Nagyvilág

“Willkommen” magyarul – Kivándorló magyar újságíró mutatta be a plakátkampányt Németországnak

Fanny Facsar (Array)
Fanny Facsar (Array)

A német ZDF csatorna heute+ című műsorának újságírója, Fanny Facsar forgatott riportot a kormány bevándorlók elleni hangulatkeltéséről, saját életútját is bemutatva.

“Hangulatkeltés természetesen nem csak Magyarországon van, hanem például Nagy-Britanniában, Ausztriában  és Svájcban is” – helyezte kontextusba a magyar eseményeket Fanny Facsar, a 25 éve Németországban élő újságírónő a ZDF műsorában, amelyet online itt nézhet meg. Fanny Facsar családja 1990-ben költözött Aachenbe két gyerekükkel, ő maga német-magyar kettősállampolgár. Állítása szerint évente jár haza, amikor meglátta a bevándorlóellenes plakátokat, nem hitte, hogy valóban a kormány üzenetét látja.

 

Riportjában felteszi a kérdést: vajon szülei annak idején, 1990-ben elvették valaki elől a munkát? Ő most elveszi más munkáját? Ugyanezt a kérdést teszik fel a Külföldi vagyok, elveszem a munkájukat Facebook-csoport tagjai is. A protest akció keretében a csoport tagjai fotókkal üzennek a kormánynak, a külföldön élő – és a kormány logikája szerint mások munkáját megkaparintó magyarok – a kormánykommunikációhoz hasonló megjelenésű felületeken. “Ausztráliában élek, elveszem az ösztöndíjukat, elveszem a munkájukat is” – mutatja be a riport az egyik résztvevőt.

Facsar riportjában emlékeztet: a Fidesz 2010-es választási győzelme óta több magyar hagyta el az országot (3-500 ezer fő), mint 1956-ban (200 ezer fő). Bemutatja Orbán azon debreceni megnyilatkozását is, amelyben az állítja: Magyarországra nem menekültek érkeznek, hanem gazdasági bevándorlók. Fanny Facsar megjegyzi: Németországba szép számmal érkeznek olyan fiatalok, akiket nem az életveszély, hanem egy jobb perspektíva vonz az országba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik