Közélet

Háromezer budapesti kukát szerelnek le a kormányzati elvonások miatt

Mónus Márton/MTI
Mónus Márton/MTI

A fővárost érintő kormányzati elvonások miatt idén csaknem 2 milliárd forinttal csökken a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. költségvetése. A cég a budapesti kukák egy részének, a 11 ezer szeméttároló nagyjából negyedének a leszerelésével spórolna, mivel nincs elég pénz a rendszeres ürítésükre – írta meg a Józsefváros.hu.

A meglévő 11 ezerből 3 ezer köztéri, zöld színű szemetest szerelne le az FKF Zrt., ezzel terveik szerint 120 millió forintot spórolnának meg. A lépés minden kerületet érint, de különbözőképpen. Józsefvárosban például 518 köztéri szemetes található, ebből 214-et terveznek elvinni január végéig, ami majdnem a kukák fele. A kukavisszavonás a közösségi közlekedés megállóit kevésbé, a gyalogos forgalom útvonalait jobban érinti.

Az FKF szeretné bevezetni azt, a nagyvárosokban elterjedt gyakorlatot is, hogy a hulladékszállítás és -kezelési költséget a hulladékot termelő, azaz a szennyező cég fizesse. Így az FKF együttműködést kezdeményez sok gyorsétteremmel, élelmiszerüzlettel, vendéglátóhellyel, és próbálják elérni, hogy azok saját kukákat helyezzenek ki, és a szemetet saját költségükre szállíttassák el.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenése után az FKF Zrt. levélben küldött kiegészítő információkat szemlénkhez. Eszerint kiemelt szempont, hogy az alacsonyabb üzemeltetési költségek mellett is biztosítható legyen a közterületek tisztasága. A visszavonásra szánt edények kiválasztásánál egyebek mellet figyelembe vették,  hogy  a „környezettudatos, urbanizációs trendek eredményeképpen általánosságban is kevesebb hulladék keletkezik a közterületeken elhelyezett kukákban. Számos esetben kihasználatlanná válnak a kosarak, például a közösségi közlekedésben bekövetkező változások hatására. A pandémiás helyzetből adódó változások, mint például a kijárási korlátozás vagy a Budapestre érkező turisták elmaradása, a közterületi hulladék csökkenését eredményezte, így az edények több helyszínen váltak kihasználatlanná. Ahol a lakossági szokások változása, az esetlegesen megnövekedett gyalogos forgalom és a közterületen keletkező hulladék mennyisége okán a kihasználtság indokolttá teszi, oda a jövőben is helyeznek ki akár új tartályokat, vagy helyeznek át kevésbé kihasznált helyszínekről. Mint írják: a Fővárosi Önkormányzat kénytelen volt csökkentett műszaki tartalmat megrendelni az FKF-től, és ezt az FKF igyekszik hatékonyabban összehangolni a köztisztasági szakmai trendekkel és az idén tapasztalható közterület-fenntartási elvárásokkal.

Kapcsolódó
Teljesen kiszolgáltatottá teszi az ellenzéki városokat Orbán Viktor bejelentése
Számításunk szerint a városok a bevételük több mint nyolcadát bukják el, míg a fővárosi önkormányzat közel az ötödét, 18 százalékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik