Közélet
Budapest, 2017. április 9.
Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója beszédet mond a holokauszt emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, a Terror Háza Múzeumnál 2017. április 9-én. Az eseményen Bernovits Vilma vértanú hitoktatóra emlékeztek, akit a nyilasok 1944. december 27-én a jeges Dunába lõttek Budapesten.
MTI Fotó: Marjai János

Schmidt Máriáék inkább fehérre meszelték a falat, mint hogy ráírják Pruck Pál nevét

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 07. 03. 14:47

Pedig még szeptemberig kint maradhatott volna a pesti srácot ábrázoló zuglói falfestmény.
Korábban a témában:

Másfél évig pereskedett Pruck Pál lánya a Schmidt Mária vezette közalapítvánnyal amiatt, hogy az 1956-os emlékév kapcsán megjelent, egy puskát hordó gyereket ábrázoló plakátfotón nem az apja nevét tüntették fel, hanem Dózsa László színészét, aki 1956-os szerepvállalásáról a következőket állította:

  • miközben Csepelt repülőgépek bombázták (amúgy 1956-ban nem bombázták repülőgépek az országot),
  • őt elfogták, falhoz állították, légvédelmi ágyúval széttrancsírozták, átlőtték a nyakát, tojásgránátot dobtak rá, de túlélte,
  • a kórházból viszont elvitte az ÁVH, és úgy fejbe rugdosták, hogy csontszilánkok mentek az agyába,
  • tömegsírba tették, forró mésszel leöntötték, de egy sírásó meglátta, hogy mozog az ujja, majd Kárpáti professzor tízórás műtéttel megmentette,
  • és ezután is megmaradt a sapkája, ami azon a fotón is szerepel, ami rákerült a plakátokra.

Hogy még jobban elhelyezzük ezt az egészet, érdemes azt is felidézni, amikor Dózsa a legendás Budapest Televízióban a meztelenül műsort vezető Anettkának beszélt arról, hogy egyszerre hét nő esküdött össze egy házibulin annak érdekében, hogy magáévá tegye őket, vagy azt, amikor azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy a 80 huszár című filmben játszott főszerepéért Cannes-ban elnyerte a kritikusok nagydíját, pedig a filmet el se vitték Cannes-ba.

Pruck Pál lánya azt szerette volna, ha a közalapítvány bocsánatot kér tőle, és leveszi Dózsa László nevét az apját ábrázoló plakátokról. Schmidt viszont nem ismerte el a tévedést, inkább azzal érvelt, hogy Pruck köztörvényes bűnöző volt, akit a Kádár-rendszer propagandistái a forradalom lejáratására használtak fel.

Végül májusban a bíróság tett pontot az ügy végére, eldöntve, hogy

a plakátfotón Pruck szerepel, a közalapítvány pedig kegyeleti jogot sértett.

Schmidt Máriáékat arra kötelezték, hogy 15 napon belül magánlevélben fejezzék ki sajnálkozásukat Pruck lányának, és minden, még elérhető kiadványon cseréljék le Dózsa nevét.

Ide értendő a zuglói, Nagy Lajos király úti, egész házfalat beborító falfestmény is, amin a gyerek Pruck látható, a „Dózsa László (1942-)” felirattal. Ám

ahelyett, hogy az ítéletnek megfelelően átírták volna a nevet, inkább az egész falat fogták, és lefestették fehérre

írta meg kedden a 444.

A portál megkereste a zuglói önkormányzatot, lévén önkormányzati épületről van szó, és ők már februárban felszólították a falfestményért felelős FrankDigitál Médiaügynökséget, hogy távolítsák el Dózsa nevét. Most azt közölték, hogy a médiaügynökséggel szeptember 13-ig van érvényes szerződésük, és nem ők kérték a céget, hogy távolítsa el az egész festményt. (Fotó: MTI / Marjai János)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.