Belföld

Kimondta a bíróság, hogy nem Dózsa László szerepel az 1956-os plakátokon

24.hu
24.hu

2018. 05. 31. 15:56

A Fővárosi Törvényszék pontot tett a másfél éve húzódó Pruck/Dózsa-ügyre, az ítélet szerint a Terror Háza megsértette a néhai Pruck Pál kegyelethez való jogait, írja az Index. 

Schmidt Máriáékat bocsánatkérésre kötelezték, ezen felül pedig a Dózsa Lászlóra utaló feliratokat el kell tüntetniük, helyére pedig

az 56-os fénykép alá Pruck Pál nevének feltüntetésére kötelezte. 

Az ítélet egyelőre nem jogerős.

A hosszúra nyúlt történet összefoglalója:

  • az ‘56-os óriásplakáton a Schmidt Mária vezette közalapítvány Dózsa László nevét írta egy fotó alá , amelyen egy sapkás gyerek áll fegyverrel a vállán.
  • Később jelentkeztek egy 2000-ben elhunyt férfi rokonai, hogy ez tévedés, a képen az ő hozzátartozójuk, Pruck Pál szerepel.
  • Ezt a verziót meglehetősen valószínűvé tette, hogy már 1956-ban is az ő neve szerepelt a képen: a fotót ugyanis a LIFE magazin fotósa lőtte a forradalom napjaiban, a képaláírásban a kis srác neve alatt pedig ott állt: Pruck Pál. A képről még a rendszerváltás előtt maga Pruck is nyilatkozott a Népszabadságban és egy dokumentumfilmben is .
  • Schmidt Mária és a sajtója bocsánatkérés helyett politikai háborút kreált az önmagában azért nem túl jelentős ügyből.
  • Kiátkozták a Dózsa sztoriját megkérdőjelező, a fotón szereplő srácot Pruck Pálként azonosító történészeket,
  • saját berkeikben belső ellenséget és árulót kerestek,
  • nem utolsósorban pedig Pruckot kezdték gyalázni, mondván köztörvényes bűnöző volt, akit a rendszerváltás előtt arra használtak, hogy befeketítse ‘56-ot.

A pert a még 2000-ben elhunyt Pruck Pál lánya indította, azt kérve a bíróságtól, hogy állapítsa meg: az 1956-os közalapítvány megsértette édesapja kegyeleti jogát és kötelezzék az alperest, hogy legalább utólag Pruck Pál nevét tüntessék fel Dózsáé helyett.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.