Üzleti tippek

Az infláció körül drágulnak a fővárosi ingatlanok

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a Wallis Ingatlan Rt. felmérése szerint a következő 12 hónapban a legnagyobb, 11 százalékos árnövekedés továbbra is az építési teleknél várható, az új építésű lakóingatlanok 9, az üzlethelyiségek 8, a használt lakások és a raktárak 7-7, míg az irodák 6 százalékkal drágulhatnak.

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a Wallis Ingatlan Rt. által 2004 első negyedévében készített fővárosi ingatlanpiaci konjunktúra felmérés szerint tovább folytatódott a piaci stagnálás, ami 2002 második negyedéve óta tartósnak bizonyul – mondta Akar László, a GKI vezérigazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Hozzátette: a GKI-Wallis fővárosi ingatlanpiaci index az év első negyedévében mínusz 22,6-et mutatott, ami 5,3 százalékpontos, illetve 1 százalékpontos csökkenés az előző, illetve az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva.

A vezérigazgató közölte: a következő 12 hónapban a legnagyobb, 11 százalékos árnövekedés továbbra is az építési teleknél várható, az új építésű lakóingatlanok 9, az üzlethelyiségek 8, a használt lakások és araktárak 7-7, míg az irodák 6 százalékkal drágulhatnak.

A fővárosi lakóingatlan stagnáláson belül a raktár és üzemcsarnok piaci szegmens megítélése javult, szemben a lakáspiac kissé hektikus hullámzásával. A vállalatok, az ingatlanfejlesztők, az ingatlanforgalmazók, valamint a lakosság körében végzett adatgyűjtés jelenleg a következő időszakra némi várakozást sugall, ám jelentősebb konjunktúra-változásra a következő időszakban sem lehet számítani. Az irodapiacon a kínálat jelentősen meghaladja az igényeket, ami magában hordozza a nyomott bérleti díjakat is.

A forgalmazók és a fejlesztők szerint e tekintetben jelentősebb változásra a következő egy év során sem lehet számítani. A válaszadók többsége azzal is egyetért, hogy bár Magyarország európai uniós csatlakozásának az irodapiacra is lesznek pozitív hatásai, nagyságrendi változások nem várhatók.

Idén az első negyedévben az ingatlanforgalmazók és fejlesztők szerint átlagosan 4 százalékkal emelkedtek az irodák eladási árai; a következő 12 hónap során a budai irodák kihasználtságának növekedésére van nagyobb esély. Az üzlethelyiségek piacán az első negyedévben mind a fejlesztők, mind a forgalmazók enyhe túlkínálatot jeleztek; az üzlethelyiségek értékesítési árai átlagosan 6 százalékkal emelkedtek. A piaci szereplők szerint a következő 12 hónapban további 7-8 százalékos árnövekedéssel lehet számolni az üzlethelyiségek piacán.

Akar László a lakáspiaci helyzetről elmondta: a szigorított hitelezési rendszer ellenére a lakosság vásárlási kedve továbbra is fenntartható a nemrégiben több hitelintézet által is bevezetett kedvező feltételek mellett nyújtott devizaalapú hitelekkel.

Az ingatlanfejlesztő cégek a megváltozott körülmények között is úgy látják, hogy a következő egy év során növelni képesek értékesítésüket.

Az új lakóingatlanoknál a forgalmazók átlagosan 6 százalékos, míg a fejlesztők 9 százalékos árnövekedést könyvelhettek el az első negyedévben, míg a következő 12 hónapos időszakban várhatóan 9, illetve 7 százalékos árnövekedést prognosztizálnak.

A használt lakások piacán tapasztalható 2 százalékos növekedés jelképesnek tűnhet, ám éves viszonylatban ebben a szegmensben is az inflációt enyhén meghaladó 7 százalékos négyzetméterár-növekedésre van kilátás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik