködve intenzíven vizsgálja a merénylet körülményeit és annak hatásait Szlovéniára és más európai uniós országokra.

Cameron: fel kell készülni brit áldozatokra is

Úgy látja, britek is lehetnek a halálos áldozatok között. Cameron elítélte „a brutális és érzéketlen gyilkosokat”. A Twitteren azt is kiírta franciául, hogy együttéreznek a franciákkal, és velük vannak ebben a helyzetben.

Olvasói sztorik