Nagyvilág

Az oroszok bármikor átléphetik a határt

Oroszország csaknem megduplázta az ukrán határon felsorakozó csapatainak a számát írja nyugati megfigyelőkre hivatkozva a New York Times. Az ukrajnai katonai sikerekre válaszul bármikor átléphetik a határt.

Az elmúlt hetekben Oroszország 17 zászlóaljat vezényelt az ukrán határhoz, összesen körülbelül húszezer embert. Teljes készültségben orosz gyalogsági, páncélos, tüzérségi és légvédelmi egységek álltak fel alig néhány kilométerre a határon. Az ukrán hatóságok szerint a Kreml folyamatosan növeli az egységek számát: az eddigi 8 föld-levegő rakétaegységet 14-re bővítették, valamint kivezényeltek harminc tüzérségi üteget is.

Putyin elnöknek és kormányzatának a szándékai a határ menti haderők bővítésével továbbra is ismeretlen, úgy tűnik, így próbál meg nyomást gyakorolni az ukrán kormányzatra és az Egyesült Államokra, hogy belemenjenek egy olyan politikai alkuba, mely maximális autonómiát garantál a lázadó kelet-ukrán tartományoknak. Mindemellett politikai elemzők attól tartanak, hogy az orosz mozgósítás csak növeli annak a lehetőségét, hogy Putyin elnök direkt fog beavatkozni a konfliktusba, ha az ukrajnai oroszbarát szeparatistákat térdre kényszeríti az ukrán kormányzat.


Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Amerikai hírszerzők szerint az ukrán kormányzati csapatok előrenyomulása Donyecknél és minden lépés, amelyet az ukrán kormány a szeparatista területek visszafoglalásáért tesz, bármikor arra késztetheti Putyint, hogy orosz katonai egységeket küldjön át a határon egy „békefenntartó hadművelet” keretében.

„Ez egy nagyon valóságos opció” – nyilatkozta a New York Timesnak egy magas rangú tiszt az amerikai Védelmi Minisztériumban, hozzátéve, hogy:

„Ha Putyin erre a lépésre elhatározza magát, akkor azt minimális- vagy minden hivatalos tájékoztatás nélkül teheti meg. Egyszerűen nem tudjuk, mit gondol.”

Egy másik, szintén magas rangú amerikai tiszt egészen addig ment, hogy:

„Minél nagyobb sikereket érnek el az ukrán csapatok, annál nagyobb a nyomás Moszkván, hogy kiterjessze a hadműveletét.”

Az amerikai kormány aggodalmát csak fokozza, hogy az orosz határ menti bővítés egybe esik egy frissen bejelentett orosz légierő és légtérvédelmi gyakorlattal. Amikor idén Oroszország megszállta a Krím Félszigetet Oroszország egy ugyanilyen hadgyakorlatot tartott, hogy elfedje eredeti szándékait.

Az amerikai védelmi miniszter volt tanácsadója Philipp A. Karber szerint, amennyiben Putyin elnök beavatkozik a krízisbe, ezt „békefenntartó egységek” beküldésével fogja megtenni, válaszul a luhanszki szeparatista vezetés többszöri kérésére, hogy beavatkozzanak.

Egy zárt kongresszusi tárgyaláson Karber megerősítette, hogy olyan orosz katonai járműveket sorakoztattak fel a határon, melyek az orosz békefenntartó erők jelzését viselik.

Úgy tűnik, hogy az orosz „békefenntartó” beavatkozás lehetőségét a Fehér ház is nagyon komolyan veszi.

Anthony J. Blinken, Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának a helyettese a múlt héten, amikor a Fehér Ház újabb szankciókat jelentett be Oroszország ellen ezt nyilatkozta:

„Jelentős méretű orosz haderők felsorakoztatását láttuk az orosz határon, mely lehetővé tesz Oroszország számára egy úgynevezett humanitárius vagy békefenntartó beavatkozást Ukrajnában.”

Ha Oroszország beavatkozik, az újabb szankciókkal járhat az USA és a NATO-tagállamok részéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik