Gazdaság koronavírus

Adókönnyítésekről döntött a kormány

Eddig csak kormányzati bejelentésekből körvonalazódtak a gazdaságvédelmi akcióterv adózási könnyítései, a kedden este megjelent rendeletbe ennél kicsit több is került.

Kitoltak számos adózási határidőt

Könnyített a kormány az adófizetési kötelezettségek teljesítésénél, 2020. szeptember 30-ig kitolva az adóbevallási és adófizetési/adóelőleg-bevallási kötelezettséget a következő adónemeknél:

  • társasági adó,
  • kisvállalati adó (kiva),
  • energiaellátók jövedelemadója,
  • iparűzési adó,
  • innovációs járulék.

Ezen közterheknél az előleg megállapításnál mérséklést is lehet kérni szeptember 30. előtt, ha már látja az adózó, hogy a 2020. évi adója, járuléka (az árbevétel-csökkenés miatt) nem fogja elérni az utolsó előlegbevallás alapján számított közterhet.

Azon társaságok, amelyeknek április 22. és szeptember 30. között kellene leadniuk az éves beszámolójukat, szintén szeptember 30-ig kapnak haladékot.

Csökken a SZÉP-kártya adóterhe, nőhet a juttatás összege

Ahogy már beharangozták, a Széchenyi pihenőkártyánál felemelték a béren kívüli juttatásnak megfelelő kedvezményes adózású keretösszeget:

  • költségvetési szerveknél 2020-ra évi 200 ezer forintról 400 ezer forintra,
  • más munkáltatóknál évi 450 ezer forintról 800 ezer forintra.

Ezzel párhuzamosan az egyes alszámlákra is az eddiginél többet tölthetnek fel a munkáltatók béren kívüli juttatásként:

  • szálláshelyre az eddigi évi 225 ezer forint helyett legfeljebb évi 400 ezer forintot,
  • vendéglátásra évi 150 ezer forint helyett maximum évi 265 ezer forintot,
  • szabadidőre évi 75 ezer forint helyett legfeljebb évi 135 ezer forintot.

Ezen kívül döntöttek arról is, hogy bő két hónapig a SZÉP-kártyás béren kívüli juttatásokat nem terheli a 17,5 százalékos szociális hozzájárulási adó, azaz csak a 15 százalékos szja-t kell utánuk megfizetni. Az adókönnyítés a 2020. április 22. és június 30. között adott juttatásokra él csak.

Felfüggesztették az idegenforgalmi-adó megfizetését

Az előzetes bejelentés szerint felfüggesztették az idegenforgalmiadó-fizetési kötelezettséget is – április 26-tól, 2020 december 31-ig. Ebben az időszakban nem kell beszedni a szállást bérlő vendégektől az adót és nem is kell megfizetni. Viszont a be nem szedett adóról bevallást kell készíteniük a szállásadóknak, ami alapján az önkormányzatok vissza nem térítendő költségvetési támogatást igényelhetnek, negyedévente.

Cserébe a veszélyhelyzet végéig, de legkésőbb 2020. december 31-ig a települések nem kaphatnak üdülőhelyi támogatást. A 2020-as év elejétől április 26-ig pedig a támogatás időarányosan jár.

Pótlékmentes részletfizetést, adóelengedést lehet kérni a NAV-tól

Április 22-től a megbízható adózói státust nem lehet megszüntetni a veszélyhelyzet + 30 napig, többek között akkor sem, ha az adózó megsértette az adókötelezettséget, adókülönbözetet állapítottak meg nála vagy végrehajtás merült fel. A kockázatos adózói besorolásnál, illetve a nagy összegű adótartozásúak listájának közlésekor pedig a NAV nem fogja figyelembe venni a veszélyhelyzet + 30 nap alatt megállapított adókülönbözetet.

Az addigi adófizetési könnyítéseken túl

legfeljebb 5 millió forintos adóra egy alkalommal maximum 6 havi pótlékmentes fizetési halasztást, vagy legfeljebb 12 havi pótlékmentes részletfizetést lehet kérni a NAV-tól a veszélyhelyzet + 30 napig, ha a fizetési nehézség a veszélyhelyzet miatt állt fenn.

Újdonság, hogy nem természetes személyek is kaphatnak adómérséklést a veszélyhelyzet + 30 napig, ha kérik – legfeljebb 1 alkalommal, egy adónemre, kizárólag akkor, ha ellehetetlenült a veszélyhelyzet miatt a vállalkozó tevékenysége. A mérséklés maximum 20 százalékos lehet, de nem több mint 5 millió forint.

Könnyebbség a fuvarozóknak, automatásoknak, pénztárgépeseknek

Jelentős könnyebbség lehet a fuvarozóknak, hogy mentesítik őket az EKÁER-rendelet szerinti kockázati biztosíték megfizetése alól, és a korábban már befizetett biztosítékokat is haladéktalanul, hivatalból visszautalja a NAV a vállalkozóknak. Továbbá az útszakasz-mentesítési engedélyek mindenképpen érvényesek maradnak a veszélyhelyzet végéig.

El kell tekinteni a pénztárgépeknél és az automaták AFE-egységeinél az éves kötelező felülvizsgálati kötelezettségtől is, ha az a veszélyhelyzet ideje alatt lenne esedékes – utána 120 napig kell ezeket megejteni majd.

Fizetetlen szabadság alatt nem a dolgozónak kell fizetnie a járulékot

Rendelkeztek arról is, hogy a veszélyhelyzet alatt fizetetlen szabadságon lévő dolgozónak nem kell megfizetnie a egészségügyi szolgáltatási járulék napi 257 forintját (havi 7710 forint) maga után, hogy legyen egészségbiztosítása. Hanem a munkáltatójára hárul a járulékfizetési kötelezettség. Kérelemre a munkáltató haladékot is kaphat a járulékfizetésre, a veszélyhelyzet + 60. napig.

Júliustól csökken a szocho

Ahogy korábban ígérték, júliustól 2 százalékkal csökken a szociális hozzájárulási adó, azaz 17,5 százalékkal helyett 15,5 százalékra mérséklődik.

Ezzel párhuzamosan 15,5 százalék lesz a kifizetői ekho is, a kisvállalati adó (kiva) 12 százalékról 11 százalékra mérséklődik. A főállású katásoknál emelkedik a tb-alap, havi 50 ezer forint tételes adó megfizetése mellett havi 102 ezer forintra, havi 75 ezer forint kataadó mellett pedig 170 ezer forintra.

Továbbá ha a magánszemélynek szociális hozzájárulási adót kell fizetnie a jövedelme után, akkor júliustól már nem a jövedelem 85, hanem 87 százaléka után kell megfizetni a szochót.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik