Sport

Előnyben a Fradi a KEK-döntőben

Remekül harcolt a Ferencváros női kézilabdacsapata Dabason, az Alicante elleni KEK-döntő első mérkőzésén.

A Ferencváros az 1978-as KEK-sorozatot és a 2006-os EHF-kupa-döntőt megnyerte, az 1971-es és 2002-es BEK- (illetve BL-) finálét, valamint az 1979-es és 1994-es KEK-döntőt elveszítette. Most hatodik trófeájára hajt a zöld-fehér alakulat.

A mieink a Viborg és a két francia élcsapat legyőzése után várhatták a spanyolokat, de nem a Népligetben, hanem Dabason. Ehhez a csarnokhoz járult hozzá az Európai Kézilabda Szövetség illetékes bizottsága.

Út a döntőig:
A 16 közé jutásért:
Banovsky HK Gabor (szlovák)–FTC 26-32
FTC–Banovsky HK Gabor 53-26
Nyolcaddöntő:
Viborg (dán)–FTC 34-33
FTC–Viborg 33-32
Negyeddöntő:
Toulon (francia)–FTC 24-23
FTC–Toulon 37-26
Elődöntő:
Metz (francia)–FTC 27-31
FTC–Metz 27-29

A vezetést ugyan a spanyolok szerezték meg, de hamar fordított a Fradi, elment két góllal, hogy aztán az Alicante vezessen ismét, 8-7-re. Ekkor másodszorra és utoljára állt vendégelőny az eredményjelzőn, innen ugyanis parádés hajrába kezdett a félidőig a Ferencváros. Kovacsicz, Szamoránszky és Szádvári góljaival a 30. percben már 17-11 volt az állás, de még a spanyolok is lőttek egy gólt, ezzel 17-12-vel vonultak pihenőre a felek.

A második játékrészben idegesebbé vált az FTC, felrémlett a magyar csapatokra jellemző koreográfia, különösen 20-18-nál volt lélektanilag meredek időszak. Kijöttünk belőle, hála Trufán, Szádvári, Szamoránszky, Szucsánszky és Tomori találataival: az 51. percben hét gólra nőtt a differencia (32-25).

A hét gól aztán az utolsó percekben kissé elolvadt, de a 34-29-es győzelem elég lehet a visszavágóra, amelyet május 15-én rendeznek majd Spanyolországban.

Eredmény – női kézilabda KEK-döntő, 1. mérkőzés:
FTC-Rail Cargo Hungária – CB Mar Alicante 34-29 (17-12)

Elek Gábor, az FTC vezetőedzőjének nyilatkozata: “Végre jól használtuk ki az emberelőnyös helyzeteket. Nem mondom, hogy csalódott vagyok, de talán picit több volt benne, ha a hajrában pontosabban játszunk. Ez az ötgólos különbség határeset, nem bízhatjuk el magunkat, mert akkor elveszítjük a kupát”

Alejandro Rico Tudela, a Mar Alicante trénerének értékelése: “Sok emberelőnyös helyzete volt a Ferencvárosnak, amely ki is használta ezt, továbbá bebizonyította, hogy nagyon kiegyensúlyozott csapat, nem egy játékoson múlik a sikere”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik