Belföld

Schmidt Máriáék még mindig nem adják fel, hogy Dózsa László van azon a képen

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

újságíró. 2018. 05. 24. 14:34

Egy hét múlva ítéletet hirdet a bíróság abban a perben, amely azt hivatott eldönteni, hogy Pruck Pál vagy Dózsa László szerepel vajon a forradalom 60. évfordulójára készített óriásplakátokon, írja az Index. 

A lap összefoglalta a történetet.

  • az ‘56-os óriásplakáton Schmidt Mária vezette közalapítvány Dózsa László nevét írták egy fotó alá , amelyen egy sapkás gyerek áll fegyverrel a vállán.
  • Később jelentkeztek egy 2000-ben elhunyt férfi rokonai, hogy ez tévedés, a képen az ő hozzátartozójuk, Pruck Pál szerepel .
  • Ezt a verziót meglehetősen valószínűvé tette, hogy már 1956-ban is az ő neve szerepelt a képen: a fotót ugyanis a LIFE magazin fotósa lőtte a forradalom napjaiban, a képaláírásban a kissrác neve alatt pedig ott állt: Pruck Pál. A képről még a rendszerváltás előtt maga Pruck is nyilatkozott a Népszabadságban és egy dokumentumfilmben is .
  • Schmidt Mária és a sajtója bocsánatkérés helyett politikai háborút kreált az önmagában azért nem túl jelentős ügyből.
  • Kiátkozták a Dózsa sztoriját megkérdőjelező, a fotón szereplő srácot Pruck Pálként azonosító történészeket,
  • saját berkeikben belső ellenséget és árulót kerestek,
  • nem utolsósorban pedig Pruckot kezdték gyalázni, mondván köztörvényes bűnöző volt, akit a rendszerváltás előtt arra használtak, hogy befeketítse ‘56-ot.

A pert a még 2000-ben elhunyt Pruck Pál lánya indította, azt kérve a bíróságtól, hogy állapítsa meg: az 1956-os közalapítvány megsértette édesapja kegyeleti jogát és kötelezzék az alperest, hogy legalább utólag Pruck Pál nevét tüntessék fel Dózsáé helyett.

A rövidre zárt csütörtöki tárgyaláson minden fél fenntartotta a keresetét. A szakértői vélemények korábban a Pruck-család álláspontját erősítették meg: a kirendelt antropológus szakértő Pruck későbbi fotói alapján 90-100 százalékos valószínűséggel megállapította, hogy az 1956-os felvételen Pruck Pál szerepel.

A lap szerint Schmidt Máriáék védője ebbe a „90-100 százalékba” kapaszkodik, és azt hangsúlyozza, hogy még ha majdnem bizonyos is a szakértő, ez csak majdnem, ami nem elég ahhoz, hogy a bíróság döntő bizonyítékként vegye figyelembe az álláspontját.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.