Nagyvilág

Japán: leállt a munka az egyes blokkban

A sugárzás magas szintje miatt leállították a munkát a fukusimai atomerőmű egyes reaktorblokkjában.

A megrongálódott atomerőműben megpróbálták folytatni a sugárszennyezett víz kiszivattyúzását az egyes, a kettes, a hármas és a négyes reaktorblokkból. A hármas turbinacsarnokának alsó részében másfél méter magasságban áll a rendkívül radioaktív vízréteg, míg az egyes, a kettes és a négyes blokk azonos helyiségét 40 centiméter, 1 méter és 80 centiméter víz borítja.

A kettes reaktor turbinacsarnokát borító vízből a cézium lassan bomló 137-es izotópját mutatták ki, a víz felszínén a sugárzás erőssége óránként 300 millisievert volt péntek este. Az, hogy cézium-137-es jutott a vízbe, arra utalhat, hogy a reaktorból nukleáris üzemanyag jutott ki. A japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség (NISA) azt tartja a legvalószínűbb magyarázatnak, hogy törés keletkezett a reaktorblokkot körülvevő, rozsdamentes acélból készült “dobozon” (konténment).

Edano Jukio kormányszóvivő úgy fogalmazott, hogy a fukusimai egyes számú atomerőműben “nem romlik a helyzet”, de jelenleg lehetetlen megmondani, hogy meddig tart az üzemzavar következményeinek felszámolása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik