Élő Nagyvilág

Terror Párizsban: fél évet Szíriában töltött a francia támadó

Kétszáz sérültről tudni jelenleg, nyolcvanan életveszélyben vannak.

Merényletsorozat és túszejtés történt Párizs belvárosában pénteken este. Hat külön támadás is történhetett, a tizedik és tizenegyedik kerületben. Itt találhatóak a város főpályaudvarai, a Gare du Nord és a Gare de l’Est is.

  • Tovább nőtt a halálos áldozatok száma.
  • A U2 lemondta a szombati koncertjét, Orbán Viktor is részvétét fejezte ki, egy magyar túlélő pedig elmesélte a 24.hu-nak, hogyan sikerült kimenekülnie a megtámadott klubból.
  • Gyásznapot hirdetett a kormány vasárnapra.
  • Hollande szerint az Iszlám Állam követte el a robbantásokat.
  • Minden másért görgessenek lefelé, élőzzük az eseményeket.

 

New Yorkban a francia himnusszal indult operaelőadás

A Placido Domingo által vezetett Metropoolitan Opera a párizsi terrortámadás áldozataira emlékezett Puccini Toscája előtt. Szolidaritásuk jeleként a délutáni előadáson maga Domingo vezényelte a kórust, akik a Marseillaise-t adták elő franciául.

A Sátán anyjával robbantottak

Ez a neve a robbanóanyagnak, amit a terroristák használtak. Előnye, hogy házilag is könnyen és olcsón elő lehet állítani, és a bombakereső kutyák is nagyon nehezen szagolják ki.

„Hivatalos neve” triaceton peroxid. Sósav kell hozzá vagy kénsav, aceton és hidrogén peroxid, elkészítéséhez pedig a neten még oktatóvideók is vannak.

Gyásszünettel kezdődött a svéd-dán meccs

A párizsi terrortámadás áldozatainak tiszteletére egy perces gyászszünettel indult a svéd-dán meccs. A kezdőkörben álltak fel a játékosok és a bírói négyes. A pótselejtezőben egyébként minden meccs gyászszünettel kezdődik és minden csapat fekete karszalaggal játszik.

Kaliforniai egyetemista volt az első amerikai áldozat

A 23 éves Nohemi Gonzalez az első amerikai állampolgár, akit a halálos áldozatok közt megneveztek – írja a Fox News. Gonzalez dizájnt tanult Párizsban a Long Beach-i Kaliforniai Állami Egyetem cserediákprogramjának részeként. Azt még nem lehet tudni, hogy hogyan vesztette el az életét.

Francia miniszterelnök: Elpusztítjuk az Iszlám Államot!

Manuel Valls francia miniszterelnök szombat este a TF1 televíziós csatorna vendége volt. Az áldozatokra gondolok, a 129 halottra, a tucatnyi emberre, akik jelenleg is az életben maradásért küzdenek – fogalmazott.

Igen, háborúban állunk egy szervezett hadsereggel. Mindig is hangsúlyoztuk, nem vagyunk teljes biztonságban, saját területünkön érhet bennünket támadás – tette hozzá majd ígéretet tett:

el fogjuk pusztítani az ellenségünket nem csak Franciaországban, de Irakban és Szíriában is.

Hosszú háború elé nézünk, de elpusztítjuk az Iszlám Államot. A francia népnek most erősnek kell maradnia, összefogásra van szükség – a franciáknak ki kell állniuk az értékeikért fogalmazott a miniszterelnök.

A következő napokra két fontos lépést jelentett be: a szükségállapot meghosszabbítása, ami a hatóságoknak lehetővé teszik a napi 24 órás ellenőrzést a város felett. Emellett állomásoznunk kell Szíriában és Irakban is.

Az állam ellenségeit hatástalanítanunk kell, minden iszlám szélsőségessel végeznünk kell

– jelentette ki Valls.

A regionális választásokat megtartjuk, soha egy európai ország sem halasztotta el a választásait, mert terrortámadás érte. Ezzel az Iszlám Államot segítenénk – tette hozzá.

 

A debreceni stadion is trikolórba öltözött

A debreceni labdarúgócsapat otthonául szolgáló Nagyerdei Stadiont is a francia trikolór színeiben világították ki szombaton este, egy nappal a Párizsban történt terrortámadásokat követően.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

 

Piti bűnözőből lett radikális, majd terrorista az egyik támadó

A párizsi ügyész elmondta, hogy az egyik azonosított terrorista, aki a főváros környéki Courcouronnes-ból származik, 1985-ben született. Piti bűnök miatt került 2004-2006 között a rendőrség látókörébe, 2010-ben kezdett el radikalizálódni. Arra azonban semmilyen jel nem mutatott, arra, hogy bármilyen hálózat tagja lett volna.

Ricky Gervais Isten gyilkosságairól

Ha hinnék a mindenható Istenben, akkor abban is hinnék, hogy anélkül is tud ártatlan embereket gyilkolni, hogy engem belekeverjen a piszkos munkájába.

– írta a Twitteren.

Megölték a focista rokonát is

Megdöbbentő bejelentést tett Lassana Diarra, a francia labdarúgó-válogatott tagja. Miközben ő a pályán játszott, az utcán a terroristák meggyilkolták unokatestvérét, Asta Diakitét is. “Mi, akik a hazánkat és annak sokszínűségét képviseljük még jobban össze kell fognunk a mostani terror fűtötte időkben, hogy bebizonyítsuk: ennek a horrornak sem a bőrszínhez, sem a valláshoz nincs semmi köze” – fogalmazott a Facebookon.

Vona Gábor bevándorlóellenes tüntetést hirdetett a párizsi terrortámadások miatt

A Jobbik elnöke ezt írta a Facebookon:

Breaking news!Szerdán délután hatkor tüntetés Budapesten! Nem akarunk bevándorlást! Nem akarunk terrorizmust! Elég…

Posted by Vona Gábor on Saturday, November 14, 2015

Új adatok az áldozatokról

Francois Molins párizsi ügyész tájékoztatása szerint 129 halálos áldozata van a terrortámadásoknak. A sebesültek száma 352, akik közül 99-en kritikus állapotban vannak. Közölte azt is, hogy három terrorista csapat hajtotta végre a támadásokat.

Egy perc némaság

Az Európai Unió 28 tagállama egyperces néma megemlékezésre hívott fel mindenkit hétfőn greenwichi idő szerint délelőtt 11 órára. Ez Magyarországon déli 12 óra lesz.

Meghalt egy brit áldozat

Egy brit halott már biztos van – jelentette a brit külügy, akik szerint félő, hogy még további hasonló rossz hírről kell majd beszámolniuk.

Lecsaptak az amerikaiak az Iszlám Állam egyik vezetőjére

Amerikai légi csapás végzett az Iszlám Állam líbiai ágának vezetőjével – közölte a Pentagon szombaton. Az iraki állampolgárságú Abu Nabil (akit Visszam Najm Abd Zajd el-Zubajdinak is ismernek) régóta együttműködött az al-Kaidával, mostanság pedig az ISIS líbiai műveleteit irányította. A légicsapást pénteken intézték az Iszlám Állam vezetője ellen, és a Pentagon szerint az bizonyította, hogy bárhol elérik az terroristák vezetőit, akárhol is vannak.

Albánia fenyegetést kapott

Tirana attól tart, hogy ők lehetnek a következő célpont, mert Saimir Tahiri albán belügyminiszter magán email-címére fenyegető üzenetet kapott:

Most ti következtek! Elkezdődött a szent háború mindazok ellen, akik részt vesznek az Iszlám Állam elleni háborúban. Reszketni fogtok és térdre rogytok Allah előtt. Allah hatalmas.

Az albán terrorelhárítás nyomozást indított.

A Top Channel a beszámolóban kiemelte, hogy a levél a Vörös Brigádok (Brigadat e Kuqe) nevű kommunista szervezet címéről érkezett, amely szervezet nem köthető össze az Iszlám Állam ideológiájával.

Görögországban csúszhatott át az egyik terrorista

A görög hatóságok szombati tájékoztatása szerint októberben Lérosz szigetén regisztrálták annak a szíriai útlevélnek a tulajdonosát, amelyet a péntek éjjeli párizsi merényletsorozat egyik helyszínén találtak az elkövetők holttestének egyike mellett.

A polgári védelemért felelős minisztérium azt közölte, hogy az útlevelet október 3-án vették nyilvántartásba. Tulajdonosa menekültként érkezett Törökországból. A tárca tájékoztatása szerint arról nincsenek információik, hogy a dokumentum birtokosa merre folytatta útját Görögországból.

A francia hatóságok a párizsi Stade de France stadion közelében elkövetett robbantások négy öngyilkos merénylője közül az egyik holttestének közelében szíriai, egy másik maradványai mellett pedig egyiptomi útlevelet találtak.

Több százan emlékeztek a Francia Intézetnél

Trócsányi László igazságügyi miniszter részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és elmondta: Magyarország osztozik Franciaország gyászában. A fokozott rendőri biztosítás mellett tartott rendezvényen rövid beszédet mondott Éric Fournier, Franciaország budapesti nagykövete is, aki szintén megrendültségének adott hangot.

A Francia Intézet előtt többen mécseseket gyújtottak, illetve virágot helyeztek el. Köztük volt Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és felesége, Gulyás Gergely (Fidesz), a parlament alelnöke, valamint több ellenzéki politikus: mások mellett Demeter Márta MSZP-s országgyűlési képviselő és Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője – írja az MTI.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik