Nagyvilág

Radioaktív szennyezést mértek a kanadai és kínai esővízben

Kanadában esővízben és a csendes-óceáni partvidéken algákban észleltek a megrongálódott japán atomerőműből származó, növekvő radioaktív szennyezést.

Kris Starosta, a Simon Fraser Egyetem kutatója hétfőn közzétett elemzésében a jód 131-es izotópjának növekvő mennyiségéről közölt adatokat, de mint hozzáfűzte, az a jelenlegi információk alapján nem fenyegeti az emberek egészségét. Ugyanakkor az Egyesült Államokban is növekvő szennyezettséget mértek, és több államban is arra figyelmeztették az embereket, hogy ne igyanak esővizet.

A kanadai tudós szerint a Vancouver körzetében vett esőminták szennyezettségének mértéke nem éri el a kockázati szintet, s utalt arra, hogy az 1986-os csernobili katasztrófa idején mértek adatoknak csak negyede az esővíz jelenlegi szennyezettségi szintje.

A 131-es jódizotóp mennyiségének enyhe növekedését észlelték a környezetben Dél-Koreában és Kínában a japáni fukusimai atomerőműben történt nukleáris balesetet követően – közölték kedden a szóban forgó országok hatóságai.

Dél-Koreában a fővárosban, Szöulban és hét más helyszínen mutatták ki a jódizotóp nyomait, de annak mennyisége csekély, és nem jelent veszélyt az egészségre vagy a környezetre. A hatóságok pénteken elkezdték vizsgálni, hogy vajon a térségi vizekben élő halakban is kimutathatók-e radioaktív elemek – jód, cézium és más -, de a sugárfertőzés semmilyen jelét nem észlelték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik