Nagyvilág

Putyin gyorsan visszavágna a szankciók miatt

Az orosz elnök felszólította kedden a kormányt, hogy dolgozzon ki válaszintézkedéseket a legújabb nyugati szankciókra.

Vlagyimir Putyin Voronyezsben, az ottani terület kormányzójával tartott találkozón kijelentette, hogy gondosan kidolgozott válaszintézkedésekre van szükség.

“Törekedni kell arra, hogy ezek az intézkedések ne okozzanak kárt az orosz termelőknek és fogyasztóknak” – tette hozzá az államfő.

Szankciókra szánt válaszról beszélt Dmitrij Medvegyev kormányfő is egy konkrét eset miatt: az Aeroflot orosz légitársaság egyik leányvállalata, a Dobroljot diszkont légitársaság kénytelen volt leállítani az összes krími járatát, mert a Boeing típusú repülőgépek bérlésére kötött szerződése ellehetetlenült a büntető intézkedések miatt. A kormányfő nem mondott részleteket, de a sajtóban már felmerült, hogy megtilthatják az európai légitársaságoknak a Szibéria fölött vezető útvonalak használatát Ázsiába.

Az Európai Unió múlt pénteken hatályba lépett szankciói korlátozzák Oroszország hozzáférését a nemzetközi tőkepiacokhoz, fegyverembargót vezetnek be, valamint megtiltják az úgynevezett kettős felhasználású, polgári és védelmi célokra is használható termékek katonai célú exportját, emellett pedig azt is meggátolják, hogy Oroszország olajkitermeléshez használt technológiákhoz juthasson hozzá az EU tagállamaiból.

A büntető intézkedéseket válaszul szánják Moszkva negatív szerepére az ukrajnai válságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik