Gazdaság

Orbánon ragadhat, hogy miatta eszi a rozsda a Lánchidat

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
A főváros eredményt hirdetett, szerződést is köthetnek, de ez még kevés a hídfelújításhoz.

Bőven a március végi határidő előtt hirdetett győztest a Budapesti Közlekedési Központ a Karácsony-korszak eddigi legnagyobb fővárosi beruházására, a Lánchíd felújítására kiírt közbeszerzési eljárásban. Meglepetést nem okozott, hogy a két konkrét ajánlatot beadó cég közül az osztrák Strabagot megelőzte az A-Híd Zrt., hiszen mint jó előre megírtuk, az utóbbi adott meg alacsonyabb vállalási árat: nettó 18,7 milliárd forintért ajánlkozott, ami az áfával, a tartalékkerettel és egyéb költségekkel súlyosbítva bruttó 26,75 milliárd forintra nő.

A döntés gyorsasága kevésbé kézenfekvő, tekintve, hogy a projekt teljes fedezete továbbra sem áll rendelkezésre, mivel a kormánnyal máig sem született írásos megállapodás a korábban beígért 6 milliárd forintos támogatásról. E nélkül pedig nincs meg a teljes forrás a felújításra, tehát hiába hirdettek győztest, még nem kezdődhet el a munka. A BKK közleményében is az áll, hogy „a munkálatok indulása a kormány tavaly februárban tett ígéretének betartásától függ, és az önkormányzat – a híd felújítása iránti elkötelezettségét demonstrálandó – biztosítja a felújításhoz szükséges teljes fedezetet, ha a támogatási szerződés aláírása elhúzódna.

Ha a BKK döntése alapján a felújítás még nem indulhat is el, a politikai játszmában ez hatásos húzásnak tűnik. Karácsony Gergely főpolgármestert eddig azzal vádolta a kormányzat, hogy késlekedik, szerencsétlenkedik a Lánchíd körüli közbeszerzés ügyében. Most azonban ezt nem olvashatják a fejére, hiszen sebesen eredményt hirdettek, és ezzel a kormány került lépéskényszerbe. Ha a kabinet ezek után sem köti meg a támogatási szerződést, akkor könnyen Orbán Viktoron ragadhat, hogy miatta eszi a rozsda a Lánchidat, márpedig a választás előtti évben aligha jön jól egy esetleges hídlezárás miatti közlekedési káosz a főváros kellős közepén – gondolta tovább a fővárosi közleményt egyik forrásunk.

Árháború

Az előző főpolgármester, Tarlós István idejében kiírt közbeszerzésre a legkedvezőbb ajánlat 35,29 milliárd forint volt, de mivel a főváros ekkora kerettel nem rendelkezett, a Tarlóst váltó Karácsony lefújta azt, a BKK pedig új eljárást írt ki múlt szeptemberben, de már csökkentett tartalommal. Kivették a Várhegy-alagút felújítási munkálatait, ami az előző körben több mint 13 milliárdos tételt jelentett az ajánlatokban. Négy cég indult neki Karácsonyék pályázatának, de közülük a kormányhoz közelebb állóként elkönyvelt Közgép és a Dömper Kft. vezette formáció végül nem adott be ajánlatot, csak a Strabag Általános Építő Kft. és az Apáthy Endre érdekeltségébe tartozó A-Híd Építő Zrt. Némi polémia bontakozott ki a körül, hogy olcsóbb lett-e egyáltalán a projekt: míg a főváros azt emelte ki, hogy az A-Híd által ajánlott 26,75 milliárd kevesebb az előző próbálkozás 35,29 milliárdjához képest, a kormányoldal azt domborította ki, hogy Tarlós 2019 szeptemberében kiírt pályázatára az Alagút nélküli ár 21 milliárd forint lett volna, ami jóval kevesebb a mostaninál.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A főváros anyagi lehetőségei erősen korlátozottak – az iparűzési adó egy részének lefelezése pedig még jobban beszorította a mozgásteret –: a pályázat indításakor azt közölték, hogy nettó 13,228 milliárd forint áll rendelkezésre, 6 milliárd forint támogatást pedig a kormány ígért oda a munkálatokhoz. Miután az utóbbi egyelőre csak ígéret, ezért a BKK egy speciális eljárást, úgynevezett feltételes közbeszerzést írt ki a felújításra. Ezt a formulát olyankor alkalmazzák, amikor

az eljárás megindításakor nem áll rendelkezésre az ajánlatkérőnek a feladat elvégzéséhez szükséges teljes összeg.

A Közbeszerzési Hatósághoz fordultunk azzal a kérdésünkkel, hogy általánosságban mi a teendő feltételes közbeszerzés esetében, ha az eredményhirdetés időpontjára kiderül, a fedezetként betervezett forrás, támogatás nem áll rendelkezésre. Ez nem ritka eset, a közbeszerzési törvény megengedi a feltételes közbeszerzés megindítását akkor is, ha az ajánlatkérő még be sem nyújtotta a támogatási igényét, esetleg még a felhívás sem jelent meg a támogatási lehetőségre. Ha végül a tervezettnél kisebb összeget nyer el, vagy nem jut hozzá a támogatáshoz, akkor az ajánlatkérő előtt három lehetőség áll, olvasható ki Sipos Attila elnöki kabinetvezető lapunknak adott válaszából.

A kiíró

  • a közbeszerzési eljárást eredménytelenné nyilváníthatja,
  • megkötheti a szerződést, ha a fedezet nem áll rendelkezésre, de meg kell teremtenie egyéb forrásból a fedezetet,
  • valamint eredményessé nyilváníthatja az eljárást, megkötheti a nyertes ajánlattevővel a szerződést, de annak hatályba lépését felfüggeszti addig, ameddig a fedezet rendelkezésre nem áll.

Karácsonyék a harmadik verziót választották. Ebben az esetben a felhívásban meg kell jelölni azt a feltételt, amelytől a közbeszerzés eredményességét függővé tették, és ezt a szerződés hatálybalépését felfüggesztő feltételként is célszerű kikötni, hogy ha a fedezetet végül nem sikerül előteremteni, akkor anyagi teher nélkül elállhassanak az ügylettől. A BKK ezeket az előkészületeket mind meg is tette. Az ajánlati felhívásban jelezte, hogy

a tárgyi közbeszerzési eljárás fedezetének biztosítása érdekében az ajánlatkérő tulajdonosa támogatási szerződést fog kötni Magyarország kormányával. A támogatási szerződés megkötésének elmaradását, illetve az igényeltnél kisebb összegű támogatás megítélését az ajánlatkérő (…) olyan ellenőrzési körén kívül eső, bizonytalan jövőbeli eseménynek tekinti, amelyre a szerződés megkötésére vagy teljesítésére képtelenné válása okaként hivatkozhat, azaz fenti esetekben az ajánlatkérő a közbeszerzési eljárást (…) eredménytelenné nyilváníthatja.

Magyarul: a BKK a Lánchíd felújítására ajánlkozókkal előre közölte, ha a főváros és a kormány nem köt szerződést a beígért támogatásról, vagy annak összege kevesebb lenne 6 milliárd forintnál, akkor nem lép hatályba a kivitelezésre kötött szerződés, így nem kezdődhet el a Lánchíd felújítása.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Vitézy Dávidtól, a Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. vezérigazgatójától azt tudakoltuk, hogy a Lánchíd felújítására beígért 6 milliárdos állami támogatásról

  • várhatóan mikor kötik meg az írásos szerződést,
  • van-e akadálya a szerződéskötésnek, van-e esetleg olyan feltétel, amelyet a fővárosi önkormányzat nem teljesített eddig,
  • és elképzelhető-e, hogy azért hiúsul meg a Lánchíd felújításának tavaszi megkezdése, mert a kormány nem hajlandó szerződést aláírni a korábban megígért 6 milliárd forint támogatásról?

Kérdéseinket több mint egy hete juttattuk el Vitézyhez, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik