Külföld

Bíróságon a Diana-ügy

admin
admin

2007. 01. 08. 14:03

A rendőrségi vizsgálat után, előzetes meghallgatásokkal megkezdődött hétfőn a londoni felsőbíróságon a bírósági eljárás a Diana walesi hercegnő halálát okozó párizsi szerencsétlenség ügyében.

Az angol–walesi törvények alapján „váratlan, illetve erőszakos halálesetek körülményeinek felderítésére” a rendőrségi vizsgálat után minden esetben úgynevezett inquestet kell tartani, mely valójában egy bírósági eljárás formájában történő halottkémi vizsgálat.

A hétfőn indult londoni eljárást háromévi rendőrségi vizsgálat előzte meg, Lord John Stevensnek, a Scotland Yard – a londoni rendőrség – volt főparancsnokának vezetésével. A 871 oldalas vizsgálati jelentés leszögezte: az 1997. augusztus 31-én történt párizsi autószerencsétlenség, amelyben Diana és barátja, Dodi Fayed és az őket szállító sofőr meghalt, tragikus baleset volt, vagyis nem olyan konspiráció következménye, amely a hercegnő, vagy a kocsiban vele utazók meggyilkolására irányult volna.

Lord Stevens ezzel cáfolta azokat az összeesküvési elméleteket, amelyek szerint Diana és Dodi Fayed a brit titkosszolgálat merényletének áldozata lett, és megerősítette a francia vizsgálat eredményét, amely már három évvel korábban szintén balesetnek nyilvánította a történteket. Az összeesküvési elméletek fő szószólója Mohamed al-Fayed, Dodi al-Fayed apja, a londoni Harrods luxusáruház és a párizsi Ritz szálló brit–egyiptomi tulajdonosa.

A Stevens-jelentés azonban egyértelműen kimondta, hogy Diana nem volt terhes a baleset idején, és arra sincsenek bizonyítékok, hogy házasságot tervezett volna Dodi Fayeddel. Mohamed Fayed már közzététele előtt megkérdőjelezte a Stevens-jelentést, mondván: annak következtetései „teljeséggel hamisak … (Lord Stevens) azt mondja, amit a brit hírszerzés hallani akar tőle”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.