Üzleti tippek

Megint lecsaphatnak az alapkamatból

A kedvező hazai infláció és a higgadt nemzetközi környezet miatt az újabb kamatvágás ezúttal nem kérdéses, csupán annak a mértékét lehet találgatni.

„A várakozások szerint most az eddigieknél kisebb, 10 bázisponttal csökkenhet az irányadó ráta, ugyanakkor a kedvező külső és belső környezet miatt nem okozna nagy meglepetést, ha a jegybank maradna a legutóbbi, 20 bázispontos léptéknél” – véli a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az év kérdése

300 felett ragadt be a forint

A kamatcsökkentési várakozásokkal párhuzamosan a magyar fizetőeszköz fokozatosan gyengül. Az euróval szemben például már csak ideiglenesen bukkan fel a 300-as szint alatt. Horváth István úgy véli, hogy a következő hónapokban további gyengülésre és a 300-as szint feletti euró-forint árfolyamra lehet számítani. Azt pedig egyelőre nem látni, hogy hol lehet a további emelkedés határa.

A kötvénypiac is árazza az újabb kamatvágást. Ezzel a 3 havi állampapírok jelenlegi hozamszintje már bőven 3 százalék alatt van. „A folytatódó laza monetáris politikával ez a csökkenő hozamtrend fennmarad a legrövidebb államkötvényeknél, ami kedvező a rövid futamidejű állampapírokba fektetők szempontjából” – tette hozzá a szakértő.

Frissítés: Meglepetésként a monetáris tanács kedden 15 bázisponttal, 2,85 százalékra csökkentette az alapkamatot. Az enyhítési ciklus 2012 augusztusában kezdődött, azóta az irányadó ráta 7 százalékról csökkent a mostani rekordalacsony szintre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik