Üzleti tippek

Pánikrohamok kínozhatják a befektetőket

Kifulladhat a hónapok óta tartó menetelés a részvénypiacokon. A befektetők árgus szemekkel figyelik a Fed minden lépését.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tavaly augusztusban jelentette be, hogy újabb mennyiségi lazítást (quantitative easing) indítanak el. A QE3 tavaly ősz óta pörgeti a részvénypiacokat. „A héten Ben Bernanke elnök csavart labdával zavarta meg a piacokat” – véli Balogh Balázs, az XTB brókercég piaci elemzője. A jegybankelnök ugyanis szerdán az amerikai kongresszus előtt még arról beszélt, hogy nem kell elkapkodni a program kifuttatását. Ezt követően viszont a nyilvánosságra hozott Fed-jegyzőkönyvben az állt, hogy több jegybankár is szabadulna a QE3-tól. Vagyis azzal is számolni kell, hogy akár már a következő kamatdöntő ülésen is úgy dönthetnek: év végével kifut a program, vagy már nyártól mérséklik a lazítást. (A következő Fed-ülést június 19-én tartják, az erről szóló jegyzőkönyvet pedig július 10-én közlik.)

Fotó: AFP / Spencer Platt

A szerdai fejleményekre természetesen a tengerentúlon és Európában is mínuszokkal válaszoltak a piacok. A japán Nikkei tőzsdeindex a másnapi kereskedésben kiemelkedő, 7 százalékos zuhanást könyvelhetett el.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy a korábbi mennyiségi lazítások pozitív hatása nagyjából egy év alatt futott ki, így ez lassan esedékes lehet. Szerinte a Fednek azt is szem előtt kell tartani, hogy a pénznyomdákon kívül nem nagyon van más eszköze, amely segítené a fő céljukat, az amerikai ingatlan- és a munkaerőpiac megerősítését. Szerinte a Fed akkor kerülheti el a „nagy zakókat” a részvénypiacon, ha lassan, a befektetőket megnyugtatva futtatja ki a programot.

Lufit fújhatnak

Balogh Balázs szerint a részvényindexeket, a kockázatos eszközöket és az aranyat is a jegybankok tartják életben. Az viszont kérdéses, hogy meddig tartanak ki a jegybanki programok, illetve az is aggodalomra adhat okot, hogy a fundamentumok nem javultak jelentősen. Igaz, hogy Amerikából nemrég érkeztek kedvező ingatlanpiaci adatok, és a munkaerőpiac is jobban áll, mint korábban. De az összkép mégsem olyan pozitív, mint ahogy azt a részvényindexek mutatják. Másrészt a pénzpiaci kereskedés sajátossága, hogy a felíveléseket kisebb-nagyobb korrekciók követik. A szakértő elképzelhetőnek tartja, hogy további korrekciók is jöhetnek júniusban. Ez pedig csak részben írható a befektetők nyaralását megelőző, „sell in May and go away” stratégiára.

Menekülőutak

Az XTB szakértője szerint a részvénypiacokból az állampapírokba menekülhetnek a befektetők. Biztos menedék lehet Németország és a gazdaságilag erősebb országok kötvényei, még ha ezeknél 0 százalék környékén vannak a hozamok. Emellett az is látható, hogy a perifériaországok kötvényeit eddig is vásárolták. Balogh Balázs hozzátette: az arany árfolyama jelenleg eléggé ki van pukkanva, egyelőre itt nem várható nagy mozgás. Szerinte az ausztrál dollárhoz sem érdemes a jelenlegi árfolyamon hozzányúlni, és az angol font grafikonja is kedvezőtlen képet mutat.

A forint állja a sarat…

A magyar fizetőeszköznek kedvez, hogy több régiós országban és Törökországban is nemrég kamatot vágtak. Ezekből pedig a kamatelőny tekintetében jól jön ki a forint, így a carry trade (kamatkülönbözetet kihasználó) ügyleteknél továbbra is népszerű devizának számít. A magyar makroadatok – a legutóbbi GDP-adat és a rekordalacsony (éves szinten 1,7 százalékos) infláció – is pozitív irányba billentik a mérleget.

A forint az euróval szemben a 285 és 300 közötti új sávba került. A piaci elemző úgy véli, nem valószínű, hogy ebben az évben tartósan 285 alá csússzon az euróárfolyam. Természetesen kedvezőtlen hírek, kommentárok ellenkező irányba akár 300-ig is gyengíthetik a hazai devizát az euróval szemben.

… az állampapírpiac viszont megérezte a megingást

A csütörtöki 12 hónapos kincstárjegy-aukción a két hete elért, rekordalacsony 3,96 százalékos átlaghozam után kereken 4 százalékos hozam alakult ki. Emellett az érdeklődés is jóval gyengébb volt, mint átlagosan eddig 2013-ban. Balogh Balázs szerint ez is mutatja, hogy már a Fed-program kifuttatásáról szóló pletykák hatására is menekülőre foghatják a befektetők.

Mi készülődik a svájci frank háza táján? A fejleményekről nézze meg a rövid összefoglalót!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik