Üzleti tippek

Belemarhatnak a forintba – A 300-at is megcsípheti az euró

Bejött a jóslat, és az ingerült kereskedésben csütörtökön 299 fölött is járt a forint az euróval szemben.

„A magyar fizetőeszköz kilépett az erősödő csatornából, és ez technikailag intő jel” – hívta fel a figyelmet csütörtökön a délelőtti órákban az XTB brókercég vezető elemzője. Soós Róbert szerint az euróval szemben fontos technikai küszöbnek számít a 299,5 forint. Ha ezt átlépi a jegyzés, akkor rövid időre a 300-as, vagy komolyabb piaci turbulenciánál a 303-as szintet is megcsípheti az árfolyam. Ezt követően viszont a spekulánsok visszafelé, az erősödés irányába tolhatják a hazai devizát, és ez a szint a carry tradereknek, vagyis a kamatkülönbözetre játszó befektetőknek is jó beszállási pont lehet.

A forintnak továbbra is segíthet, hogy versenytársai sorra csökkentették az alapkamatot. Például a héten a lengyelek vágták tovább a rátát, amely a rekordalacsony, 2,75 százalékos szintre süllyedt. A lengyel jegybankelnök egyébként utalt rá, hogy ez lehet az alja a kamatcsökkentésnek.


Fotó: Kummer János

Idegeskednek a részvény- és kötvénypiacok is

Ezt jelzi, hogy a betonbiztos – így például az amerikai és német tízéves – államkötvények hozama megint elkezdett csökkenni. A biztonságosnak ítélt országoknál akkor mérséklődnek ezek a hozamok, ha a befektetők kockázatkerülők és biztosra mennek. Feltörekvő országok – így például Magyarország – államkötvényeinél viszont a hozamcsökkenés a kockázatvállalás növekedését jelzi.

Célkeresztben a jegybankok

Az amerikai gazdaság teljesítményének „mérsékelt” növekedését állapította meg a Fed nyílt piaci bizottsága, a FOMC a szerdán közzétett értékelésében. „A Bézs könyvből az rajzolódik ki, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mégsem fogja  olyan hamar elengedni a piacok kezét, tehát maradhat még az eszközvásárlási program” – magyarázta az XTB szakértője. Érdekes paradoxon, hogy az utóbbi hetekben a Fed-pénznyomda közelgő leállítása miatt vált borússá a hangulat, most viszont ennek az óvatos cáfolása is növelte a kockázatkerülést.

Soós Róbert hozzátette: a Fed-bankóprés leállítása azt jelezné, hogy az amerikai gazdaság stabilabb növekedési pályára állhat, javul a munkaerőpiaci helyzet, jobbak a gazdasági kilátások. A befektetők viszont mégis tartanak ettől, mert a Fed 2008 óta tartja lélegeztetőgépen a piacokat, és ennek a megszakítása drasztikus lépés lenne számukra.

A vezető elemző szerint a devizapiacok esetében az látszik, hogy minden másról (például a részvénypiacokról vagy más eszközcsoportokról) megfeledkeztek, és csak a jegybanki akciókra figyelnek. Szerinte ennek a „kettéállásnak” előbb-utóbb meg kell szűnnie, és amikor ez bekövetkezik, akkor „valaki koppanni fog”.

A „felesnél” maradhat az Európai Központi Bank

Soós Róbert arra számít, hogy a csütörtöki kamatdöntésnél az EKB várhatóan nem akarja ellőni a teljes puskaport, és hagy még mozgásteret magának. Így várhatóan megmarad a félszázalékos irányadó ráta. Emellett az eurózóna jegybankja most teszi közzé a legfrissebb növekedési és inflációs jelentését is. A korábbi várakozások alapján az EKB idén 0,4 százalékos gazdasági visszaeséssel számol.

Frissítés: A várakozásoknak megfelelően szinten tartották az euróövezeti alapkamatot.

A vezető elemző szerint várhatóan nem lesz túl optimista hangvételű Mario Draghi EKB-elnök kommentárja. Amire a befektetők figyelhetnek, hogy a 0,4 százalékos recesszióhoz képest optimistább vagy pesszimistább lesz-e a komment. Ha a borúlátás győz, és újabb piacokat megsegítő lazítást sem jelentenek be, akkor erősödhet az euróeladás – tette hozzá az XTB szakértője.

Nézze meg a rövid összefoglalót az előzetes várakozásokról!

Bejött a jóslat, megrángatták a forintot

Ahogy azt az XTB elemzője még délelőtt vázolta, a forint valóban nagyot gyengült az EKB-kommentárt követően. A jegyzések az euróval szemben elérték a 299,56-os szintet. Ezen felül a magyar fizetőeszköznek nem tett jót Varga Mihály „3,5 százalékos” nyilatkozata sem. A nemzetgazdasági miniszter a Gazdasági Rádió műsorában úgy fogalmazott, hogy eredetileg év végéig 4,5 százalékos alapkamattal számoltak, most ehhez képest egy százalékponttal is alacsonyabb lehet az irányadó ráta, ha a feltételek változatlanul maradnak.

Ez történt az EKB háza táján

Mario Draghi jegybankelnök rátett egy lapáttal a befektetők egyébként sem túl derűs hangulatára. Beszélt arról, hogy az EKB középtávon fenntartja a lazítási kényszert. Az XTB vezető elemzője szerint mindez jelenthet későbbi kamatvágást, de ugyanúgy a negatív betéti kamat is a lehetséges eszközök között szerepel. „Mario Draghi kitért arra is, hogy a kamattartás konszenzusos volt, és kijelentette, ha szükséges, akkor készen állnak a cselekvésre. Ezzel a tavalyi Draghi-mondóka is visszaköszönt. Ez akkor úgy hangzott, hogy az EKB kész bármit megtenni, hogy megmentse az euró” – összegezte Soós Róbert.

Az Európai Központ Bank most közölt várakozásai szerint egy fokkal tovább mélyülhet az eurózóna recessziója (a negyedévről negyedévre történő visszaesés). A várható zsugorodást 0,6 százalékra módosították. A vezető elemző kiemelte: a Lehman-csőd után mélyebb, de rövidebb volt a recesszió, akkor öt negyedévig tartott a lejtmenet. Most viszont a 2012-es kezdet óta már a hatodik negyedévnél tartunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik