Pénzügy

Nem nagyon ugrándozott idén a forint

Kustánczi Norbert
Kustánczi Norbert

f.sz., p.n.d.. 2013. 12. 28. 14:52

Viszonylag stabil árfolyammozgás után az év eleji szint közelében ingadozott a forint az év utolsó napjaiban is.

Korábban a témában:

Az év első kereskedési napján az eurót a 290-293 forintos tartományban jegyezték, december utolsó napjait pedig ennél alig 3-4 forinttal magasabb árfolyamszint jellemezte. December 27-én 296,30 forint környékén alakult a jegyzés.

Míg a 300-as euró korábban sokkolónak tűnt, addig idén már szinte hozzászoktunk a gyengébb forinthoz. Néhány nappal ezelőtt megnéztük, hogy 2013-ban milyen tényezők mozgatták az árfolyamot.

Az idei árfolyam-alakulás jóval kiegyensúlyozottabb volt mint a két megelőző évben. Míg 2011-ben a forint nagymértékben gyengült, az év első negyedére jellemző 270 forint alatti eurójegyzésről az év utolsó negyedére 310 forint fölé, addig 2012-ben ennek fordítottja történt, a forint a kezdeti 310 feletti szintről az utolsó negyedévre a 280-as jegyzési szint alá erősödött, majd valamivel 290 felett fejezte be az évet.

A forint árfolyama 2013-ban nagyjából a 296 forint plusz-mínusz 8-10 forintos árfolyamsávban alakult. Ebből két alkalommal lépett ki jelentősebb mértékben: március közepén 308 feletti, május végén pedig 286 alatti értéket ért el.

A forint ingadozásának szélsőértékei között 7,7 százalékos eltérés volt az idén, a lengyel zlotynál ez 6,9, a cseh koronánál pedig 10 százalékos volt. Miközben a forint és a zloty az év végén is nagyjából az év elejeinek megfelelő árfolyamszinten állt az euróval szemben, a cseh korona több mint 7 százalékkal gyengült.

Ugyanebben az időszakban például a norvég korona 15 százalékkal, a svéd korona pedig 4,5 százalékkal gyengült az euróval szemben, miközben az euró az év végére kétéves árfolyamcsúcsot ért el a dollár ellenében.

A forint árfolyama az idén a Magyar Nemzeti Bank folyamatos kamatvágásai, és a befektetői bizalom némi javulása, valamint a nemzetközi befektetői környezetet alapvetően befolyásoló legfontosabb nemzetközi tényezőnek, a Fed által biztosított többletlikviditásnak köszönhetően alapvetően kockázatvállaló befektetői magatartás függvényében alakult.

A befektetői bizalom alakulása szempontjából a két fő tényező az ország elleni uniós túlzottdeficit-eljárás megszüntetése és az IMF-hitel előtörlesztése volt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.