Közélet koronavírus

Lesz, akinek havi 247 forinttal, másnak 6180 forinttal pótolják ki a nyugdíját

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, az idei évi költségvetést módosító javaslat alapján a várhatónál alacsonyabbra belőtt infláció miatt a nyugdíjasok idén is kiegészítésre szorulnak, így a kormány – szokásostól eltérően – év közben igazítja ki a nyugdíjakat. Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára a Magyar Nemzetben megerősítette: évközi kiegészítő emelés jöhet a járvány miatt, az érintettek az első hónapokra járó 0,6 százalékos kiegészítő emelést nyár elején kaphatják meg. Az államtitkár szerint egy átlagnyugdíj esetén ez évi 10 ezer forintot jelent.

Az Mfor.hu emlékeztet: Tállai a járványra hivatkozva indokolta a rendkívüli évközi kiegészítő emelést, de ez a lépés valószínűleg egyáltalán nem független a jövő évi választások közelségétől sem. Nem idén alakult ki ugyanis az a helyzet először, hogy már az év első hónapjaiban bőven meghaladta az infláció a kormány által vártat, és már ekkor tudható volt, hogy az év egészében fennáll majd ez a helyzet.

Magyar Államkincstár adatai szerint az előző évben 142 114 forint volt az átlagos nyugdíj összege.

Kapcsolódó

Ezt januártól 3 százalékkal emelték, amit nyár elején további 0,6 százalékkal növelnek tovább. A lap számításai szerint ebben az esetben havi 147 255 forint lesz az átlagos ellátás összege, ami a jelenlegihez képest

csupán 878 forinttal magasabb összeg.

Éves viszonylatban ez kiadja a Tállai András által említett 10 ezer forintot. Egészen pontosan 10 536 forint. A lap emlékeztet: bár ez a plusz is elenyésző, a nyugdíjasok nagy része még ennyinek sem örülhet. Az államkincstári adatok szerint tavaly több mint 1,2 millió idős embernek – vagyis a saját jogú öregségi nyugdíjasok több mint a felének – 142 ezer forintnál kevesebbet folyósítottak.

A 100 ezer forintos ellátás esetén az idei év eleji emeléssel 3000 forinttal többet kapnak kézhez havonta az érintettek, akiknek az évközi kiegészítő emelés csupán 618 forintot jelent majd havonta. A legkisebb nyugdíjak még a 40 ezer forintot sem érik el, ilyen alacsony ellátásban tavaly 27 618-an részesültek. Korábbi adatközlésekből tudható, hogy több tucat olyan időskorú van, aki egymillió forintnál magasabb nyugdíjat kap havonta. Náluk a nyugdíjkorrekció 6180 forintot jelent majd havonta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik