Külföld

Sarkozy az írekkel tartaná együtt az uniót

admin
admin

2008. 07. 10. 11:48

Nicolas Sarkozy azt reméli, hogy októberben vagy decemberben állhat elő javaslattal a lisszaboni szerződést elutasító ír népszavazás nyomán előállt helyzet megoldására.

A francia köztársasági elnök – mint azt csütörtökön az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülésén elhangzott beszédében mondta – július 21-én Írországba utazik, hogy meghallgassa az ír véleményeket.

Miután az írek elutasították az Európai Unió megreformálására hivatott lisszaboni szerződést, az EU-nak valamilyen módon gondoskodnia kell azokról a jogi keretekről, amelyek biztosítják az unió működőképességét további tagállamok felvétele esetén is.

Nem ütné ki az íreket

„Mindenkivel össze kell fognunk. Az európai család 27 államból áll, senkit nem hagyhatunk magunk mögött” – fogalmazott Sarkozy, ezzel lényegében elutasítva azokat az elképzeléseket, amelyek szerint a szorosabb integrációt akaró tagországok gyorsabban haladhatnának előre, akár például az írek nélkül is.

A francia elnök szerint keskeny pallón kell előremenni: egyfelől az írekre nem szabad sürgető nyomást gyakorolni, ám a 2009. júniusi európai parlamenti választásokra tisztázni kellene az EU új intézményi kereteit. Mint mondta, vagy sikerül életbe léptetni a lisszaboni szerződést, vagy hatályban marad az unió most érvényes szervezeti és működési szabályzata, a nizzai szerződés – az írek kifogásait figyelembe vevő, új tartalmú szerződés kidolgozásának az esélyét tehát elvetette a francia államfő.

A bevándorláspolitikára helyezik a hangsúlyt

Sarkozy ismertette az EP-képviselők előtt a francia EU-elnökség prioritásait. Franciaország Szlovéniától vette át a soros EU-elnökséget július 1-jén. 2009 januárjától Csehország, júliustól Svédország következik. A magyar soros elnökség 2011 első félévében lesz.

A francia elnökség elsősorban a közös európai bevándorlási politika megteremtésére, az éghajlatváltozásra adandó európai válaszok kidolgozására, az uniós védelempolitika megerősítésére, valamint a közös mezőgazdasági politika megújítására akar összpontosítani. Mindezek mellett nem kívánt kiemelt feladatként jelentkezik az ír népszavazási kudarc miatt kialakult helyzet kezelése, a lisszaboni szerződés értékeinek lehetőség szerinti megmentése. A rohamosan emelkedő energiaárak problémájával szintén foglalkoznia kell a francia elnökségnek.

Sarkozy a beszédben kitért arra, hogy nem akarja kétségbe vonni az Európai Központi Bank önállóságát, de jogot formál a bank döntéseinek bírálatára, ha azt indokoltnak tartja. A francia elnök a minap élesen bírálta, hogy a központi bank – inflációs veszélytől tartva – kamatlábat emelt. A francia elnök szerint fontosabb tényező, hogy a kamatemelés rontja az európai versenyképességet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.