Üzleti tippek

Érdekesen időzített Matolcsy

A brüsszeli döntés jótékony hatását tompítja a növekedési hitelprogram kibővítése és a borítékolható további kamatvágások is. A forint a gyengülés útjára lépett.

„Az utóbbi napokban sajtóértesülések alapján már lehetett sejteni, hogy Magyarország kikerülhet az uniós túlzottdeficit-eljárás alól. Szerda délelőtt Andor László foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős európai biztos is ezt jelezte a Twitter-oldalán, délután pedig a hivatalos bejelentés is megerősítette mindezt. A befektetők már kedden elkezdték árazni a brüsszeli döntést, így ennek köszönhetően a hazai deviza árfolyama az euróval szemben látványosan 285-ig süllyedt” – összegezte az előzményeket az XTB brókercég piaci elemzője.

A piacot hidegen hagyja a túlzottdeficit-eljárás

A befektetők az uniós eljárás helyett jóval inkább a makrogazdasági mutatókat helyezik előtérbe. Ezt mutatják a régiós példák is. Amikor a csehek lekerültek a szégyenpadról (2008 júniusában), akkor csupán 0,3 százalékot erősödött a cseh korona. A lengyeleknél hasonló pozitív döntés (2008 júliusában) fél százakkal erősítette a zlotyt, a szlovákoknál pedig az elmozdulás a nemzeti fizetőeszköz árfolyamában 5 százalékos volt.

Balogh Balázs szerint hiába az Európai Bizottság ajánlása a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről, ha emellett – piaci szempontból – negatív információk is napvilágot láttak. Matolcsy György jegybankelnök ugyanis a szerdai sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a növekedési hitelprogram eddigi 500 milliárd forintos keretét a felével megemelik. „Egyelőre elmondható, hogy jól áll a jegybank devizatartaléka, de a hitelkeret ilyen mértékű, hirtelen emelése már óvatosságra inti a befektetőket, és ez a forintnak sem kedvez, amely szerda délután 288-289-ig visszagyengült az euróval szemben”- tette hozzá a piaci elemző.

Frissítés: Csütörtökön és pénteken látványosan gyengült a magyar fizetőeszköz. Pénteken az euró árfolyama 296 forint fölé ugrott.

4×25

A héten, augusztus óta már zsinórban 10. alkalommal vágott az alapkamaton a magyar jegybank, így a ráta 4,5 százalékra süllyedt. A várakozások szerint még további kamatcsökkentés várható. Erre utalt nemrég a Bankszövetség elnöke és a szerdai sajtótájékoztatón Matolcsy György is. Az XTB szakértője szerint, amíg az amerikai és japán pénznyomda zakatol, addig „vagdoshat” a jegybank. A minél alacsonyabb kamat viszont sérülékennyé teszi a hazai devizát. Egyrészt csökken a carry trade ügyleteknél égetően fontos kamatelőnye, másrészt a pénznyomdák lassításával vagy leállításával a befektetők drasztikusan kiszállhatnak a kockázatosabb eszközökből – így a forintból is.

Balogh Balázs arra számít, hogy idén a hátralévő hét jegybanki kamatdöntés közül négynél még tovább enyhít az MNB. A csökkentés mértéke szerinte további 25 bázispontok lehetnek. Intő jelnek tartja ugyanakkor Törökország példáját, ahol szintén nemrég nyesték 4,5 százalékra az alapkamatot. A vágás olyannyira labilissá tette a török lírát a dollárral és az euróval szemben, hogy ha így halad tovább, akkor akár a történelmi mélypontját is elérheti.

További részletekért nézze meg a rövid összefoglalót!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik