Nagyvilág

A New York-i metró volt az al-Kaida célpontja

Mérgező gázzal akart terrortámadást elkövetni az al-Kaida terrorszervezet a New York-i földalatti hálózatban néhány héttel az Irak ellen 2003 tavaszán megindított invázió előtt egy könyv szerint, amelyről a Time hírmagazin közöl rövid ismertetőt hétfőn megjelenő legújabb számában.

Ros Suskind könyve, az “Az egy százalék doktrína” (The One Percent Doctrine) szerint a terroristák ahhoz hasonló mérges gázt – hidrogéncianidot – akartak bevetni, mint amilyet a náci haláltáborokban alkalmaztak. A terrortámadást azonban tervezett végrehajtása előtt 45 nappal Ajman az-Zavahiri, az al-Kaida vezérének, Oszama bin Ladennek a helyettese lefújta.
A vegyi anyaggal egyszerre több földalatti szerelvényt árasztottak volna el a The Wall Street Journal korábbi, Pulitzer-díjas riportere szerint.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) először egy 2003 februárjában Bahreinben elfogott terrorista laptopjának az átvizsgálása során szerzett értesüléseket ilyen értelmű tervekről. A technológiai leírás alapján elkészítette a ciánhidrogént fejlesztő és kibocsátó szerkezet prototípusát, amelyet 2003 márciusában megmutattak George Bush amerikai elnöknek és Dick Cheney alelnöknek.

Az al-Kaida szempontjából valóságos technológiai áttörés a leírásban arabul egyszerűen mubtakkarnak nevezett, könnyen elrejthető vagy álcázható szerkezet, amellyel a terroristák valóban nagyszabású vegyifegyver-támadást hajthattak volna végre. A mérgező gáz legalább annyi áldozatot követelt volna, mint a 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadás.

Az amerikai hírszerző szervek végül az al-Kaida egyik egyesült államokbeli sejtjének a tagjától, egy bizonyos Alitól azt az értesülést kapták, hogy Ajman az-Zavahiri, Oszama bin-Laden helyettese már lefújta a támadást. Egyelőre nem ismert, vajon Zavahiri miért döntött így. Az informátort később szaúdi biztonsági erők megölték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik