Közélet
Budapest, 2017. április 9.
Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója beszédet mond a holokauszt emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, a Terror Háza Múzeumnál 2017. április 9-én. Az eseményen Bernovits Vilma vértanú hitoktatóra emlékeztek, akit a nyilasok 1944. december 27-én a jeges Dunába lõttek Budapesten.
MTI Fotó: Marjai János

Schmidt Máriáék inkább fehérre meszelték a falat, mint hogy ráírják Pruck Pál nevét

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 07. 03. 14:47

Pedig még szeptemberig kint maradhatott volna a pesti srácot ábrázoló zuglói falfestmény.
Korábban a témában:

Másfél évig pereskedett Pruck Pál lánya a Schmidt Mária vezette közalapítvánnyal amiatt, hogy az 1956-os emlékév kapcsán megjelent, egy puskát hordó gyereket ábrázoló plakátfotón nem az apja nevét tüntették fel, hanem Dózsa László színészét, aki 1956-os szerepvállalásáról a következőket állította:

  • miközben Csepelt repülőgépek bombázták (amúgy 1956-ban nem bombázták repülőgépek az országot),
  • őt elfogták, falhoz állították, légvédelmi ágyúval széttrancsírozták, átlőtték a nyakát, tojásgránátot dobtak rá, de túlélte,
  • a kórházból viszont elvitte az ÁVH, és úgy fejbe rugdosták, hogy csontszilánkok mentek az agyába,
  • tömegsírba tették, forró mésszel leöntötték, de egy sírásó meglátta, hogy mozog az ujja, majd Kárpáti professzor tízórás műtéttel megmentette,
  • és ezután is megmaradt a sapkája, ami azon a fotón is szerepel, ami rákerült a plakátokra.

Hogy még jobban elhelyezzük ezt az egészet, érdemes azt is felidézni, amikor Dózsa a legendás Budapest Televízióban a meztelenül műsort vezető Anettkának beszélt arról, hogy egyszerre hét nő esküdött össze egy házibulin annak érdekében, hogy magáévá tegye őket, vagy azt, amikor azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy a 80 huszár című filmben játszott főszerepéért Cannes-ban elnyerte a kritikusok nagydíját, pedig a filmet el se vitték Cannes-ba.

Pruck Pál lánya azt szerette volna, ha a közalapítvány bocsánatot kér tőle, és leveszi Dózsa László nevét az apját ábrázoló plakátokról. Schmidt viszont nem ismerte el a tévedést, inkább azzal érvelt, hogy Pruck köztörvényes bűnöző volt, akit a Kádár-rendszer propagandistái a forradalom lejáratására használtak fel.

Végül májusban a bíróság tett pontot az ügy végére, eldöntve, hogy

a plakátfotón Pruck szerepel, a közalapítvány pedig kegyeleti jogot sértett.

Schmidt Máriáékat arra kötelezték, hogy 15 napon belül magánlevélben fejezzék ki sajnálkozásukat Pruck lányának, és minden, még elérhető kiadványon cseréljék le Dózsa nevét.

Ide értendő a zuglói, Nagy Lajos király úti, egész házfalat beborító falfestmény is, amin a gyerek Pruck látható, a „Dózsa László (1942-)” felirattal. Ám

ahelyett, hogy az ítéletnek megfelelően átírták volna a nevet, inkább az egész falat fogták, és lefestették fehérre

írta meg kedden a 444.

A portál megkereste a zuglói önkormányzatot, lévén önkormányzati épületről van szó, és ők már februárban felszólították a falfestményért felelős FrankDigitál Médiaügynökséget, hogy távolítsák el Dózsa nevét. Most azt közölték, hogy a médiaügynökséggel szeptember 13-ig van érvényes szerződésük, és nem ők kérték a céget, hogy távolítsa el az egész festményt. (Fotó: MTI / Marjai János)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Kijini Primary School students learn to float, swim and perform rescues on Tuesday, October 25, 2016 in the Indian Ocean off of Mnyuni, Zanzibar.
—
Daily life in the Zanzibar Archipelago centers around the sea, yet the majority of girls who inhabit the islands never acquire even the most fundamental swimming skills. Conservative Islamic culture and the absence of modest swimwear have compelled community leaders to discourage girls from swimming. Until now.

For the past few years, the Panje Project has made it possible for local women and girls to get into the water, not only teaching them swimming skills but aquatic safety and drowning prevention techniques. The group has empowered its students to teach others, creating a sustainable cycle. Students are also provided full-length swimsuits, so that they can enter the water without compromising their cultural and religious beliefs.

While the wearing of full-length swimsuits may be seen as subjugation, donning one in order to learn a vital life skill, which has long been and would otherwise be forbidden, is an important first step toward emancipation. Education — whether it be in or out of the water — serves as a springboard providing women and girls the empowerment and tools with which to claim their rights and challenge existing barriers.

The rate of drowning on the African continent is the highest in the world. Still, many community leaders have yet to warm up to the idea of women and girls learning to swim. The swimming lessons challenge a patriarchal system that discourages women from pursuing things other than domestic tasks. It is this tension of the freedom one feels in and under water juxtaposed with the limitations imposed upon Zanzibari women that is at the heart of this series.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.