Nagyvilág

Etetés miatt perel egy guantanamói fogoly

Hashajtót tömtek beléjük, majd erőszakkal táplálták a guantanamói fogolytáborban éhségsztrájkoló rabokat. A per nyomán kiderülhet, meddig tart a terrorizmus elleni harc.

A 2002 óta a guantanamói fogolytáborban raboskodó, jemeni születésű Mohammed Bawazir azzal fordult egy amerikai bírósághoz, hogy 2005 decemberében erőszakkal vetettek véget éhségsztrájkjának a terrorizmussal gyanúsított személyek őrzésére és vallatására Kubában létrehozott amerikai bázison.
Amint arról más rabok is beszámoltak, a tavalyi év végén 84 fogoly döntött az éhségsztrájk mellett, közülük négy tartott ki a legtovább.

Első lépésként 10 napra elkülönítettek bennünket – idézte fel a történteket a négyek egyike, Fawzi al-Odah, aki a szigorú szabályok miatt közvetlenül nem, csupán ügyvédjén keresztül nyilatkozhatott a BBC-nek. Ezt követően felolvasták a parancsot, mely szerint, ha nem eszünk, akkor székhez kötve erőszakkal fognak gondoskodni a táplálkozásunkról – folytatódik a különös beszámoló. Így is lett, ám előtte még hashajtót adtak a renitens raboknak, majd innentől kezdve napjában háromszor egy székhez kötötték, és csöveken keresztül erőszakkal táplálták őket.

Kétes végeredmény

A bírósági eljárásra sokan mint a puding próbájára tekintenek, most kiderülhet ugyanis, hogy a gyakorlatban milyen változással jár a terrorizmus elleni törvény 2005. decemberi módosítása, mely kimondottan tiltja a terrorizmussal vádolt gyanúsítottak kínzását is.

A pernek azonban nem csupán a kimenetele kétséges, hiszen az sem egyértelmű, hogy tárgyalhatja-e az amerikai bíróság a guantanamói fogolytáborban elkövetett esetleges kínzások ügyét. Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága mindenesetre azt hangsúlyozza, hogy az erőszakos etetés kínzásnak minősül, míg ennek pontosan az ellenkezőjét ismételgeti Bush amerikai elnök adminisztrációja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik