Belföld

Kimondta a bíróság, hogy nem Dózsa László szerepel az 1956-os plakátokon

A Fővárosi Törvényszék pontot tett a másfél éve húzódó Pruck/Dózsa-ügyre, az ítélet szerint a Terror Háza megsértette a néhai Pruck Pál kegyelethez való jogait, írja az Index. 

Schmidt Máriáékat bocsánatkérésre kötelezték, ezen felül pedig a Dózsa Lászlóra utaló feliratokat el kell tüntetniük, helyére pedig

az 56-os fénykép alá Pruck Pál nevének feltüntetésére kötelezte. 

Az ítélet egyelőre nem jogerős.

A hosszúra nyúlt történet összefoglalója:

  • az ‘56-os óriásplakáton a Schmidt Mária vezette közalapítvány Dózsa László nevét írta egy fotó alá , amelyen egy sapkás gyerek áll fegyverrel a vállán.
  • Később jelentkeztek egy 2000-ben elhunyt férfi rokonai, hogy ez tévedés, a képen az ő hozzátartozójuk, Pruck Pál szerepel.
  • Ezt a verziót meglehetősen valószínűvé tette, hogy már 1956-ban is az ő neve szerepelt a képen: a fotót ugyanis a LIFE magazin fotósa lőtte a forradalom napjaiban, a képaláírásban a kis srác neve alatt pedig ott állt: Pruck Pál. A képről még a rendszerváltás előtt maga Pruck is nyilatkozott a Népszabadságban és egy dokumentumfilmben is .
  • Schmidt Mária és a sajtója bocsánatkérés helyett politikai háborút kreált az önmagában azért nem túl jelentős ügyből.
  • Kiátkozták a Dózsa sztoriját megkérdőjelező, a fotón szereplő srácot Pruck Pálként azonosító történészeket,
  • saját berkeikben belső ellenséget és árulót kerestek,
  • nem utolsósorban pedig Pruckot kezdték gyalázni, mondván köztörvényes bűnöző volt, akit a rendszerváltás előtt arra használtak, hogy befeketítse ‘56-ot.

A pert a még 2000-ben elhunyt Pruck Pál lánya indította, azt kérve a bíróságtól, hogy állapítsa meg: az 1956-os közalapítvány megsértette édesapja kegyeleti jogát és kötelezzék az alperest, hogy legalább utólag Pruck Pál nevét tüntessék fel Dózsáé helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik